Vi renoverar vårt kök och har fått en samlad offert på snickeri, målning, el, VVS och plattsättning. Det står specificerat i offerten att elektrikern ska förbereda för och installera vitvaror, installera 3 eluttag + ett lamputtag över köksön, material ingår i offerten. Snickaren som gjort offerten har varit här två ggr och kontrollerat allt.

När elektrikern kommer hit konstaterar han att ALLA uttag i hela köket/vardagsrummet behöver bytas då allt räknas som ett rum pga öppen planlösning. De i vardagsrummet var ju inte jordade. Ska tillägga att enbelektriker bytte uttagen i matsalsdelen i somras för 3500:- efter ROT. Han sa inget om jordat/ojordat. Han menar också att vi måste ha en en jordfelsbrytare. Allt det här ligger utanför offerten men MÅSTE göras enligt lag enligt elektrikern. Borde inte snickaren haft koll på detta när han gjorde offerten och kontrollerade allt?

Hur blir det med betalning, måste vi betala fullpris för allt det här extra?
 
tommib
Nja....
Jordfelsbrytaren måste inte installeras (men det är en väldigt bra idé). Om ni har uttag i våtutrymmen eller utomhus så borde det installerats en JFB när de uttagen installerades.

Alla uttag i samma utrymme ska vara jordade, eller ojordade. I kök har det sedan länge varit krav på att allt ska vara jordat. Det är lite problematiskt när man ändrar om till en öppen planlösning och det finns nog inte något entydigt svar på när utrymmet räknas som samma. Tidigare fick man t.ex. ha ojordade uttag vid matplats så länge uttagen vid själva köksbänken var jordade. Det hela handlar om risken att komma åt något jordat samtidigt som man har en klass 0-apparat där ena skyddsbarriären är "isolerat utrymme" dvs ingen kontakt med jord.

Det är faktiskt ingen dum idé att jorda alla uttag om det nu är samma utrymme, men det är ganska starkt att säga att det måste göras enligt lag. JFB är en ännu bättre idé men med ännu mindre lagstöd.

Självklart ska ni betala vad det kostar att installera grejerna, varför skulle ni inte det?
 
Planlösningen har varit öppen sedan huset byggdes -79, så inget är ändrat.

Vi har jordfelsbrytare för badrum + tvättstuga i dagsläget.

Vi bad om en offert med rubbet. Vi är inga fackmän som vet vad man måste göra eller vad reglerna säger. Vi vill ha ett inflyttningsklart kök med en offert på alla moment inkl material. Jag kan tycka att snickaren som gav oss den samlade offerten borde ha haft bättre koll på vad som behövde göras. Visste vi att det skulle tillkomma X antal tusen för byte av eluttag hade vi eventuellt inte valt dem. De var som sagt här två ggr och kollade allt.
Så betala får vi väl göra men med tanke på att de missat den biten känns det inte ok att ge ett fullpris. Vi bad om en offert på allt.
 
tommib
Om man inte ändrar/har ändrat elanläggningen eller förutsättningarna (planlösningen) så ska det såvitt jag förstår vara godkänt än idag eftersom det var godkänt när det byggdes. Det betyder inte att det inte är en bra idé att byta, men det är inte något krav.
Förhoppningsvis ser någon av de mer kunniga på elområdet denna tråd och kan bekräfta detta. I så fall tycker jag att ni kan ifrågasätta elektrikerns påstående om att det måste göras.
Med det sagt tycker jag fortfarande att det är en bra idé att åtminstone sätta in den där jordfelsbrytaren för hela huset.
 
Blandat jordat / ojordat har egentligen aldrig varit godkänt. Men det var väldigt vanligt fusktitidigare.

Mycket nu beror på om detta skall ses som en ombyggnad eller som underhåll. Är det ombyggnad så måste jfb skydda alla uttag.
 
  • Gilla
iittala
  • Laddar…
Vi har ju tänkt installera jordfelsbrytare för hela huset + byta proppskåpet men det var inte riktigt planerat just nu....
 
Jag skulle hålla med tommib i vad han skriver, det är inget krav om förutsättningarna TS beskriver stämmer. Planlösningen är inte förändrad genom tex öppnat upp väggar osv så sköt köksdelen som byggs om enligt nuvarande krav och lämna den nyrustade matsalsdelen intakt. För med sig mer och mer för att vara regelrätt i de mer fina detaljerna och i ett sånt här fall kan man fråga sig om det ger något mervärde.

Som en mycket rimlig kompromiss skulle jag se en omläggning så att JFB gäller alla grupper. Det är heller inget krav eftersom de delarna som har krav redan var skyddade men det är något man alltid ska fixa när tillfälle ges. Du får ha en konstruktiv dialog med elektrikern och vänligt påpeka att det inte är vettigt att försöka ordna extrajobb genom att snacka om krav svåra att visa på.
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
Tack för era svar! Fått lite mer koll nu. Ingenting är ändrat i planlösningen sedan huset byggdes, har originalritningar att bevisa det med. Köket från -79 rev vi själva ut förra helgen och nya köket följer samma planlösning.
 
Men kan det vara så att köksön gör att det kommer nya jordade uttag närmare den ojordade delen av rummet. I så fall kan elektrikern ha rätt, dvs. ombyggnaden försämrar elsäkerheten i en redan tidigare felgjord installation.

Fast TS skriver att nya köket följer den gamla planlösningen, om det gäller även köksö (som var mindre vanligt -79) så borde detta inte behöva ge krav på ändring av den bef. installationen.
 
Nu verkar det vara en tolkningsfråga om det är samma rum eller inte, men om vi antar att kök och vardagsrum ändå är samma rum och elektrikern konstaterar att det finns brister i elanläggningen så är väl elektrikern ändå inte tvungen att åtgärda detta? DVS ni borde kunna säga till elektriken att montera uttagen i köket ändå och strunta i resten. Känner sig elektriken obekväm med det så kan ni skriva en gemensam avvikelserapport. Det är väl ändå fastighetsägaren som ansvarar för elanläggningen - inte elektrikern?

Om ni gör så så sätt in jordfelsbrytaren. Orsaken till att man inte får blanda jordat och ojordat är att om du kommer åt en fasspänning (på t.ex. trasig maskin, spik i kabel, etc) samtidigt som du vidrör det jord (t.ex. ett element eller det jordade höljet på en jordad apparat) så får du strömgenomgång genom kroppen. Jordfelsbrytare bryter strömmen i ett sånt läge. Så min bedömning är att det är ett hyfsat riskfritt avsteg från reglerna att blanda jordat och ojordat om man har jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren kan ni sedan återanvända när ni byter elcentral.
 
  • Gilla
Robert63 och 3 till
  • Laddar…
Elektrikern behöver inte ta på sig mer än vad som berör det direkta jobbet dvs i detta fall köksdelen, mycket enkelt. Sen kan man ju givetvis nämna och diskutera andra närliggande ting som kan vara av intresse för innehavaren, kan vara bra för båda om det inte verkar vara tvingande.

Rumsindelningen är säkert inte mycket att orda om i detta fallet, den är ju i princip orörd och en mer öppen planlösning är inget problem här. Att däremot tex riva väggar och lägga till utrymmet i någon ny del där installationerna görs om då ska det givetvis samordnas enligt gällande regler.

Gamla räckvidds och rimligt bruks tumteglerna är inte fel i dessa fall för bedömning var gränsen kan dras mellan de olika delarna med nyordnad jordning och befintlig installation i utrymmet.

Ställer mig lätt frågande till vad någon avvikelserapportering skulle tillföra här, vad är avvikelsen, från vad och vem har begått den. Kan knappast tillföra något mer än mumbojumbo som så vanligt i de fallen.
 
Min tanke med en avvikelserapport är att elektrikern kan känna att denne får ryggen fri, ifall någon skulle klaga på att elektriken lämnat efter sig en felaktig elinstallation.
 
Det bästa är väl att hålla sig på god fot med elektrikern och resonera om vad som tillkommer och vad det kommer kosta. Det är inte säkert att det behöver bli jättedyrt och ni får ett säkrare och bättre hem. Att senare försöka få en elektriker att jorda ett par uttag är nog inte så lätt och kommer troligen bli ordentligt mycket dyrare än vad det blir nu i samband med att han ändå är och rotar i skåpet..
 
hempularen skrev:
Mycket nu beror på om detta skall ses som en ombyggnad eller som underhåll. Är det ombyggnad så måste jfb skydda alla uttag.
Att byta ut ett kök är underhåll såvida köket inte flyttas.
 
Ja men en sån rapport bör ju rimligen beröra ett av denne utfört jobb inte något befintligt eller som i detta fallet av annan i närtid utfört. Behövs inga brasklappar här man får svara för de jobb nan gjort inga andra och man har heller inget med anläggningsansvaret att göra i normalfallen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.