Rickard.
nino nino skrev:
Man får ju bygga så man kan fylla på efter några år när det satt sig
Det är inte helt ovanligt (ingen aning hur vanligt egentligen) att hus byggdes så man kunde fylla väggarna från vinden. Ganska smart förutom att kallraset som då bildades under alla fönster blev ännu tydligare.

Bjälklagen känns bökigare dock :thinking:
 
Redigerat:
Mikael_L
Rickard. Rickard.ag skrev:
Det är inte helt ovanligt (ingen aning hur vanligt) att hus byggdes så man kunde fylla väggarna från vinden. Ganska smart förutom att kallraset som då bildades under alla fönster blev ännu tydligare.

Bjälklagen känns bökigare dock :thinking:
Så byggde farsan sitt garage (för en evighet sen, typ).
Kutter/såg-spån i väggarna och på kallvinden. Väggarna öppna upp mot vinden och så la han en extra tjock hög med spån över där som skulle rasa ner i väggarna allteftersom det sjönk i väggarna, och sa att ha om något år får han gå upp och fösa ut mer spån dit om det behövs.
Men under fönster satt han mineralullsskivor för att slippa problemet med sjunkande spån och kallras i tomma utrymmet under fönstret.
 
  • Gilla
Bichonen och 1 till
  • Laddar…
nino nino skrev:
Man får ju bygga så man kan fylla på efter några år när det satt sig
Det är svårt att fylla på under golvet.
 
useless useless skrev:
Det är svårt att fylla på under golvet.
Ja jag tänkte ju på väggarna
Golvet får man överfylla, tror inte det sätter sig på samma sätt heller? Borde vara enklare att fylla ett golv mot en vägg men jag vet inte
 
All spånisolering sätter sig med tiden. Finns/fanns massor med gamla hus med dragiga kalla golv för att spånet satt sig över 50 - 100 år... och bjälklagen inte är täta ut mot väggarna, eller ner mot grunden om bottenbjälklag. För att åtgärda det så använde man förmodligen samma lösning som för mullbänksgrunder, (som hade samma problem), att låta ytterbrädorna i golvet vara lösa så det snabbt och enkelt gick att fylla på mer vid behov.
 
Där det inte går att fylla på i efterhand bör man använda sig av isolering som inte sjunker ihop. Träfiberskivor t.ex. är liknande mineralullsskivor i hanteringen men fortfarande spånbaserade. Typ Hunton Nativo.

Det går ju att lägga spån/lösull i bjälklag men en fördel om man sätter skivor i kanterna iallafall så det inte blir en köldbrygga
 
Viktigast måste ändå vara att det är tätt så det inte blåser. Är det tätt och har sjunkit ihop nån cm borde det inte spela så stor roll va?
 
Man kan få konvektion i den luftspalten som blir, dvs att luften rör sig och överför värme snabbare
 
nino nino skrev:
Viktigast måste ändå vara att det är tätt så det inte blåser. Är det tätt och har sjunkit ihop nån cm borde det inte spela så stor roll va?
Om det är helt tätt så gör det inget, men...

Det förutsätter att alla väggar/kanter runtom bjälklaget, samt alla genomföringar, är absolut helt vindtäta. Det är just det bjälklag sällan är. Om de händelsevis var det när huset byggdes så är det inte säkert att det förblir så efter ett gott antal år. Sättningar, fuktskador, gnagare, reparationer, renoveringar, ombyggnationer, tillbyggnationer, indragning av vattenburen värme, ändring av kök/badrum/VVS och kanske ytterligare något som hus kan/har utsatts för genom åren (kan) medför(a) otätheter. Det förutsätter också ett perfekt utförande av varje moment vid varje bygginsats. Tyvärr är perfekt och människa inkompatibla...

Så, om man anpassar sig till verkligheten istället för önsketänkande så behövs både hängslen och livrem, och robusta material och metoder.
 
  • Gilla
tompaah7503 och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.