Glykol i värmesystemet
 
  • Gilla
Andreas_kalmar
  • Laddar…
C
M Martin Lundmark skrev:
Jag hade gärna haft en dieselmotor i elverket men valde bensin (aspenbränsle) eftersom jag har svårt att hitta ett dieselelverk med omvittnad driftsäkerhet till rimligt lågt pris.
Instämmer. Är väldigt skeptisk till att många av de billiga verk som säljs i konsumenthandeln och deras förmåga att klara kontinuerlig drift (både bensin och diesel, inte minst efter att ha läst Energimyndighetens test). Kikar på begagnatmarknaden (ändå nästan enda alternativet nu, slutsålt överallt) och då helst inte ett "kinaverk".

Men jag kanske får krypa till korset och välja en bensinare. Är som sagt lite skeptisk till att ha 25-50 liter bensin stående i dunkar i garaget, men...
 
C
R reez skrev:
Glykol i värmesystemet
Funkar det i praktiken? Har läst att det kan bli problem med att den bryts ner med tiden och med bakterietillväxt. Och inte så kul att hantera vid underhåll på systemet.
Själv tänker jag att har har en viss idé om hur systemet skall tömmas om det blir avbrott och man inte får igång någon värme i tid. Men det bygger ju på att man är hemma.
 
Glykol sänker även effekten på värmen så det är sista lösningen helst hade jag nog sett en lösning med en elpatron som man kunde köra på elverk ihop med cirkulationspumparna men frågan är hur mycket effekt det går åt för att hålla vattnet frostfritt. Ett annat alternativ kan även vara diesel eller gasol frågan är mest vilket som är enklast att koppla ihop med befintligt system. Tänker att ska man klara en vecka så lär det behövas ett stort elverk om man inte ska ha det maxat bara på värme.
 
Redigerat:
Jonas Persson
Andreas_kalmar Andreas_kalmar skrev:
Glykol sänker även effekten på värmen så det är sista lösningen helst hade jag nog sett en lösning med en elpatron som man kunde köra på elverk ihop med cirkulationspumparna men frågan är hur mycket effekt det går åt för att hålla vattnet frostfritt. Ett annat alternativ kan även vara diesel eller gasol frågan är mest vilket som är enklast att koppla ihop med befintligt system. Tänker att ska man klara en vecka så lär det behövas ett stort elverk om man inte ska ha det maxat bara på värme.
Varför elpatron? Det borde räcka med cirkulationpump förutsatt att du inte har minusgrader inomhus. Element eller golvvärmeslingor värmer vattnet - det omvända mot normalt.
 
TRJBerg
Finns det någon dokumenterad erfarenhet av LVVP i minus 20 som utsatts för strömavbrott i storleksordningen ett dygn eller mer?
 
Andreas_kalmar Andreas_kalmar skrev:
Nån som har en bra idé hur man ska kunna säkerställa att lvvp inte fryser sönder vid strömavbrott ?
Vad är det som du tror ska frysa som är unikt för LVVP?
 
Det lär väl frysa i utedelen först antar jag
 
tommib
En monoblock LVVP cirkulerar ut värmesystemets vatten till utedelen. Därmed är det stor frysrisk om strömmen går och den inte kan producera värme kontinuerligt.
 
Utedelar med vatten har en blandning av sprit/vatten eller Glykol/vatten i slingan (om det är rätt installerat).

Köldbärarslingan arbetar ofta med minusgrader i slingan, exempelvis min Atria startar inte utefläkten innan Brine in håller -3 grader.
 
tommib tommib skrev:
En monoblock LVVP cirkulerar ut värmesystemets vatten till utedelen. Därmed är det stor frysrisk om strömmen går och den inte kan producera värme kontinuerligt.
I installationsinstruktionerna till Daikin Altherma Monoblock står det att man bör ha glykol i vattenkretsen.

Textdokument om att skydda vattensystem mot frysskador med glykol, inkluderar en tabell med rekommenderade glykolhalter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Panasonic:

Varningsmeddelande om frysrisk i monoblock-system, instruktioner för att förhindra skador genom antifrysmedel eller dränering.
 
Redigerat:
Hej

Har du samtalat med hela familjen vad ett strömavbrott kan innebära för er del.

Om inte så är det nog lämpligt att alla är införstådda att denna vinter kan leda till större påverkan av elförsörjningen än tidigare år.

En övning med de minsta där man t.ex. ser till att alla har tillgång till en (fungerande) ficklampa och vet var den finns (hittar den) i mörkret. Det kan vara både spännande och nyttigt.

E.ON går ut med en påminnelse; ”Nu inleds stormsäsongen - så förbereder du dig för strömavbrott”
https://via.tt.se/pressmeddelande/n...avbrott?publisherId=1035173&releaseId=3335146

”Snart kommer vinterns oväder – med risk för stormfällda träd på elledningarna. – På E.ON pågår minutiösa förberedelser, men en kraftig storm kan likväl lämna tusentals hushåll utan ström. Det är därför viktigt att alla har egen beredskap för att klara ett längre strömavbrott, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON.”

Sedan har artikeln en lista med ”Saker som är bra att ha hemma vid strömavbrott:” och ”Tänk på detta under ett strömavbrott:”

Även om vi själva tycker oss väl förberedda så kan det vara bra att tipsa våra ”nåra och kära” om hemberedskap. Att skriva ut artikeln och lämna den i pappersform kan vara en bra insats.

Eller visa (titta) på denna lilla ”videosnutt” från SvT tillsammans; ”Lista: Detta gäller i hemmet vid strömavbrott”, där finns bl.a. bra upplysning om mobilnät och strömavbrott. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lista-detta-galler-vid-stromavbrott



I Finland tycks man nästan vara mer förberedda än oss, på att vintern kan bli tuff för elförsörjningen.

”Nu skulle det vara ett bra tillfälle att fundera på vad man har och inte har” – finländarna uppmanas förbereda sig för strömavbrott”

Där uppmanas man även att; ” Öva på att vara utan ström."
"Förutom att se till att man har så att man klarar sig några timmar kan man också förbereda sig på ett par timmars elavbrott genom att öva. Då vet man mer om vad som händer hemma, på jobbet eller i skolan om strömmen är borta. – Till exempel hemma hos oss har vi övat med barnen vad som händer om vi inte har el, till exempel att vi inte har någon tv, vi kan inte använda datorn och vi kan inte gå på toaletten. Om det blir planerade strömavbrott beror på hur mycket el som konsumeras och hur mycket el som produceras, både i Finland och i resten av Norden. Konsumtionen påverkas mycket av vilken tid på dygnet det är, mest el använder vi i under morgonen och på den sena eftermiddagen. Konsumtionen påverkas också av hur kallt det är ute. Elproduktionen påverkas också av vädret, om det till exempel blåser produceras mera vindkraft. Produktionen påverkas också av om alla kraftverk är igång eller om något av dem är ur bruk. Myndigheterna tror nu att de kommer att kunna meddela på förhand om planerade strömavbrott som görs för att spara el och elavbrotten ska inte bli längre än mellan en och två timmar.”
https://svenska.yle.fi/a/7-10022962
 
  • Gilla
Dan_Johansson
  • Laddar…
Hej.

Det är bra att vi försöker att minska vårt elbehov denna vinter. Men Svenska Kraftnät befarar ändå att manuell frånkoppling kan behöva tillgripas; ”Skåne kan bli strömlöst i vinter – trots prisfall och sänkt förbrukning Det finns en "reell risk" att delar av Skåne släcks ner under korta perioder kommande vinter. Risken kvarstår trots fallande elpriser och kraftigt minskad elförbrukning. Det uppger Svenska Kraftnät.”
https://www.sydsvenskan.se/2022-11-...-vinter--trots-prisfall-och-sankt-forbrukning

Jag har ingen prenumeration på ”sydsvenskan” och kan därför inte läsa hela artikeln.

Det verkar dessutom som om Svenska kraftnät uppdaterar och försöker förbättra informationen på sin hemsida gällande manuell frånkoppling.
https://www.svk.se/om-kraftsystemet...funkar-frankoppling-om-elen-inte-racker-till/

”Så här funkar frånkoppling om elen inte räcker till I vinter finns det en viss risk för att det inte finns tillräckligt med el alla timmar i alla delar av Sverige - så kallad effektbrist. Då kan det bli aktuellt att koppla bort elen för ett begränsat antal under ett par timmar för att förhindra ett större avbrott. För dig som elanvändare är det ungefär som ett vanligt strömavbrott.”

Man har även ett inslag där; ”Louise förklarar manuell frånkoppling”

Även företaget ”Kraftringen” försöker öka informationen runt vad vi elanvändare skall tänka på vid en manuell frånkoppling, bl.a. om risken för problematik med "energiskuld" och “Cold Load Pick-up” som jag här i tråden, skrev om i inlägg #289
https://www.byggahus.se/forum/threa...arar-man-en-vecka.403877/page-20#post-4413512

”Kraftringen” frågan; ”Vad ska jag göra om elen kopplas bort? 

Som elanvändare behöver du vara förberedd på strömavbrott och de följder det kan medföra. Var och en tar ett eget ansvar för att hjälpa sig själv och andra i sin omgivning. Om du berörs av ett avbrott orsakat av förbrukningsfrånkoppling är det viktigt att stänga av vissa av dina apparater eller delar av din anläggning. Därmed förhindras att allt kopplas på samtidigt när strömmen kommer tillbaka, något som kan skapa efterföljande avbrott med anledning av den återvändande lasten. Den återvändande lasten (eller startströmmen) är många gånger högre än vad lasten var innan förbrukningsfrånkopplingen aktiverades. När du hjälper till och stänger av dina apparater skapar du möjlighet för oss på Kraftringen att snabbare koppla tillbaka drabbade kunder. Det minimerar också risken för dig att dina huvudsäkringar går sönder och att du får fortsatt avbrott på grund av det.”
https://www.kraftringen.se/privat/el/elhandel/nyhetssida-elpriset/om-elen-stangs-av/

Vi har aldrig tidigare prövat manuell frånkoppling så vi vet inte vad som eventuellt skiljer det, från ett ”vanligt” strömavbrott.

Inträffar en manuell frånkoppling då bör vi ha funderat igenom hur vi effektmässigt mjukstartar när en återinkoppling sker. I mitt fall kan jag t.ex. se till att jag inte behöver starta min bergvärmepump utan i stället eldar i mina spisinsatser.

Förhoppningsvis så går det bra men vi bör alla förbereda oss på att det handlar om att undvika en kollaps av elsystemet och därför är en åtgärd som görs i ett nödläge.
 
TRJBerg
Står det någonstans hur manuella/avsiktliga avbrott meddelas, vare sig i förväg eller just när det sker?
 
Elbolaget blinkar tre gånger med lamporna strax innan.
 
  • Haha
  • Gilla
tompaah7503 och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.