888 711 läst · 10 396 svar
889k läst
10,4k svar
Elräkning på 16000 kr för december
Kanske. LIkaväl som att betala ut bidrag tänker jag men jag är inte så kunnig.D djac skrev:Det är väl inte elhandelsbolagen som gör elen dyr, jag misstä
Tycker det är helt fel fokus att dra ner moms och avgifter, skapar andra effekter misstänker jag. Det är elpriset som är problemet och om något så är det detta som ska åtgärdas. I Sverige talar vi ren greedflation, ingenting har ändrats mer än att omvärlden höjt och därför höjer också våra producenter.
Hur skulle de annars göra? Elen handlas på en gemensam marknad.
Medlem
· Blekinge
· 10 439 inlägg
Nu vet jag inte i detalj hur Beken fungerar. Men jag stöttar förslaget att ha separata export och hemmapriser från elhandlarna. Det finns inget som säger att man måste ta 5 kr/kWh i Sverige när exportpriser är 5 kr/kWh.D Daniel 109 skrev:
Varje biltillverkare har olika priser på olika marknader så det kan funka.
Det är diskuterat mer än dussintalet gånger och jag tror jag vet din position, även om principen inte är fel så handlar det om att vi utsätts för extrem inflation som bara består av övervinster, vi tömmer Europas näringsliv och samhälle på kapital bara för att vi inte orkar ta tag i det.D Daniel 109 skrev:
Att bilpriser skiljer på olika marknader beror främst på att skatter skiljer.
Att det skiljer en del på begagnatmarknaden beror på att det är en del bök att flytta en bil mellan marknader.
Nej. Förbrukningsprofilen redovisas i efterhand, så det elnätsbolaget tar fram är siffrorna på hur mycket som rent faktiskt förbrukades.C cpalm skrev:
Elhandelsbolaget har ansvaret för att ha köpt in så mycket som förbrukningen faktiskt var, men kan förstås aldrig lyckas exakt med det eftersom de inte vet facit förrän i efterhand. Mellanskillnaden hanteras av Svenska kraftnät, som sedan tar betalt av elhandelsbolagen för det.
Profilrisken finns väl bara för fastprisavtal? Med ett rörligt avtal kan ju elhandlaren skicka sina kostnader för förbrukningsprofilen vidare till kunden. Sedan får förstås kunden en profilrisk om man har schablonavräkning, så vill man inte som kund ha den risken får man gå över till timavräkning.C cpalm skrev:Så här beskriver t.ex. Energiföretagen processen (min fetning):
"Profilrisk
Profilrisken påminner om volymrisken och innebär att elhandelsföretaget inte vet hur kundens förbrukning varierar över tiden. Elpriset sätts per timme och variationerna kan vara stora såväl över året, veckan och dygnet. I de flesta fall debiteras inte kunden per timme utan månadsvis, varför elhandlarens antaganden om hur kundens förbrukning varierar över tid utgör en central komponent när elhandlaren fastställer priserbjudandet till kund. Tim- och dygnsvariationer kan inte handlas på den finansiella marknaden, utan elhandelsföretaget måste lägga till en beräknad kostnad i sin kalkyl. Eftersom elhandelsföretaget betalar alla sina kunders förbrukning per timme påverkas de även av profilkostnad och profilrisk för kunder med rörligt pris. Profilriskens betydelse ökar i takt med ökade kortsiktiga svängningar i elpriset."
Det kan ibland vara anledningen till att inte bilarna säljs från den ena till den andra och att det inte jämnas ut, prisskillnaden däremot beror på efterfrågan. Hursomhelst, ingenting har hänt som motiverar dagens elpriser i Sverige, det finns tex inte möjlighet att flytta hela sveriges elprodution till en marknad med högre pris, den enda anledningen är att el är idag en livsnödvändighet och därför lämplig som utpressningsmedel och ocker. Hade det varit en normal vara så hade såklart ingen köpt efter en prishöjning på 10-20ggr och våra elproducenter hade inte sålt mer än det som får plats i exportkablarna.D Daniel 109 skrev:
Är det inte precis så det hänger ihop? De har väldigt mycket kärnkraft och nu har de tillfälligt fått lägga ner produktionen i en massa kärnkraftverk, vilket fått priset att gå upp.Anna_H skrev:
Så inget exempel då. Ok.J jawen skrev:Det är extremt tidsödande för att inte säga "omöjligt" att försöka tolka större företags årsredovisning & företagsstrukturer, och det har bara blivit värre och värre sedan snart 30 år tillbaka. (USA-modellen)
Så att jag skulle lägga tid på att hitta något specifikt fall är helt uteslutet.
Svenska staten lyckades inte ens göra en komplett revision på Volvo runt 1990, för hela Volvos upplägg var redan då så komplicerat.
Kraftiga "källor" har också försökt sig på att "kartlägga" Ikea´s företagsstruktur, men fick ge upp efter att hittat fler än 115 inblandade företag.
Större företagande har blivit så extremt avancerat "skattemässigt", så det är i praktiken omöjligt att tolka företagens siffror.
Jo, tittar man över en längre period har de haft ett något lägre pris än tex tyskland. De har dessutom en annan modell för konsumentpriser har jag för mig.D djac skrev:Det kan ibland vara anledningen till att inte bilarna säljs från den ena till den andra och att det inte jämnas ut, prisskillnaden däremot beror på efterfrågan. Hursomhelst, ingenting har hänt som motiverar dagens elpriser i Sverige, det finns tex inte möjlighet att flytta hela sveriges elprodution till en marknad med högre pris, den enda anledningen är att el är idag en livsnödvändighet och därför lämplig som utpressningsmedel och ocker. Hade det varit en normal vara så hade såklart ingen köpt efter en prishöjning på 10-20ggr och våra elproducenter hade inte sålt mer än det som får plats i exportkablarna.
OK då är vi av samma uppfattning.M Mikael 81 skrev:
När @karlmb pratar om att det är omöjligt att kontrollera Telges profilkostnad är jag rätt säker på att han avser rörligt månadspris. Och det har han ju i så fall rätt i, i och med att man inte har insyn i Telges profil för månadspris(?) Även om den sannolikt ligger nära elområdets samlade förbrukningsprofil. Eller missar jag nåt här?
Är det detta Biltema du menar? För jag ser inte några nollresultat redovisade där.J jawen skrev:
https://proff.se/nyckeltal/biltema-sweden-ab/partille/bilar/2K01TOOI5YCZW/