8 135 läst · 71 svar
8k läst
71 svar
Bästa köttfärssåsen?
Mitt recept är inspirerat av Mario Batalis Ragu. Men har lite annan tillagningsmetod. Jag kör gärna min i tryckkokaren på slutet istället för att puttra flera timmar, tycker att resultatet blir samma men det går snabbare i tryckkokarn. Stjärnanisen är ett tips från Heston Blumenthal som lyfter fram köttsmaken lite extra.
Ingridienser
tillvägagångssätt
1. Fräs finhackade grönsakerna (lök,viklök,selleri och morötter) tillsammans med stjärnanis i smör och olja i en tryckkokare på låg värme utan att de tar färg. Under tiden bryner jag köttet hårt i omgångar i en stekpanna, köttet ska få ordentlig färg men inte brännas. Deglacera stekpannan för att få med alla smaker därifrån.
2. När grönsakerna är mjuka plockar jag bort stjärnanisen och tillsätter tomatpurén och fräser ytterligare en stund.
3. Häller i vinet och köttet, skrapa loss fastbränd tomatpuré från botten och låter koka häftigt tills ca hälften av vinet försvunnit
4. Häller på mjölken, sätter på locket och låter koka under högt tyck i 45min.
5: Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och rikligt med nyriven parmesan!
Ingridienser
- Olivolja
- Smör
- 2 Gul lök
- 4 Vitlöksklyftor
- 4 Selleristjälkar eller rotselleri
- 3 Morötter
- 2st stjärnanis
- 1kg blandfärs
- 1pkt bacon
- 1 tub Tomatpuré
- 5 dl Standardmjölk
- halv flaska torrt vitt vin
- salt & peppar
tillvägagångssätt
1. Fräs finhackade grönsakerna (lök,viklök,selleri och morötter) tillsammans med stjärnanis i smör och olja i en tryckkokare på låg värme utan att de tar färg. Under tiden bryner jag köttet hårt i omgångar i en stekpanna, köttet ska få ordentlig färg men inte brännas. Deglacera stekpannan för att få med alla smaker därifrån.
2. När grönsakerna är mjuka plockar jag bort stjärnanisen och tillsätter tomatpurén och fräser ytterligare en stund.
3. Häller i vinet och köttet, skrapa loss fastbränd tomatpuré från botten och låter koka häftigt tills ca hälften av vinet försvunnit
4. Häller på mjölken, sätter på locket och låter koka under högt tyck i 45min.
5: Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och rikligt med nyriven parmesan!
Redigerat:
Renoverare
· Stockholm
· 18 337 inlägg
Nice! En av fördelarna med villa kontra lgh
Renoverare
· Stockholm
· 18 337 inlägg
De som finns på hallen är nog lika bra som egenodlade, kostar ju en slant dock. Men i det stora hela inget att bråka om (En vitlök räcker ju rätt många middagar)
Den köttfärssås jag har växt upp med var följande...
Bryn älgfärs
salt och vitpeppar.
Tillsätt lite vetemjöl, rör runt.
Tillsätt vatten och hackad lök.
Ketchup till lagom smak och färg
Klart
har laborerat med andra recept och nötfärs men jag vet inte om jag stött på nån som är mycket godare...
mvh
ATW
Bryn älgfärs
salt och vitpeppar.
Tillsätt lite vetemjöl, rör runt.
Tillsätt vatten och hackad lök.
Ketchup till lagom smak och färg
Klart
har laborerat med andra recept och nötfärs men jag vet inte om jag stött på nån som är mycket godare...
mvh
ATW
Nu blev jag väldigt hungrig!
Medlem
· Halland
· 4 095 inlägg
För mig är köttfärssås arbetarmat och som sådan ställs inga särskilda krav. Man gör ju en bättre kfs jämfört med mamma Scan ändå. I alla fall, här kommer lunchsåsen:
Fräs en hackad vitlöksklyfta (eller två)
Fräs en finhackad lök
Lägg i 500 g färs av något slag och genomstek
Häll i en burk krossade tomater, låt koka och reucera till ösnkad konsistems
(För fattiga månader, häll i en burk tomater till)
Krydda med salt och svartpeppar
Den här såsen är ju inte så avancerad men går att göra snabbt och blir i alla flall bättre och billigare är de flesta färdiga alternativ.
Fräs en hackad vitlöksklyfta (eller två)
Fräs en finhackad lök
Lägg i 500 g färs av något slag och genomstek
Häll i en burk krossade tomater, låt koka och reucera till ösnkad konsistems
(För fattiga månader, häll i en burk tomater till)
Krydda med salt och svartpeppar
Den här såsen är ju inte så avancerad men går att göra snabbt och blir i alla flall bättre och billigare är de flesta färdiga alternativ.
Renoverare
· Stockholm
· 18 337 inlägg
jadu, från början var ju all mat enbart bukfyllnad, tur att vi förfinats sedan dess. En väl tilagad Bolognese med nymalen färs av kvalitetskött tillsammans med en vällagrad parmesan och en årgångs Bordeaux går inte av för hackor.Anders_Nilsson skrev:
Men det är inget jag skulle laga till gäster eller beställa när jag går ut, men kalla de arbetarmat är fel. Korv i ugn är arbetarmat
Redigerat:
Renoverare
· Stockholm
· 18 337 inlägg
Renoverare
· Stockholm
· 18 337 inlägg
Okejdå, blodpudding och stekfläsk från valfri saluhall (inte den där skiten de säljer på ica). rårörda lingon till det, tar max 10 min att laga