Hej,

Jag skall äntligen ta tag i installationen av takspottar i mitt hus och har några frågor som jag tror några här på forumet säkert har bra input kring.

Förutsättningar:
- jag vill ha dimbara LED spottar (vita) på ca 10w
- De skall kunna styras via zwave
- Både drivdon (220v/12v) och dimmer skall kunna dosmonteras
- De skall vara IP44 klassade (iof behövs det bara i badrummet)
- Jag har hide-a-lite 6cm boxar för gles.


En fråga kring färgtemp:
Har jag förstått det korrekt att 2700K ger ett skönt ljus som liknar glödljus och att 3000K ger för kallt ljus?

Dimring

Brukar man dimra LED Downlights bara på primärsidan eller finns det några varianter som man dimrar på sekundärsidan? De jag hittat hittills som verkar bra dimras på primärsidan.

Om det bästa är att dimra på primärsidan så undrar jag om någon känner till alternativ till Fibaro 211 eftersom den utgått pga fabrikationsfel?

Om det hade gått att dimra på sekundärsidan hade Fibaros RGBW controller kunnat vara nice eftersom man kan styra 4st olika sektioner med den men den dimmar på sekundärsidan och alla de LED downligths jag hittat hittills dimmas på primärsidan eftersom de oftast har ett medföljande drivdon.


På ett ställe kommer jag att behöva dra svagström(sekundärledning) tillsammans med starkström och jag vet att det i grunden inte skall göras men jag läste i en annan tråd att någon skrivit att man kan göra det om man använder dubbelisolerad ledning för sekundärsidan samt att den är godkänd för 230V. Stämmer det att regelverket tillåter en sån installation?


En sista fråga: Om man skulle dimra på sekundärsidan (drivdon 220V/12V samt en dimmer på sekundärsidan typ Fibaro RGBW). Brukar ni sätta en strömbrytare på primärsidan för att kunna bryta strömmen till drivdonet?


Tackar på förhand!
henrik
 
OXYD
Rakt upp och ner från mitt gedigna minne 😊
1800k = stearinljus
2700= traditionell glödlampa
3000k= halogen
~4000= arbetsbelysning
~6000=dagsljus
 
1) Man brukar dimra LED med drivdonet, dvs 230 V -> drivdon -> LED, inga fler länkar i kedjan. Drivdonet styrs sedan vanligen med 1-10V vridpot eller tryckknapp. Alla andra lösningar med en traditionellt energibegränsande dimmer ser jag som en nödlösning eftersom man inte har några garantier för att dimmer och drivdon lirar ihop. Sök så finner du trådar. Ska du gå på en sådan lösning så se till att leverantören ger dig en kombination som de vet fungerar. Detta kan ju bli ett problem om det ska styras via zwave...
https://www.byggahus.se/forum/belysning/204347-introduktion-till-led-installation.html
https://www.byggahus.se/forum/belysning/252207-falla-spottar-i-befintligt-tak-med-isolering-hur.html
https://www.byggahus.se/forum/el/24...pottar-i-undertak.html?perpage=30#post2149739
....

2) Om dimring på sekundärsidan kräver brytare på primärsidan beror på. Kommer dimmern att släcka helt? Vad har drivdonet för tomgångsström? Handlar återigen om att hitta en kombination som fungerar.

3) Undvik samförläggning av starkström och klenspänning. Det är en enkel, men ändå mycket svårbegriplig regel som gäller där. Det handlar om vilken spänning som en ledares isolering är godkänd för. Installationen blir också så mycket enklare.
https://www.byggahus.se/forum/el/166608-rundtrafo-i-takdosa.html#post1664428
 
  • Gilla
fundersam63
  • Laddar…
Köpte led-lampor med 2700k och jag (och framför allt sambon) tycker nog de är lite vitare och kallare än glödlampor. Gå så lågt du kan om du vill ha det gula skenet.
 
xerolite LED har medföljande driver som är dimbar.
jag dimrar mina därför på primärsidan med Qubino zwave dimmer och det funkar bra.
 
Bra, då vet vi att den kombon fungerar. Det är emellertid ingen garanti att andra dimmers fungerar med dessa drivdon.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.