Fulkemisten
Jag har tänkt mycket på en design sedan julkalendern. För mycket faktiskt, blev sjukt inspirerad. Jag kan dock vara fast i mina egna spår så jag postar här nu. Designen finns egentligen redan så det får väl bli utom tävlan.

Vi campar en del med familjen (i tält på camping) så min idé för verktygslåda är en för att förvara köksutensilier i samtidigt som den fungerar som köksbänk. Oftast finns ju servicehus men det blir lite osocialt att gå iväg dit för att laga mat. Det skulle även vara skönt att bara kunna packa och dra, då tar man lådan, tältet, sovsäckarna och lite kläder.

På engelska heter det "chuck box", "patrol box" eller "grub box", det har tydligen sitt ursprung i den amerikanska västern där man hade så kallade "wagon trains" med en oftast dedikerad "chuck wagon" för just mat/kök/disk/tvätt, "chuck" eller "grub" var cowboyslang för käk/kök.

Den här ryska youtubesnubben har byggt en design som jag vill efterlikna:
Detta utan extrabordet, det behövs inte men det kan man komplettera med efteråt om man skulle vilja. Yttermåtten är rätt viktiga då den ska gå in i bilen, bredd 550 mm, höjd 440 mm (supermaxat, ska gå in under insynskyddet), djup 400 mm. Jag tror den blir lite mindre än den i exemplet men arbetshöjden blir ändå knappt 800 mm, det är tillräckligt.

Vad ska man köra för material? Jag har först tänkt på björkplywood, det går åt ungefär 1,5 m2 till själva lådan och 0,5 m2 till stativet/benen. Detta skulle om jag använder 12 mm till större delen av lådan och 6 mm till bakstycken och detaljer att vikten blir runt 12 kg för lådan och 5 kg för stativet. Detta är i tyngsta laget om man ska proppa den full i grejor också, kan man bygga den i poppelplywood (som enligt internet väger runt hälften) om man målar utsidan eller är det för mjukt? Med furu får man ned vikten lite grann med några kg då det väger 7 kg per m2 istället för björkens 8 kg. Det kanske är det bästa alternativet?

Tacksam för fruktansvärda mängder input så lovar jag en egen tråd för lådan om den verkar görbar.

Gjorde en ful ritning också, jag är tyvärr inte så mycket för sådant utan har oftast allt i huvudet.
Ritning av en bärbar kökslåda för camping med måttangivelser i millimeter.
 
  • Gilla
raffe1234 och 2 till
  • Laddar…
Är ute och har bara tillgång t luren så jag har begränsade möjligheter till resonerande svar. Får anstå till kvällen.
@Fulkemisten får en kort reflektion.
Björkplyfa är så mycket bättre än poppel så jag rekommenderar att du kringgår viktproblemet. Istället för 12 och 6 mm. Kör 9 och 4. Limma ribbor av 9 runt kanterna på flak av 4. Då har du funktionellt 13mm plyfa som väger hälften så mycket. Använd alla möjligheter där inredning skall fästas för att förstärka ytterligare.
Mvh Findus
 
  • Gilla
Dan_Johansson och 1 till
  • Laddar…
Fulkemisten
Jo, det verkar nog fiffigt. Har sett några på youtube som gjort så. Toppskivor/arbetsbänk i nio millimeter istället för tolv borde väl fortfarande fungera? Eller blir det för mycket svaj då tror du? Resten med ribbor. Det gör att jag fortfarande kan foga lådan med lamellfräs och minsta kexen? Eller ska man köra korta dyckert? Utgår ifrån att det inte räcker med bara lim? Har du tips på något bra lim. Brukar köra Cascos orange flaska för utebruk, men vad vet jag jämfört med @findus42...
En störig detalj i sammanhanget är att jag inte äger eller har tillgång till bordssåg, har dock en bra cirkel med skena, vi snackar ju korta bitar under halvmetern i de flesta fallen.
 
Fulkemisten
Det verkar lurigt med plywood. Hur köper man kvalitativ björkplywood? Glad i hågen har jag letat men endast för att finna att de flesta som har i lager är grossister eller så finns det bara i beställningssortimentet och man måste köpa många skivor. Jag behöver ju endast två...

Hur skiljer sig kvalitetsklasserna sig åt förresten? Framförallt mellan BB B X och ABCDE-systemen?
 
Till @Fulkemisten s ändamål duger B/C. Kan vara BB/C. Vad kvaliteten står för är att det är svarvat faner som kan vara lagat på B-sidan. Inga kvisthål. C-sidan svarvat faner med en del kvistar. De högre kvalitetsklasserna har inte bättre mekaniska egenskaper bara finare faner.
All björkplyfa som vår leverantör säljer är exteriörlimmad så det funderar jag inte på.
Mvh Findus
 
Fulkemisten
Ok. Men skillnad mellan exteriörlimmad och interiörlimmad då? Något man behöver bry sig om? Är det WBP man pratar om? Alltså att den klarar sig utomhus?
Har hittat många sorters plywood på calexiowood,se - någon som beställt från dem? De verkar ha hämtlager i Stockholm men hittar inte var. Får kolla med dem. Annars känns det som om björkplywood i 4 och 9 mm är svårt att få tag på som privatperson? På bygghemma.se behövde man t ex beställa minst 5 skivor.
Alternativet är väl att göra lådan i furuplywood med samma metod med lister och 4 mm flak. Men det kanske inte blir lika starkt?
 
Redigerat:
@Fulkemisten
Är du Stockholmsbaserad kan du skicka PM så kan jag ordna materialfrågan.
Furuplyfa är mycket mjukare så det du vinner i vikt förlorar du på att gå upp i dimension. Inte nödvändigtvis fel. Enklare att fästa när skruvar inte går igenom så lätt.
Mvh Findus
 
  • Gilla
Fulkemisten och 1 till
  • Laddar…
Min mobila verktygsförvaring brukar se ut ungefär så här.

Mobila verktygsförvaringen med handskar, spikar, och diverse verktyg i en rörig verktygsvagn.

Problemet med en anpassad verktygslåda är att man har så varierande behov. Ena dagen river man en vägg och nästa lägger man ett laminatgolv eller lagar bilen.

Rent generellt har jag större behov av anpassad förvaring av prylar som används mer sällan och därför tenderar att försvinna eller skingras varje gång man behöver något. Gängverktyg, hålsågar, etc...

Något jag har funderat på att göra en anpassad förvaring till är träsnidargrejerna. Det är sånt där man plockar fram nån gång då och då. T ex under julen när man tröttnat på mörkret och tristessen av att vara hemma från jobbet... Då är det bra att ha en låda att plocka fram med alla saker samlade så inte inspirationen hinner gå över innan man har hittat allt.
Bildhuggarjärn, sicklar, slipgrejer, träklubba och dremel med tillbehör skulle det vara bra att ha samlat på ett ställe.
 
  • Gilla
findus42 och 1 till
  • Laddar…
Bor på bondgård. Arbetet blir utspritt, under en traktor ute på gärde, uppe på skulle, inne i ladugården eller hemma i matsalen. Alla jobb ser olika ut och kräver olika verktyg.

Idag är jag rätt nöjd med verktygslådan. Brukar bli en 20liters hink. Men ibland en gammal kundkorg. Helt perfekt tycker jag. Allt startar i verkstan med större väggtavla, man plockar det man behöver +/- 20%.

Men en hink kan utvecklas. Jag kan inte ändra arbetssätt så grunden är den samma. Hela verkstaden skulle behöva ändras. Alla väggtavlor delas upp i mindre ark. Nu får även placeringen av verktygen planeras lite. Ett ark med fasta nycklar 6-13, ett med 10+ 13-24, skruvmejslar, spärrskaft med hylsor, etc etc.

Verktygväskan måste bli utbyggbart, väldigt olika mängd verktyg som behövs för de olika jobben.
En mindre väska som inte kräver att man tar ner från väggen, alltid redo för iallafall 30% av jobben. Denna tror jag är bra om den ser ut som findus med lite ändringar.

Nu till utvecklingen. Jag skulle utforma vertygsväskan som en pirra. I botten blir det en utdragslåda som skapar en stadig bas och bra plats för o kast in lösa elverktyg. Ovanför kan man välja o stapla de ark man önskar. Överst sätter man fast den allmänna väskan ala-findus.

Inser när jag skriver att jag i mitt undermedvetna drömmer om ett L-boxx system med en findus väska i samma storlek och lås-system.

Planen är att få upp en liten skiss inom kort:)
 
  • Gilla
Workingclasshero och 1 till
  • Laddar…
Jag är häpen och förvånad över bristen på förslag. Jag är inte bättre jag, jag jobbar inte åt andra och kör med öppna tråglådor när jag ska ha fram de verktyg jag behöver. Lite som @useless beskrev ovan.

Men att inte fler snickare, målare, rörkrökare, hovslagare (de hänger kanske inte här), låsgubbe eller andra man kan tänka sig släpar på samma verktyg dag in och dag ut tagit tillfället i akt förvånar. Och vi andra vill ju läsa om era idéer!
 
Det här är en tanke jag fick när jag såg din byggtråd. Men först; hatten av.

nu till saken. Jag är elektriker och många jobb involverar en stor mängd artiklar och en arbetsyta som sakta växer utom kontroll om den inte hålls med strama tyglar.

Ett centralbyte till exempel, brukar resultera i en hel del kabelspill, små bitar avklipp och allmänt elände. Och ska sanningen fram så har det landat lite bitar på golvet någon gång. därför tänkte jag att locket kunde agera hållare för en soppåse. Några enkla ståltrådsbitar som viks upp.

och för att spara på rygg och minska på vikten på kroppen, ha verktygen på lådan istället. En idé var därför att ha ett hölster som man fäller upp när lådan är aktiv, för att tjäna lite höjd. Och jag tänkte rita in tre ben som fälls ut för att göra den lite mer lättåtkomlig. Men där satte min ettåring ned foten.
Bilden nedan är vad jag förmådde innan läget hann eskalera.

ni med barn förstår nog vad jag menar.
 
  • Skiss av en verktygslåda med föreslagna förbättringar som hölster, soppåsehållare och utfällbara ben.
  • Gilla
findus42 och 1 till
  • Laddar…
@Tsdoesds
Fint förslag.
Några synpunkter.
Behövs inget hölster som hängs på utsidan. Om hölstret är gjort i den lilla luckan så hamnar maskinen automatiskt där du ritat korgen när du öppnar lådan. En sådan skruvdragarmodul borde dessutom fungera
perfekt på en verktygstavla.
Handritad skiss av en verktygslåda med moduler för skruvdragare, sortiment och förvaring.
Att en elektrikerlåda behöver en papperkorg är en god tanke ;). Inte bara elektriker för den delen.
Om jag resonerar kring skräplåda så blir det ungefär så här.
Vad är det för skräp som skall slängas i den.
Hur mycket skräp blir det.
Hur långt kan man sträcka sig utan att det blir enklare att ha en separat hink eller påse.

Vad gäller elektriker kan jag bara spekulera. Det som från min erfarenhet brukar drälla där elektriker jobbar är kabelisolering och sladdstumpar i varierande former samt en del embalage.
Embalage kan bli hur mycket som helst. Kabelspill kan ta mycket plats. Skräp från skalning av kablar tar lite plats.
Att ha en stor volym skräp att hantera i verktygslådan tror jag inte på. Blir det mycket så måste det fraktas ut från arbetsstället i säck eller påse.
Så en påshållare är en god tanke. Hur den än är gjord så kommer den ta plats. Så kanske det är lämpligt att ha en lös som går ner i lådan och som kan ställas på det uppfällda locket eller, när det passar, kan ställas bredvid.
Kanske någonting i den här stilen.
Skiss av enkelt konstruerad påshållare föreslagen för skräphantering i verktygslåda.
Kan man använda tillräckligt tunt material så tar den inte upp så mycket plats. Kanske kan förvaras mellan de eventell verktygs och sortimentsmodulerna. Den kan förstås inte vara större än att borrmaskinen får plats.

De gånger när man inte förväntar sig några mängder med skräp kan det helt enkelt läggas ner i botten av verktygslådan. Det förutsätter förstås att alla verktyg har hållare och att inget väsentligt har sin plats på botten av lådan.

Mvh Findus
 
@JKrister
Tack för konstruktivt tänkande. Helt rätt att tänka utifrån dina behov.
Till min stora låda som förgick de nuvarande gjorde jag en pirra.
Hemmagjord träpirra med hjul och utdragbar hylla i en verkstad.
Anledningen till detta var att lådan var lite för tung för att kunna hanteras på ett vettigt sätt.
Måtten bestämdes av vad jag kunde ha i bilen. Som jag förstått det så har du inte de begränsningarna. En pirra kan då byggas högre och bredare.
En ritad skiss av en hemmagjord pirra för transport av tunga lådor.
Kanske med flyttbara hyllor. Kanske ett rack för L-boxar hur nu sådana ser ut.
Jag vet ju inte hur du vill jobba så jag kan bara tala för mg själv. Skulle föredra en lösning där vilken låda som helst kan tas ut utan att lasta av alla som står ovanpå.

Mvh Findus
 
@raffe1234
Bra tankar. Lite som att ha verktygstavla och verktygslåda i ett. Men kanske inte uppenbart moduluppbyggt som den vi tävlar ut.
Har haft verktygslåda som var uppbyggd med samma ide, så jag kan bidra med någon liten erfarenhet.
Handritade skisser av två olika verktygslådesdesignalternativ, märkta A och B.
Din skiss ser ut som A.
Huvudsakligen fungerar det bra. Alla hållare måste förstås vara konstruerade för att lastas framifrån.

Rent hanteringsmässigt finns nackdelar. Mycket beroende på hur den öppnas. För att inte repa känsliga ytor så måste man varje gång försäkra sig om att det inte finns något vasst skräp under lådan. Det ledde till att jag stod och vinglade och öppnade lådan i luften innan jag ställde ner den. Samma sak när den stått på mark eller annat ojämnt och skräpigt underlag.
Okej för en 25åring. Kanske inte för en sliten 60åring.
Varningen till alla är att det som en 60åring har svårt att göra är de moment som hen inte borde gjort i 25årsålden. Så länge det är kontrollerade marklyft så tar jag fortfarande mer än ungdomar. Vingliga snedlyft däremot är i dag en ständig påminnelse om att döden flåsar mig i nacken. Till den grad att jag hellre lyfter en 100kilosdörr själv än tar hjälp av någon som jag inte känner och litar på.

Min lösning på problemet är att utforma lådor enligt B.
När lådan öppnas är det ingenting som rör sig mot underlaget.

Mvh Findus
 
findus42 findus42 skrev:
@Tsdoesds
Fint förslag.
Några synpunkter.
Behövs inget hölster som hängs på utsidan. Om hölstret är gjort i den lilla luckan så hamnar maskinen automatiskt där du ritat korgen när du öppnar lådan. En sådan skruvdragarmodul borde dessutom fungera
perfekt på en verktygstavla.
[bild]
Att en elektrikerlåda behöver en papperkorg är en god tanke ;). Inte bara elektriker för den delen.
Om jag resonerar kring skräplåda så blir det ungefär så här.
Vad är det för skräp som skall slängas i den.
Hur mycket skräp blir det.
Hur långt kan man sträcka sig utan att det blir enklare att ha en separat hink eller påse.

Vad gäller elektriker kan jag bara spekulera. Det som från min erfarenhet brukar drälla där elektriker jobbar är kabelisolering och sladdstumpar i varierande former samt en del embalage.
Embalage kan bli hur mycket som helst. Kabelspill kan ta mycket plats. Skräp från skalning av kablar tar lite plats.
Att ha en stor volym skräp att hantera i verktygslådan tror jag inte på. Blir det mycket så måste det fraktas ut från arbetsstället i säck eller påse.
Så en påshållare är en god tanke. Hur den än är gjord så kommer den ta plats. Så kanske det är lämpligt att ha en lös som går ner i lådan och som kan ställas på det uppfällda locket eller, när det passar, kan ställas bredvid.
Kanske någonting i den här stilen.
[bild]
Kan man använda tillräckligt tunt material så tar den inte upp så mycket plats. Kanske kan förvaras mellan de eventell verktygs och sortimentsmodulerna. Den kan förstås inte vara större än att borrmaskinen får plats.

De gånger när man inte förväntar sig några mängder med skräp kan det helt enkelt läggas ner i botten av verktygslådan. Det förutsätter förstås att alla verktyg har hållare och att inget väsentligt har sin plats på botten av lådan.

Mvh Findus

Snyggt! Tanken med den trattformade soppåsen var lite att den står under centralmontören så de hundratals små avklippen som blir helt sonika kan falla ner i påsen direkt. Jag gör såhär idag, något halvimproviserat med t.ex en stump kabel utefter förutsättningarna.
De större soporna måste såklart hamna i en säck. Men jämförelsevis med små kardeler är det lätt att städa.
 
  • Gilla
findus42
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.