3 360 läst · 54 svar
3k läst
54 svar
Hur bra är du på att spara energi?
Elektroniktokig
· LAT: 57.76145780 LON: 12.06116821
· 745 inlägg
Det sa jag inte, bara att det värms upp av samma vattenpanna även om det är skilda rörsystem (dvs att kranvattnet värms upp genom en värmeväxlare i ackumulatortanken), vilket innebär att energiförbrukningen som vattenpannan står för, är både för tappvattnet och elementen. Det går ju antingen ha ett elburet system för elementen och sedan värma enbart tappvattnet med en varmvattenpanna, eller så värmer man både vattenburna element och tappvatten med varmvattenpannan.useless skrev:
Magnus E K
Husägare
· Östergötland
· 3 314 inlägg
Magnus E K
Husägare
- Östergötland
- 3 314 inlägg
Jag ifrågasätter att det skulle gå åt mindre energi för att diska i diskmaskin jämfört med för hand, åtminstone inte för mig personligen. Hur mycket energi åtgår för att tillverka en diskmaskin? Jag äger ingen diskmaskin i nuläget (trots att jag bor i villa), diskar varannan eller var tredje dag (i genomsnitt var 2,5:e dag) och har räknat ut att det då åtgår ca 0,5 kWh för att värma vattnet med el (3 x 5 minuter i 2 kW vattenkokare). Dvs på ett helt år går det endast åt 73 kWh för all min disk, kostnad ca 80 kr. En diskmaskin för 4000 kr som förbrukade 0 kWh skulle därmed ta 50 år (!) att räkna hem.
Det är trots detta mycket möjligt att jag kommer skaffa en diskmaskin i framtiden eftersom andra faktorer än ekonomi kan komma att spela in.
Det är trots detta mycket möjligt att jag kommer skaffa en diskmaskin i framtiden eftersom andra faktorer än ekonomi kan komma att spela in.
Angående fråga 4, med vanliga lampor co lågenergi. Har jag en lampa på 1000W, som är på under 1 timme, förbrukar jag 1 kWh. Likaledes om jag har en lågenergilampa på 1000W, alltså 1kWh. I första fallet blir det både varmt och ljust, i det andra så ljust att du måste ha glasögon liknande svetsglasögon.Värmen blir obetydlig. När du släcker lamporna blir det i båda fallen, lika mörkt som att titta sotaren i rumpan.
Det beror på vad du menar med en lågenergilampa. Menar du en halogenlampa, kan jag hålla med. Men den ger bättre ljusutbyte mot glödljus. Lysrörslampor är bättre, men det tillkommer effektförluster i reaktor/drossel och tändare. I en lysdiodlampa/LCD är värmen minimal om man bortser från ev. nätaggregat. Men nu var det själva lampan vi talade om.useless skrev:
Vad är en LCD?
I slutändan blir all el värme oavsett.
I slutändan blir all el värme oavsett.
Grundstött
· Halland
· 28 355 inlägg
Jo en LCD drar ju väldigt lite ström. Men den lyser ju inte heller.
Ursäkta, fel av mig. LCD betyder Liquid Crystal Display
KnockOnWood skrev:
Ursäkta alla ordmärkare. LCD liksom bara slank ur mig. Det var LED, jag menade. Men alla kan ju inte förstå allt.D Daniel 109 skrev:
Grundstött
· Halland
· 28 355 inlägg
Grundstött
· Halland
· 28 355 inlägg
Jag kan ju försöka (fast jag har ingen språkutbildning).V vedklyv skrev:
Det gällde alltså ditt försök att skylla felskrivningen (LED -> LCD) på läsaren, som du alltså karakteriserade som besservissrande ordmärkare, i stället för att bara tacka och ta emot klargörandet.
Fast det var du själv som slant på tangentbordet.
Och sedan avslutade du med den nedvärderande knorren: Men alla kan ju inte förstå allt.
Daniel 109 har väl redan gett svar nog på frågan, men jag utvecklar det lite ändå.V vedklyv skrev:Angående fråga 4, med vanliga lampor co lågenergi. Har jag en lampa på 1000W, som är på under 1 timme, förbrukar jag 1 kWh. Likaledes om jag har en lågenergilampa på 1000W, alltså 1kWh. I första fallet blir det både varmt och ljust, i det andra så ljust att du måste ha glasögon liknande svetsglasögon.Värmen blir obetydlig. När du släcker lamporna blir det i båda fallen, lika mörkt som att titta sotaren i rumpan.
Att värma upp ett hus med glödlampor är inte effektivt. De sitter i det avseendet där de gör minst nytta, vilket förklarades för många år sen, när en del ville göra gällande att inte spelade någon roll om lamporna var på eller inte.
Om vi förutsätter att man har så ljust i rummet som man behöver oavsett ljuskällan, så är givetvis LED så mycket bättre eftersom värmeförlusterna är så avsevärt mycket mindre. Skulle någon verkligen behöva ljusmängden från alla de LED:ar som går att för att komma upp till 1 kW, så är naturligtvis det fortfarande det bästa alternativet. Det skulle krävas bra isolering mot taket med tanke på all den oönskade värmen från vanliga glödlampor som ger samma ljusmängd. Sitter inte lamporna i taket så bidrar de ändå med värmetillskottet, då kanske i ännu mer kännbar omfattning.