Jag har idag fräst bort färg ifrån 10-20kvm träfasad med en Metabo lackfräs. Gått smidigt som bara den. Nu kommer mitt nästa projekt och det är springorna/spontarna mellan plankorna. Lackfräsen kommer inte åt där. Blir jag tvungen att plocka fram skrapan och värmepistolen nu? Eller vad kan jag göra?

Egentligen inget jätteproblem. Går smidigt med skrapan. Dock så har plankorna rätt mycket grånat trä och med lackfräsen har jag lätt fått bort det. Så jag har nu snygga trärena plankor. Lär inte gå lika lätt att få det lika snyggt med skrapan. Kanske jag blev för bortskämd och petig med lackfräsen? Provade lite med en dremmel, men det var för svårt att köra jämt. Blev gropar i trät.

Har inte tagit någon bild på trären vägg, men så här såg det ut när färgen satt på.

bo?lo? va?gg.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Länk för er som inte vad en Lackfräs är.
https://www.byggahus.se/forum/verkt...5-lackfras-metabo-lf-724s-hur-bra-ar-den.html
 
M
En fråga som inte hjälper dig på något sätt:
Har en vägg som jag gärna någongång gör trären och målar om. Har därför kollat både på speedheater och lackfräs, men lackfräsen känns nästan smidigast om man går över alla spik först.
Hur lång tid tog det dig att köra dina 10-20kvm?
 
Svårt att säga, men det bör vara 20kvm iallafall, och på mindre än 8h. Men det blev lite annat gjort på den tiden också. Men jag har ändå mina springor kvar, som jag får försöka hitta på något smidigt med. Får försöka mäta tidåtgången lite nogare nästa körning. Som tyvärr blir tidigast om en vecka. En del säger att dom kör på 10 minuter kvadraten. Det är inget jag tror jag kommer lyckas med på ett tag. Möjligen om jag vågar skruva upp den lite, så att den biter av mer vid varje drag. Nu kör jag ganska snålt och drar ett par vändor fram och tillbaka över färgen. Men sen är det trärent, bort med det gråa trät under etc.Tyckte att det blev väldigt "spårigt" när jag körde med den för högt uppskruvat.
 
Varför måste all färg bort?
 
  • Gilla
Enk Projektet
  • Laddar…
Huset som är ifrån sekelskiftet är i grunden målad med linoljefärg med plastfärg ovanpå. Vi önskar måla med linolja igen. Då är det bara att plocka bort all plasten innan vi kan måla på nytt. Allt, är lite av en definitions och risk fråga. Men tar vi bort för lite riskerar vi att få bubblor under linoljan och får då göra om.

Med lackfräsen kommer vi att kunna få bort all färg på själva plankan på under 80h. Spontarna/dalarna kommer ta upp till 750h att skrapa rent om jag inte kommer på ett snabbare sätt, blir skickligare med skrapan eller börja fuska.

Min senaste idé är att köra med en handöverfräs. Är tyvärr för mycket noob än för att avgöra om det skulle kunna funka.
 
Ja kanske. Körde lite med en annan "slip", tyckte att pappret gegga igen rätt snabbt och att det knappt lossnade någon färg. Kanske hade för fint sandpapper, ska nog ta och prova igen.
 
Skulle jag råka ut för det där skulle jag antagligen ta en uppnött fil och göra upp eld i ässjan och smida en specialskrapa som är formad enligt sponten. Skrapningen borde gå väldigt mycket snabbare med en sådan.

Nu gissar jag att du inte riktigt har nått så högt i tusenkonstnärernas interna ranking men har du någon skrapa som du kan slipa om?
 
Nä jag har tyvärr bara uppnått level 3 på den rankingen, antar att det är uppåt level 30 innan man får en ässja?

Däremot hittade jag en gammal halvrundad rasp tidigare idag. Funderar lite på om jag ska försöka böja upp handtaget så att det går att typ använda den som en hyvel. Men den behöver väl antagligen värmas upp en del, så att det går att böja handtaget. Kanske har någon gammal gasolbrännare ståendes. Får se under morgondagen.
 
  • Gilla
Dalbotant och 1 till
  • Laddar…
Någon skrapa som går att slipa om på det sättet har jag tyvärr inte. Däremot funderade jag på slipa en enkrona i bänkslipen och sen klämma fast i en av skraporna. Kanske metallen i kronan är för vekt, men tyckte mig inte hitta någon annan metall som lämpade sig.
 
Jag använder mig alltid av en hyvel för dessa arbetsmoment, fungerar bäst och överlägset snabbast.
Närmast fönster/foder/knutar så är det handskrapning som gäller.
 
En enkrona är för mjuk. Du behöver en bit av ett ramsågsblad eller någon gammaldags sågklinga av kolstål. En bit av en slitplåt ur foderpumpen på en minkmatstruck fungerar också.
 
@Pagno - En hyvel kommer tyvärr inte in i spåren. På själva plankorna kör jag med Metabo lackfräs. Där har det funkat fin fint. Vinkelslips trissorna ska väl göras med stora ytan mot det som ska slipas, inte med själva kanten? Kanten på trissorna skulle säkert kunna komma åt i spåren. Kanske att några av esskas slipborstar skulle kunna hjälpa mig. Verkar vara av en annan kvalite än det jag redan testat med. Ska undersöka vidare.

@heimlaga - Letade lite nogrannare i boden idag och det finns ju en del grejer som jag kan slipa till. Provslipade lite på en aluminumbit, och det funkade riktigt bra. Förutom då att det var förmjukt. Provade sedan på en stålbit, men fick inte rikitgt till rätt vinkel innan det var dags att dra och söndagsfika. Funkar det inte bra med den funderar jag lite på en gammal morarkniv som finns där. Sågklinga har jag inte letat efter. Det enda jag vet på rak arm är en ny klinga till en cirkelsåg. Men det finns en del annan bråte i gömmorna som morfar samlade på sig.

@räknenisse - En såndär trekantskrapa har jag fixat mig. Den är bra, men inte helt anpassad för vad jag vill den ska göra. Finns runda skär till den också, men de har tyvärr inte funnits i butik där jag varit.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.