Har en elfråga kopplad till byggnadsvård så jag vet inte exakt var I forumet den ska ligga men jag testar här på byggnadsvård.

En del av vårt hus har jag renoverat och där kommer det bli ”dold” modern el men i den andra där vi inte river väggar osv sitter kuloledning och dosor. Detta är inte direkt nån raketforskning men självklart är det ju viktigt att kablarna och klämmor sätts snyggt osv. Det jag funderar över är att det talas om kulo som något väldigt svårt. Nu har jag ännu ej börjat på detta och har inte satt mig in i installationen rent praktiskt men vad är det som är fallgroparna med just Kuloinstallationen?

Det trista verkar vara att just dosorna är väldigt plastiga och trista numera. Tyvärr kunde vi inte ”återvinna” de gamla dosorna då de var misshandlade till max. Är det ett alternativ att skaffa ”nya” begagnade på nån byggnadsvårdbutik el likn eller finns det nytillverkning i gammal stil som inte kostar 350:-/st bara för att målgruppen är husrenoverare av gamla hus (anses som galna och kapabla till vad som helst ? ;)
 
Kulo är väl den kabeln man kan spika upp snyggast tycker jag, nackdelen är väl att man inte får dra kulo genom vägg eller i rör hursomhelst. När man böjer till kulon är det ganska noga att man böjer rätt på en gång, för om man böjer fram och tillbaka brukar manteln bli ful. Är man noggrann ska det inte vara några problem dock.

Tråden hade nog för övrigt passat bättre i "El".. :)
 
Tycker frågan visst kan vara här också. Problemet med ny kulo är väl att det verkar svårt att få lika distinkta böjar som på den gamla kulon, men det kanske finns nytillverkad kulo med metallhölje som böjs lika tjusigt som den gamla?
 
Fraggo skrev:
Kulo är väl den kabeln man kan spika upp snyggast tycker jag, nackdelen är väl att man inte får dra kulo genom vägg eller i rör hursomhelst.

Men visst går det väl att skarva kulo? Så att man till exempel kombinerar dolt och synligt och skarvar till EKRK i kopplingsdosa?
 
Redigerat:
Mikael_L
Nytillverkade kulodosor i porslin finns.
99327-3_GGDWGK.jpg
http://www.elbutik.se/product.html?product_id=134160&search_page=

Dom är nog inte de tekniskt sett bästa eldosorna, men klart dugliga och finns antagligen kvar i nytillverkning för just sådana här tillfällen.

Den gamla kuhlo-kabeln som böjdes så snyggt med en speciell tång med små fina veck om operatören hade det rätta handlaget finns dock inte kvar. Den blev dessutom förbjuden för rätt länge sedan. Den moderna kulo-kabeln heter EKRK och fungerar dock fortfarande hyggligt bra i sådana här sammanhang. Viktigt är att använda snygga klammer. Absolut inte vanliga spikklammer, helst inte APK heller.
Titta på lettiklammer:
82149-1.jpg 128925-1.jpg
http://www.elbutik.se/category.html?category_id=1977&search_page=

Ett gott handlag med utanpåliggande kabelinstallationer är också att önska.
 
En liten kanske snabb fråga för den som är elkunnig. Får man ha textilkabel mellan kulodosor eller är man förbunden att ha EKRK?

Samma fråga fast mellan kulodosa till löshängande-lampa?
 
Mikael_L
Hmmm, jag kan inte se att det är annat än tillverkarens rekommendationer ang användningsområde och förläggningssätt som gäller. Förutom att materialen givetvis är godkänd, ie CE-märkt.

Men jag misstänker att mången tygomspunnen kabel inte är avsedd för fast montage ...

Här står det t.ex. "för flyttbara föremål i torra utrymmen" om RVG ...
http://www.svepro.se/081_kabel.asp?view=5&detail=H03RT-H (RVG)&subcatid=26
 
Redigerat:
Vill minnas att det fanns en tråd på el-forumet om det i början av året. Sök eller starta en tråd där.
 
detta är ju lite av mitt intresse, gammal el alltså..
visst var elmateriel före 40-talet en fröjd för ögat!!
och det går att återskapa den känslan om man har ett hus som förtjänar det.
en del finns att köpa på www.gysinge.nu.
Jag kan säga som så att ska du sätta knoppledning, sk. HVG, så är det endast till belysning i estetiskt syfte i vissa barnfria finrum då en sådan installation varken är godkänd eller säker med dagens mått mätt.
jag har nyinstallerat knoppledning i föräldrarnas 1850 tals hus som i övrigt är renoverat med dåtidens material, handtryckta tapeter osv.. det var enbart i ett rum (morsans konstateljé) och med gömd transformator till det hela.
du måste ju då ha en känsla för hantverk om det ska bli snyggt också.

men om du vill ha fin installation i resten av huset så kör med porslinsdosor och EKRK. Kan bli trångt att koppla i porslinsdosor med enbart 4 plintar, trappkopplingar är jobbigt speciellt om ett uttag ska matas från dosan med. korskopplingar, dubbeltrapp och annat avancerat kan du glömma.
man får ju helt enkelt leva med en "enkel" installation med få brytare och uttag, men det var ju så man hade förr så då får man finna sig i det.
Jag installerade även det mesta nytt i övrigt i föräldrarnas hus för ett par år sedan och visste då inte om att lettiklammer fanns att köpa, de ovan, sk. blixtklammer med 2 ben var ju de som ursprungligen användes till den plåtmantlade kuhlo men blev förbjudna då ena benet kunde vika sig och sticka in i kabeln, men nu finns de tydligen igen??
.. så jag körde med TKK klammer, inte så illa det heller, med det var då plastdosor också, så det var inte av det seriösaste slaget, utan mer för att få nya ledningar då det gamla var nergånget.

För ska du enbart köra med porslinsdosor och strömbrytare/uttag i gammal stil så blir det dyrt! så gå in för att få det vackert i vissa rum, och dra det moderna stillösa i andra rum som inte exponeras för gäster..

förresten så hängde väl den plåtmantlade kuhlon med ett bra tag tror jag, för i mitt hus sitter det sån kabel i hallen och den har färgerna blå svart och gulgrön! manteln är vitlackerad, de äldre hade förzinkad mantel.
denna kabel är, tvärtom mot vad många tror, inte farlig på nåt sätt och alltså inte nödvändig att byta fifall den är i gott skick OM den är nyare än ca 1940, före det hade den naturgummi runt ledarna och tjärpapper innanför manteln, all sån kabel ska ner i soporna direkt! efter 60 års användning så hårdnar och spricker gummit av värme från ledarna, samt att tjärpappret kan suga i sig fukt (den ska ju inte finnas i fuktiga utrymmen med det kan bli fukt även i torra utrymmen om huset står tomt) sån kabel kan i vissa fall lösa ut en JFB om yttermanteln ligger emot nåt jordat, och därmed kan även otrevligheter hända om man tar i kabeln och håller i nåt jordat..
jag böjde undan en spänningssatt sådan kabel i föräldrarnas hus före el-omdragningen för att skruva upp ett uttag där den kabeln gick, och då small det till inuti kabeln och det blev mörkt.. då åkte hela rasket ner och förlängningssladdar rullades ut tills de nya kablarna var uppe.
 
Redigerat av moderator:
hittade lite bilder på installationen jag gav till min mor i julklapp, kanske kan skapa inspiration...
2868475300054320327XeFPQG_th.jpg
2448017880054320327kcrAni_th.jpg
2049859050054320327EtuwLv_th.jpg
2855138040054320327AUjXvp_th.jpg
 
gick visst inte lägga mer än 4 bilder i inläggen, så här kommer fler:
2620284080054320327UHVbia_th.jpg

2104291560054320327kbYMdH_th.jpg
här är transformatorn, egentligen bör, och ska en sån här anläggning ha max 50 volt, men denna ger ifrån sig 115 volt, så visst det är lika fel som att skicka ut 230V i trådarna, men jag behövde göra en kompromiss, och det var den att även uttag skulle installeras, för att mata lite gamla prylar morsan har, blandannat en rörradio, en amerikansk kaffekanna från 1912, och en infravärmare från 40 talet, också den köpt i Usa.
så 110 volt var ju nästan givet, radion gick att ställa om till den spänningen också, och att få tag i olika sorters glödlampor var lättare för 110 än 48 volt.
så en beg. svensktillverkad trafo (TRAMO-Eslöv) på 1800VA köptes.
den ser gedigen ut och håller förmodligen många år, här ville jag inte montera nåt kinesiskt skräp som riskerar att brinna upp. den föregås av en 2-polig brytare på matande ledning.
Porslinssäkrinarna är för sekundären och en 10A till uttagen och 6A till belysn.
Dessutom för att höja säkerheten ytterligare så sitter en jordfelsbrytare i en liten kapsling ovanför trafon, syns ej i bild då den inte är tänkt att synas ifall nån får för sig att titta i skåpet. ena polen på sekundärsidan är alltså kopplad till jord och är då mao. nollan, ett TN-system möjliggör ju användning av JFB vilket är bättre än att ha en isolationstrafo och köra IT-system där isolationsfel kommer smygande. dessutom ger ju JFB'n ett personskydd bättre än en 48-volts anläggning av IT-typ.
"Polariteten" följs i systemet så nollan är den som går till ytterringen i alla lamphållare. de amerikanska uttagen är polariserade så där ligger det också ordnat.


2938425830054320327BLzxmK_th.jpg
2128591150054320327AENOjz_th.jpg
 
Redigerat:
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
så här ser EKRK och porslinsdosa ut tillsammans:
2365834470054320327SdPhkh_th.jpg

det går att göra ett fint arbete med böjar och rundningar om man använder EKRK och har vanan inne:
2221700190054320327aIoYES_th.jpg

2456032120054320327OIOswS_th.jpg
här är ett test av en 60W lyktlampa köpt på Jula, den går alltså med halverad spänning och glöder mysigt, den bortre är en 120V 60W klar normallampa.
240v lyktlamporna ger ett stämningsfullt ljus, styrkan är jämförbar med den belysning som fanns på denna tid då såna här elinstallationer var vanliga, så egentligen är ju det mer "rätt" men inte lika praktiskt.
dessutom fanns det ju sällan mer än en glödlampa per rum, denna installationen är ju bara för utseendets skull och är väl ärligt talat väldigtmodern med dåtidens mått mätt.
om någon undrar varför ledningarna sitter en bit ner på väggen och inte uppe vid taklisten så är detta en "miss" från min sida...
jag hade förberett allt och trodde att lamphållarna ovanför dörrarna skulle ha utbrytningar för kabel även på sidorna, och då skulle de monteras i linje med ledningen, men när de väl kom (restnoterade sedan länge) så stod resten klart och några utbrytningar åt sidan fanns inte... då orkade jag bara inte höja upp hela installationen utan det fick bli så, ocgh egentligen blev det ju bra, då syftet med denna installation är just för att visa upp den, och då syns den ju bättrre om den sitter en bit ner på väggen, men det var alltså inte meningen från början...

til sist, länkar till sidor som är värda att besöka:
www.elmuseum.se
http://home.swipnet.se/elsamling/

lycka till med planerna!
 
Redigerat:
Underbart!
Önskar mig en sån installation i julklapp! ;)

Fråga angående strömurtagen: Du har satt dom ganska långt ner på väggen. I mitt gamla hus sitter dom i midjehöjd ungefär. Det är ganska praktiskt för man slipper bocka sig för att ansluta en stickkontakt. Vilket var den normala placeringen? Min dröm är att återskapa den gamla typen av elinstallation när jag renoverar. Med bakelitbrytare och bakelitdosor. Gäller att hitta en elgubbe som accepterar att göra det.
 
Redigerat:
Sommartorparn skrev:
Underbart!
Önskar mig en sån installation i julklapp! ;)

Fråga angående strömurtagen: Du har satt dom ganska långt ner på väggen. I mitt gamla hus sitter dom i midjehöjd ungefär. Det är ganska praktiskt för man slipper bocka sig för att ansluta en stickkontakt. Vilket var den normala placeringen? Min dröm är att återskapa den gamla typen av elinstallation när jag renoverar. Med bakelitbrytare och bakelitdosor. Gäller att hitta en elgubbe som accepterar att göra det.
uttagen sitter där för att inte sticka ut så mycket, det hade inte blivit så snyggt att ha de i midjehöjd och spika upp kabel upp på väggen, på den tiden då det var HVG ledning som gällde fanns det knappt uttag i husen, sen började det sättas uttag under strömbrytarna till bel. senare så sänktes uttagen ner till golvet, jag håller med om att midjehöjdsuttag är mycket bekvämare, men varför man började sätta dom vid golvet vet jag ej.
troligtvis för att nån fick för sig att kuhlo var fult...
jag sätter gärna uttag i midjehöjd där jag ändå måste mata de från en dosa vid taket, har så i badrummet, köket och sovrummet, i resten av huset går ledningarna utmed golvlisterna och då hamnar ju uttagen nere.
 
electrocuted skrev:
uttagen sitter där för att inte sticka ut så mycket, det hade inte blivit så snyggt att ha de i midjehöjd och spika upp kabel upp på väggen, på den tiden då det var HVG ledning som gällde fanns det knappt uttag i husen, sen började det sättas uttag under strömbrytarna till bel. senare så sänktes uttagen ner till golvet, jag håller med om att midjehöjdsuttag är mycket bekvämare, men varför man började sätta dom vid golvet vet jag ej.
troligtvis för att nån fick för sig att kuhlo var fult...
jag sätter gärna uttag i midjehöjd där jag ändå måste mata de från en dosa vid taket, har så i badrummet, köket och sovrummet, i resten av huset går ledningarna utmed golvlisterna och då hamnar ju uttagen nere.
Tack för din förklaring. Jo,hos mig går kulo-ledningarna i taket och är nerdragna därifrån till urtag och brytare. I allmänhet är dom inte nerdragna mitt på väggen utan i ett hörn eller vid dörrarna. Sedan går det ledningar vid golvlisterna också för elelementen, men den installationen borde vara av senare datum.

Jag gillar verkligen kulo och högt sittande urtag, men det ser kanske konstigt ut om man samtidigt vill öka antalet urtag för att kunna använda alla sina elektriska apparater? Det blir nog inte så snyggt om man till ett högt liggande urtag ansluter ett stort antal sladdar genom dubbla och tredubbla grenkontakter. Sådana härvor vill man helst ha på golvet.......
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.