Jag vill dock betona att det finns låmgsmala hus som blir väldigt charmiga och trevliga. Vi tittade på två sådana när familjen köpte vårt nuvarande hus och det var inte för att de var långsmala som det inte blev affär där.

Jag har även en bekant som byggt ut en liten sommarstuga som klarade detta med runt 5m bredd och långsmalt. Dessutom med garage i den tillbyggda källaren.

Planering är dock A&O om man skall bygga på det sättet. Vardagsrum och kök hamnar i mitten. Och skall ha hög takhöjd. Bygger man i två plan så väljer man att inte ha övervåning just där. Ett av husen jag tittade på hade övervåning på bägge sidor om vardagsrummet. Där var då trapporna upp i ändarna av detta. Man hade då också "balkonger" mot rummet för att minska avstånden i huset.

Med lite planering så kan man även bygga husrt så att det går att dela upp med uthyrningslägenhet. Ett av husen jag tittade på hade detta. Den familjen som flyttade dit har nu uthyrning efter att barnen flyttat hemifrån.
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…

Bästa svaret

Jag hade tagit det som en kul utmaning att få till ett långsmalt hus som funkar :) Hellre det än att stångas med massa byråkrater. Som sagt, 2 x 75 kvm, eller 3 x 75 kvm (med källare), är ju inte fy skam. Bygger man utan hjärtvägg så får man rum som är över 4,5 m breda, vilket räcker gott.
 
  • Gilla
Nils Terminus och 4 till
  • Laddar…
Maria T
bonano90 bonano90 skrev:
Det får kosta vad det kostar, men frågan är egentligen varför man tillåter avstyckning om det nu inte skulle gå att bygga på tomten.
Jag ägde (arv) en fastighet i en attraktiv del av Haninge kommun, bebyggd med en vinterbonad sommarstuga; eftersom det var min farfars far som hade byggt huset kämpade jag länge med att ha råd att behålla den, kollade om styckning av tomten osv och fick då beskedet att tomten skulle gå att styckas med de (bygglovsavdelningen) kunde inte garantera att det fick bebyggas på den avstyckade delen. Moment 22 - vem fa*n vågar stycka av och försöka sälja, om det ens går, en tomt som inte får bebyggas?
Som sagt sålde jag eftersom jag kände att det inte går att ha ett permanentboende i hus med 1650 kvm tomt, och en fritidsfastighet med ännu större tomt, skulle liksom aldrig få njuta av nån av tomterna utan bara kratta, klippa och gräva.

Bor i Huddinge, på tomt med en hel del prickmark så det kanske kommer nåt inlägg om det också.
 
Mikael_L
Måste grannen flytta sin infart? Nu verkar den ligga vid sidan av skaftet på skafttomten ...

By the way, jag har svårt att förstå hur man styckar av sin tomt till hälften på detta viset, de måste ju varit medvetna om att de kommer få ett tvåvåningshus så nära sitt eget hus som det bara går ...
 
Mikael_L Mikael_L skrev:
Måste grannen flytta sin infart? Nu verkar den ligga vid sidan av skaftet på skafttomten ...

By the way, jag har svårt att förstå hur man styckar av sin tomt till hälften på detta viset, de måste ju varit medvetna om att de kommer få ett tvåvåningshus så nära sitt eget hus som det bara går ...
Säljaren sålde av huset och sen tomten. Så han kommer inte bo där.
 
Mikael_L
Ah, ja i princip som jag misstänkte egentligen.
Sälja huset snabbt, och hoppas att det finns minst två budgivare som inte inser att det inte kommer finnas en framsida framför huset någon längre tid. :rolleyes:

Som det nu är så får ni den bättre tomten, ur den aspekten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.