D DrDentista skrev:
Hej,
Tänkte höra om jag borde vara orolig, det har kommit fram att grannen har använt husets cirkulerande varmvattensystem och kopplat in sin golvvärme på det i deras rätt stora badrum.
Någon som vet hur eventuella regler är och de risker detta kan leda till? Det är alltså inte radiatorslingan de använt utan det varma "dricksvattnet".
Tack på förhand

Om inga stadgar finns som specifikt anger hur detta ska ske så gäller Lagen om bostadsrätt 1991:614 (kap 7 paragraf 7)
Men oavsett i detta fall, är det tydligen felkopplat och då har kravet på fackmannamässigt utförande redan gjort det olovligt.
Kan bli så att Inga försäkringar för vare sig för BRF eller boende gäller om det händer nåt.
Att personen i fråga sitter i styrelsen må vara känsligt men helt orelevant då styrelsen ska jobba för hela sin BRF och inte enskilt.
Tillåter man en boende avvika blir det praxis och är detta på g av styrelsemedverkan så har man nog dödat förtroende och grannsämjan för alltid.
 
  • Gilla
Daos69 och 2 till
  • Laddar…
Försök till Sammanfattning:
* En lgh innehavare har kopplat in golvvärme på vvc.
* Detta har nu kommit till styrelsens kännedom.
* Denna lgh innehavare sitter i styrelsen & är irriterad över att detta med hennes golvvärme från vvc ifrågasätts.
* Det är förbjudet? att ha golvvärme på vvc eftersom golvvärmens temperatur ligger i det perfekta området för Legionella tillväxt
* Om trycket från vvc inte reducerats föreligger även stor risk för omfattande vattenskador för golvvärme är inte dimensionerat för att klara vvc trycket
* Då denna fråga tas upp nästa gång , bör man upplysa lgh innehavaren& tillika styrelseledamot att hon är jävig i denna fråga och måste lämna rummet.
* Skulle det ske ett legionella utbrott och det framkommer att styrelsen valt att inte ålägga lgh-innehavaren att åtgärda detta, kan även styrelsen hållas ansvariga.
( https://www.vvsforum.se/nyheter/2020/januari/fyra-dog-av-legionella--nu-atalas-vdn/ )
* Skulle det ske en omfattande vattenskada pga av golvvärme inkopplat på vvc, kan försäkringsbolag neka ersättning om det framkommer att styrelsen valt att ignorera detta. Dvs både förening och lgh-innehavare riskerar att då inte få ersättning vid sanering.

Rekomendation från alla i tråden:
Brf Styrelsen skickar ut styrelseledamoten pga jäv då denna fråga tas upp.
Brf Styrelsen ålägger lgh-innehavaren att genast & utan fördröjning åtgärda detta så att golvvärmen inte går på vvc slingan, mot vite om fördröjning sker.
 
  • Gilla
Aril Tongadottir och 33 till
  • Laddar…
De flesta har ju sagt vad som gäller. Det är bara att be dom koppla bort.

Frågan är vilket material dom använt där dom kopplat slingan. tappvarmvatten och har en högre syrehalt mot vad en radiatorkrets har. har man otur bildas det rost innanför materialet som sedan far med i vvc och sedan ut i dricksvattnet. Monterade bort en pump som satt felaktigt på en vvc och den hade geggat ihop inom en månad.

De flesta hus idag kommer inte upp till en vvc-temperatur på 50 grader, returen ligger oftast runt 45-47. Har man kopplat in golvvärme misstänker jag att returen är lägre. man kan beroende på vilket styrsystem man har koppla in legionellaspoelning. dvs att man vid ca kl 03 00 höjer temperaturen till 60-65 grader under en halvtimme. varje natt.
Eftersom du är ansvarig för systemet kommer du väl in till undercentralen. Gå ner och läs av vvc-temperaturen, jag tror att dom flesta här är nyfikna på vilken temp det är, jag är det i alla fall.

Som någon även skrev. får dom en läcka på sitt "system" kommer det forsa vatten tills någon stänger av inkommande kallvatten eftersom vattnet kommer fyllas på med högt tryck. i ett vanligt värmesystem har du vattnet som finns i systemet inkl expansionskärl, för man läcka så är vattenmängden begränsad.

Har man en gång spolat vvc-slingan förstår man varför man inte ska dricka varmvatten med tanke på allt skit som kommer ut. helt svart och sörjigt....
 
  • Gilla
civilingenjören och 6 till
  • Laddar…
Trådskaparen sitter i föreningens styrelse. Mitt råd som gammal styrelseordförande. Är att du bör få upp frågan om att föreningen skall anmoda/förelägga medlemmen att koppla bort golvvärmen som en punkt på ett styrelsemöte. Om du inte får gehör i styrelsen för frågan, så bör du reservera dig mot beslutet. Och se till att reservationen tas till protokollet. Då har du personligen ryggen fri.

Framförallt eftersom frågan rör en styrelseledamot, kan man överväga att detta även skall tas upp i föreningens årsberättelse. Gör styrelsen inte det, så bör du göra revisorerna uppmärksamma på frågan.
 
  • Gilla
civilingenjören och 15 till
  • Laddar…
Detta låter på inget sätt rätt eller tillåtet. Håller med övriga som skriver att berörd person inte ska närvara när frågan diskuteras. Ta hjälp av Bostadsrätterna om ni är medlemmar där för att fråga om hur ni bäst bör gå vidare, alternativt en jurist dom jobbar med Brf-frågor.
Har själv suttit som ordförande i en förening och vet hur jobbiga ärenden kan vara när en styrelsemedlem inte agerar korrekt. Lycka till! Uppdatera gärna hur det går.
 
Det är väldigt självklart att värmen i golvet inte kommer att vara på året runt och dessutom är det svalare för att kunna gå ut i golvet så konstruktionen är farlig. Det är ju inte 50 grader i golvet.
D Daniel 109 skrev:
Du har helt fel.
Legionella finns naturligt i vattnet. Det är inget som behöver dödas kemiskt om det kommit in. För kommer in gör det. Det blir farliga mängder om vattnet står still i lämplig temperatur. Tex avstängda handdukstorkar. Ett sådant här system är i praktiken ofarligt så länge det är flöde i det.

Där med inte sagt att det är något som ska accepteras. Det är helt klart utanför hur det ska byggas. Det är bara att koppla bort.
 
D Dr Jumping Jack skrev:
Lite rätt och mycket fel, Finns naturligt, ja. Behöver inte behandlad kemiskt, rätt. Kommer in, rätt. Ofarligt så länge det är flöde, helt fel. Det är temperaturen som avgör, det måste vara minst 55 grader, helst varmare. Då kan vattnet stå still. Flöde hjälper inte om vattnet är 30-45 grader, bakterierna växer ändå, du kan inte ”spola bort dem” bara ”värma bort dem”. Du har dock rätt att det blir ännu värre om vattnet står still och inte är varmt, så blir det väl tidvis i golvet.
Då skulle ditt kallvatten alltid vara farligt,,,,,, du har fel, bästa medicinen är flöde, då hinner dom ej föröka sej till kritiska mängder
 
Skall tillägga att som redan påpekats i tråden, när den här frågan hanteras på styrelsemöte, är det viktigt att den berörda medlemmen inte är närvarande. Och detta är också ett typfall där man skall komma ihåg att styrelsens arbete sker under sekretsss, övriga medlemmar skall inte diskutera hur resonemanget gått i frågan, med den berörda medlemmen. Inte heller vilka som röstat för eller emot.
 
  • Gilla
Fairlane och 6 till
  • Laddar…
Alti Alti skrev:
Vår brf gjorde ett stambyte för 20 år sedan. Då satte vi in handdukstorkar i alla badrum och golvvärme med termostat i de badrum som ligger direkt ovanför den ouppvärmda källaren, allt kopplat till VVC:n.

Vattentemp ut från fjärrvärmecentralen är 60 grader. Rimligtvis bör allt returvatten gå direkt tillbaka till fjärrvärmecentralen för att värmas upp till 60 grader innan det går ut till kranarna.

Hur skulle legionellabakterier från badrummen kunna komma ut i dricksvattnet i ett slutet system som detta?
Slutet är det inte. Det kommer ut i ångform när du sedan duschar i badrummet och andas in detta.
 
Mikael_L
prototypen prototypen skrev:
Men det är väl enkelt att bara stänga av VVC så blir golvet kallt och grannen får tänka om...

Protte
Nej, VVC finns av att par skäl i större hus, det viktigaste är att hålla legionella borta. Sen kommer olägenheten med att det tar väldigt lång tid att få fram varmvatten.
Så det är inte OK att stänga av VVC'n.
 
H hempularen skrev:
Var du bor i förhållande till problemlägenheten spelar ingen roll. Det är vatten som är på väg tillbaka till värmaren som kan ”smittas”. Sedan efter uppvärmning går vattnet tillbaka som fullvärdigt varmvatten och kan komma ut ur allas kranar/duschar, eller cirkulera tillbaka via värmegolvet. Varmvattencirkulationen är en ”rännil” som bara skall hålla vattnet i ledningarna varmt.
Nja det beror helt på dom kopplat in sig. Har sett många anläggningar där man gjort detta med en pararellkoppling och då går vv vidare till nästa.
 
  • Gilla
mgranbom
  • Laddar…
Bättre_själv_än_köpa_tjänster
Enligt punkt ”6:622 Mikrobiell tillväxt” i BBR (Boverkets byggregler) står följande rad under allmänna råd. Handdukstorkar, golvvärme och andra värmare bör inte kopplas in på cirkulationsledningar för tappvarmvatten.

Dessutom går att läsa under 6:42 Termisk komfort att golvytan inte får ha en högre temperatur över 26 grader. Hur man löst det är lite spännande att höra.

När jag var certifierad entreprenadbesiktningsman så tillämpades de allmänna råden som krav.

Gör om gör rätt!
 
  • Gilla
civilingenjören och 2 till
  • Laddar…
Skumpe
L lbl44 skrev:
Efter att ha läst alla inlägg, kan jag inte se att det viktigaste nämnts.
Rörsystem för golvvärme är inte dimensionerade för det tryck som tappvarmvatten normalt har.
Det kan alltså uppstå läckage, som inte upptäcks förrän vattenskadan är ganska stor och därmed dyrbar för både fastighet och br-innehavare.
Frågan är om försäkringar gäller i detta fall.
Det åligger styrelsen att ta tag i problemet innan detta inträffar - speciellt nu när det är känt.
Det är väl ändå inte det viktigaste. Tråden har hittills handlat om Legionella och risken att bli allvarligt sjuk eller dö om man är äldre eller tillhör en riskgrupp. Eventuella försäkringsproblem kan jag inte se som annat än underordnade.
 
D DrDentista skrev:
Bostadsrätt ja, och värme ingår, i huset värms elementen upp av vatten genom radiatorslingan, men de har tagit bort elementen och då dragit "dricksvärmevattnet" i golvet som värme
Är det helt konstaterat att det inte är radiatorslingan ? Verkar ju helt korkat när det finns en radiatorslinga vilken rörläggare gör sådant ?
 
  • Gilla
GreenYoda och 4 till
  • Laddar…
När ni i styrelsen nu vet om detta så tycker jag att ni har en skyldighet att genast meddela samtliga hyresgäster. Nu har ju ingen aning om ifall det bor någon med allvarlig lungsjukdom eller immunsuppression som absolut inte bör duscha i vatten som kan innehålla legionella. (för unga och friska personer är risken dock låg) Skulle någon bli sjuk eller dö och det kommer fram att ni visste detta utan att ha informerat så ligger ni risigt till.
 
  • Gilla
civilingenjören
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.