Hej!

Jag är medveten om att det här kan vara svårt svårt att svara på, men jag beskriver så gott jag kan. Har ju inget att förlora på att fråga om era tankar. :)

Vi bygger nytt hus och jag tänkte försöka gräva min egen brunn, istället för att djupborra, mest av ekonomiska skäl. Jag har dock stött på lite patrull. Att hitta vatten är ju inte alldeles lätt, och nu är jag lite rådvill.
Till vårt nuvarande hus, bara 150 meter från där jag gräver nu, finns en brunn farfar och hans bror grävde helt för hand. De grävde så djupt de kunde och fick stoppa när de inte hann få undan vattnet som kom. Där är nästan bara sand och hård lera. (Orten där jag bor heter Sannum men hette faktiskt Sandhem förr - här är väldigt mycket sand överlag.) Den är kanske fem, sex meter djup, men man kan stöta på grundvatten bara kanske tre meter ner på vissa håll.
Där jag gräver nu var det likaledes väldigt mycket sand initialt, men mycket sten längre ner. Jag är nog i utkanten av berget, tror jag. Det skapar dels problem att gräva, och jag har heller inte kunskapen att veta hur vattenkvaliteten är i stenbemängd mark. Olika material medför ju ofta olika egenskaper, men de kan jag inget om. Jag tänker så att jag inte gräver i mark som ex. har gaser, är jättesurt eller vad vet jag.

Framför allt undrar jag dock över grundvattendjup. Min tanke var att gräva tills det helt enkelt började bubbla upp vatten underifrån. Nu kommer jag dock snart inte längre och inget vatten har kommit underifrån. Dock tänker jag att det kanske inte måste vara underifrån. Vatten står väl inte på en helt jämn nivå överallt, utan rinner väl i stråk och fåror också? Alltså, gräver man hypotetiskt sett en jättekrater, skulle vatten lika gärna kunna komma rinnande "från sidan" - väl?

Det är nämligen så att det rinner i ett ganska bra tempo, från en plats och lite mindre från en annan, men jag har inte kunnat konstatera om det är vattnet jag pumpar ur som rinner tillbaka. I höstas misstänkte jag det, då marken var helt mättad, men det verkar rinna i samma tempo nästan oavsett, vilket gör att jag funderar på om det är rent vatten. Och att pumpen (en vanlig trädgårdspump) sänker nivån ganska långsamt tyder ju på ett visst tillflöde ändå.

Som sagt, skitsvårt att svara på, men kanske någon kan tipsa om grundvattennivå och -tillrinning, djup, kvalitet bland sten och hur ni hade gjort. Jag tänkte ge upp då grävaren snart inte kommer djupare utan att bredda gropen en hel del (har redan lagt ner massor av timmar), men tänkte som sista grej i alla fall försöka gräva mer runt omkring de två områden (precis i jämte varandra) där det rinner till. Ett annat problem är också att jag stöter på mycket sten, även riktiga as, vilka är lätta att köra sönder grävare mot, och svåra att få upp så klart.

Precis sista 30, 50 centimeterna längst ner har det dykt upp massa småsten - det ser ut ungefär som singel blandat med grus. Kan det ge någon indikation om förändring eller vatten på gång, eller är det bara slumpmässigt?

Nu ska jag ut och gräva lite till. Pust och stånk.
 
Det är inte en grusås du gräver i?
Radon kan finnas i grus- & stenmark/åsar särskilt.
Enda säkra sättet att få reda på vattnets kvalitet är att ta ett vattenprov och få analyserat.

Om du stänger av pumpen och vatten fylls på i gropen så har du ju tillrinning. Kan du pumpa ut lika mycket vatten som du pumpar in, (stillastående vattennivå), så har du flödet om du kan mäta den utpumpade vattenmängden över en viss tidsperiod.

Är tillrinningen måttlig så kan det ev kompenseras med ett stort vattenmagasin.
 
Frågan är som sagt hur mycket utav det som rinner in/till som är det jag pumpat ut. Jag flyttar det just nu ca fem meter från gropen och dessutom nedåt, så jag tycker inte någon större mängd ska kunna leta sig tillbaka. Samtidigt vet jag inte hur mycket vanligt vatten (ej grundvatten alltså) som kan gömmas i vanliga fickor i marken, för jag tycker att varje gång jag utökar gropen, börjar det rinna från något nytt ställe. Fattar inte att det inte kommer något underifrån med tanke på vår nuvarande brunn. Är ändå fem meter ner. Frustrerande om man skulle behöva lägga igen hela skiten efter allt det jobbet, men enda sättet att komma djupare är att börja göra platåer på nån meter så grävaren kan ta sig längre ner. Känns lite överkurs, men man vill ju så klart veta. Tänk om det kommer vatten om 30 eller 50 centimeter, liksom...

Pumpen går nu. Ska kolla till den senare idag och sen se hur det ser ut ikväll. Därefter kör jag den nog mot slutet av veckan utan att gräva alls, och ser hur mycket som rinner till. Jag tycker dock det ser mörkt ut.
 
Vi använder en grävd brunn som inte gav något vatten alls. Har gjort i 14 år nu. Får snåla långa torra somrar dock. Hade betongringarna varit större diameter (=> större volym) så hade det inte känts lika kritiskt när vattennivån sjunker 3-4 m som den gör långa torra somrar. Brunnen är ca 5 +/- 0.5 m djup.

Är ju alltid en risk att man inte träffar någon vattenförande åder, men det kan kanske också vara så att det tar ett tag för vattenflödet i marken att justera för en nygrävd brunn. En stor åder/högt flöde hade säkert märkts direkt när man gräver, men mindre flöde + grundvatten och ett stort vattenmagasin kanske ändå kan vara tillräckligt.
 
Som sagt, stäng av pumpen och vänta. Det är ingen idé att hålla på och överanalysera.

Rinner det till, låt säga, 1000 liter på en timme så är det brunnens kapacitet.
 
Tja, jag har ju inte precis mycket erfarenhet av brunnar, jag vet bara att när vi tömde och gjorde rent vår nuvarande, bubblade det vatten upp ur botten på den när man stod och grejade på botten. Den har å andra sidan aldrig sinat på 70 år, så det kan kanske vara så att den är ovanligt bra och s.a.s. ett dåligt exempel för hur jag tror att det bör se ut.
Det är mest att jag levt i tron att vattnet måste eller bör komma underifrån, inte droppande från sidorna. Mycket därför jag velat ha helt tomt för att försöka komma ännu djupare. Nu kommer inte grävaren längre ner och det är väldigt mycket stor sten, så det blir som sagt pumpa så torrt det går och sedan mäta om och hur mycket det rinner till. Tycker tyvärr det ser mörkt ut men har vare sig sålt smöret eller tappat pengarna än riktigt. Är enveten.;)
 
Vi har en brunn som get 2000 liter i timmen, men det forsar inte precis in utan det stiger knappt en millimeter per sekund.
 
Nu har jag mätt, och gjorde jag rätt var resultatet inte precis fantastiskt, men rimmar väl med det jag sett hittills. Ca 2 kubik på 11 timmar verkar det ha runnit till. Det gör knappt 200 liter i timmen. Å andra sidan sägs det att ett normalt hushåll förbrukar 60-100 liter i timmen, och när man djupborrar brukar de lämna garanti på antingen 1 200 eller 2 400 liter per dygn. Det är ju inte mer än 50-100 liter i timmen. Så helt kört kanske det inte är, om vattnet är av hygglig kvalitet.
Jag ska kolla igenom om någon dag och se så det fortsätter stiga, så jag vet hur mycket man hade kunnat magasinera i brunnsringar. Sedan är frågan hur man ska fortsätta: gräva djupare, antingen för att få mer i magasin eller hitta mer vatten underifrån - gärna både och, förstås, eller skicka in vatten på analys först. Lägger jag igen ytterligare en del på längden i min grop har jag lättare att komma till och fokusera på att bredda och ev. göra den plats jag tror är bäst djupare.
 
Grattis. Du har en brunn med god vattentillgång.
Hade vår brunn givit 2 kubik på halva dygnet hade vi aldrig behövt snåla på vattnet.
(Hur skulle man kunna göra av med 4 kubik/dygn?
Hade vi kunnat så hade förmodligen vår avloppsbrunn storknat och svämmat över.)
 
  • Gilla
larsson r
  • Laddar…
Ett normalt hushåll förbrukar snarare 200 liter per dygn.
 
Du skriver att vatten kommer från sidorna, det ska man undvika då det kan vara ytvatten utan brunnsringarna ska vara täta. Men får jag gissa så är det många brunnar som tar in vatten från sidorna och även ytvatten.
Men visar inte vattenproven på några onormala nivåer för hälsopåverkande ämnen så är det ingen fara.
Ta ett vattenprov nu våren när brunnen har mesta vattenmängden så får du svaret på dess kvalite.
 
Gick ut och mätte igen efter ytterligare elva timmar, och det verkar stämma ganska väl med den förra mätningen. Fick det till 1,75 m3 till sedan i förmiddags.

scim: jag vet inte, men uppgifterna kommer från en googling med bl.a. Sveriges geologiska undersökning och andra liknande ställen som träffar. 60-100 per timme eller knappt 300 per dygn och person "bör vara tillräckligt", men hellre för mycket än för lite så klart, framför allt om man tänker på torra somrar.

AndersS: ja det är bl.a. det jag är orolig för, att jag får fel sorts vatten s.a.s. Nu droppar och rinner det dock ganska långt ner, så det bör väl inte vara alltför smutsigt, hoppas jag. Men visst, klart jag allra helst hade velat stöta på nertill och det bubblar upp. Blir lite guldletarkänsla över det... :)

Ska absolut skicka in ett prov framöver, och det lär dyka upp fler frågor. En är om jag kan öka tillrinningen (och för den delen även filtreringen) genom att lägga singel eller sand på en ganska bred yta runtom brunnsringarna, i motsats till bara alldeles runt ringarna. Jag har fri tillgång på sand 100 meter bort, så det är inga problem i så fall. Tänker mig nog att försöka komma ner lite till i alla fall, särskilt som bottenfyllning med sand eller grus snor lite av de där fem meterna. De flesta brunnar jag vet är djupare, trots allt. Dock en jäkla massa sten i vägen.
 
Jag tror på din idé att lägga mer sand runt brunnen. Skarvarna skall som redan påpekats i tråden vara täta och det skall vara ren sand i botten.

Att det kommer in vatten via skarvarna tyder på att du är bra bit under grundvattenytan och förhoppingsvis kommer att vara så även under torrperioder.
 
Jo fasen, jag blev lite taggad nu när det verkar som det kanske rinner till tillräckligt i alla fall. Så fort jag får tid över ska jag bredda det hål jag har nu och se om jag kan komma ner lite till. Därefter blir det att ta vattenprov och börja titta på själva utförandet; delar, inköp, montering och sådant.
 
Alright. Nu blir det ett försök till egen grävd brunn i alla fall, så får vi se hur det går! Snackade med ett lokalt vattenlab med bra koll på området, och man brukar inte testa vatten innan man gör i ordning brunnen då det är oerhört svårt att utröna något av det. Man kan antingen pumpa ut och ta det som rinner till om man är försiktig, men det brukar inte bli särskilt tillförlitligt sade han. Man vill helst ha kört systemet i 1-2 månader innan man testar vattnet. Däremot är det, som nån också sade, så att områden har en viss typ av vatten generellt sett, och sedan finns det mindre avvikelser. Här är det till exempel mjukt och surt vatten, ofta ganska järnhaltigt, medan de nån mil norrut har förhöjda halter av fluorid.

Nåväl. Nu håller jag på att pumpa ut vattnet igen för att kunna se och göra det sista grävarbetet innan ringarna ska ner. Har någon tips på bra ställe att köpa ringar och/eller brunnsprylar i Gbg/Ale/Kungälvstrakten får ni gärna skrika till! Det verkar inte helt lätt. De som har, har ofta ringar men ingen direkt "brunnskompetens" (eftersom det är så pass ovanligt antar jag). Helst hade jag velat hitta ett ställe jag kunde rådfråga om pump, tillbehör och gärna köpa allt på samma ställe, men det verkar som jag kanske får nöja mig med att köpa ringar nånstans och sedan resten separat.
De ställen jag ska kolla upp är Ytterby cementgjuteri, Kilanda dito och Allt i mark, tänkte jag. De flesta verkar också ha vanliga ringar man fogar, medan mer specialister kör med gummiringsfogar inbyggt.
Tänkte sikta på ca 1,2-metersringar, ev. 1,3 eller 1,5 men det tickar på rätt bra i pris ju större man skaffar.

Svårt att veta hur mkt jobb man ska lägga ner på att komma djupare. Vill så klart inte köra sönder min gamla grävare, och det är rätt ordentligt mkt sten där jag är nu, plus att jag får göra trappsteg/nivåskillnader om jag ska komma avgjort längre ner då armen inte når.

Men som sagt, nu kör jag igång så får vi se sen. :) Tar som sagt tacksamt emot fler tips, allmänt eller på inköpsställen. Har ingen aning om vad för pump jag ska ha heller, men det borde väl inte vara alldeles omöjligt att ta reda på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.