Energieffektivisera hemmet med smart teknik
Det finns en hel del prylar som du kan använda för att energieffektivisera hemmet. Med smart teknik blir det lättare att få kontroll över elräkningen.
Många tänker på smarta hem som hem där du har en massa funktioner som främst syftar till att skapa komfort i vardagen, sådant som att kunna starta hela hemmabiosystemet med ett tryck, eller att låsa upp ytterdörren för hantverkaren via mobilen trots att du är på jobbet. Men det finns också fördelar i form av att du kan detaljstyra dina enheter så att de endast används när de faktiskt behövs.
Att energieffektivisera hemmet börjar alltid med att övervaka hemmets energiförbrukning och förstå sina behov. Genom att övervaka och möjliggöra styrning av sådant som ventilation, värme, belysning och andra delar i huset har du möjlighet att hålla energiförbrukningen nere.
Det finns exempelvis ingen anledning att ha värmen på 20 grader hemma när du befinner dig på jobbresa, eller att utomhusbelysningen är tänd mitt på dagen vintertid. Som tur är går det att göra något åt detta - och mer därtill.
Bild 1 av 6
Smart belysning inom- och utomhus
Det är lätt hänt att man glömmer släcka lampor när man lämnar hemmet. Även om det inte handlar om några jättesummor, så är det förstås negativt för energiförbrukningen om belysningen står på åtta timmar om dagen hemma även om du är på arbetsplatsen. Skaffar du smart belysning och kopplar ihop den med mobiltelefonen kan du släcka hela huset med ett enda knapptryck, eller tända upp trädgården.
Du kan såklart även ställa in att utomhusbelysningen ska tändas automatiskt när det skymmer ute, för att lysa upp och skapa trivsel. Men ur energiförbrukningssynpunkt är lampor som endast tänds vid rörelse en bra lösning. Ibland vill man dock ha belysning igång även om man inte befinner sig i ett rum, av trivselskäl. Då kan du använda sensorer för att lamporna ska dimmas ner när du inte är i rummet, och bli starkare när du går in i det.
Vill du ha en trådlös lösning utomhus är solceller eller batteridrivet rätt väg att gå. Vill du istället ha kraftfulla spotlights är det bättre att satsa på en nätansluten modell.
Kanske är detta självklara tips för många, men att ha lampor som endast är tända när du faktiskt befinner dig i området är ganska grundläggande i ett smart hem.
Produkttips: Philips Hue är stora inom smart belysning och har lampor både för inomhus- och utomhusbruk. Dessa finns i traditionell version, dimbar, färgade med mera. Även Ikea har smart hem-belysning.
Bild 2 av 6
Temperaturreglering vinter
Ibland kan det vara skönt med några extra plusgrader inomhus, men det finns ingen anledning att elda för kråkorna. Genom att styra värmen till att hålla en logisk och lagom nivå när du inte befinner dig i hemmet, och sedan skruva upp lite grand när du kommer hem - eller till och med att rumsjustera värmen - kan du hålla nere energiförbrukningen samtidigt som du håller samma behagliga komfort. Du kanske vill ha det svalare i sovrummet än i vardagsrummet till exempel.
Produkttips: Sensibo Sky kopplar ihop din luftvärmepump med mobiltelefonen, vilket gör det enkelt att detaljreglera värmen både hemma och på distans. Den är kompatibel med alla luftvärmepumpar som fungerar ihop med IR-fjärrkontroll.
En annan intressant produkt är Netatmo Smart Radiator som gör att den med radiatorer hemma kommer att kunna styra dessa från mobiltelefonen. Du kan därmed direktjustera samtliga eller enskilda radiatorer, och även schemalägga värmereglering. De känner dessutom av om fönstret är öppet och stänger då av elementet.
En annan liknande produkt är Tados smarta termostater som också kan styras från mobiltelefonen. Deras radiatorvariant heter Tado Radiator Thermostat, men de har även produkter för golvvärme (Tado Smart Thermostat) och luftvärmepump (Tado AC Control V3+).
Sista produkttipset under denna rubrik är Fibaros magnetsensorer för fönster och dörrar. Dessa har inbyggd temperaturmätare och kan skicka notiser till din mobiltelefon om du glömmer bort att stänga ett fönster.
Bild 3 av 6
Temperaturreglering sommar
Temperaturreglering är förstås minst lika viktigt sommartid. Har du stora fönster i söderläge blir det lätt väldigt varmt inomhus, och många kör då luftvärmepumpen som AC. Detta slukar en hel del energi. Du kan dock avlasta luftvärmepumpen med hjälp av smarta markiser, persienner och/eller jalusier. Det finns ingen anledning att ha full insyn/utblick från huset om du ändå är på jobbet.
Produkttips: Somfy har smarta rullgardiner, markiser, persienner och annat som kan kopplas upp till solsensorer för att agera på automatik. De kan även styras via scenarion eller på direktkommando från mobiltelefonen.
Bild 4 av 6
Hitta energitjuvarna
Genom att använda dig av uttag som läser av energiförbrukningen och synliggör denna för dig kan du få bra koll på hur du använder ditt hem, och därmed vad det är som kostar. Det är enklare att ändra beteende när du vet hur ditt levnadssätt påverkar energiförbrukningen. Det finns även hela energiövervakningssystem med detta syftet.
Produkttips: Fibaro Wall Plug, en mellansticksplugg som du kan koppla in för att mäta energiförbrukningen från en produkt i ditt smarta hem. De har både energiövervakning, energimätning och överströmsskydd inbyggt i produkten. Pluggen ändrar färg beroende på hur mycket ström den inkopplade prylen slukar. Statistiken kan du följa i din dator eller mobiltelefon. Du kan även få upp notiser i mobiltelefonen eller schemalägga när pluggen är igång.
Bild 5 av 6
Stäng av hela uttaget
Många prylar hemma står i standbyläge när du stänger av dem, det är för att det ska gå fort att starta upp dem igen. Det är inte ens säkert att det finns en riktig brytare på dem, utan du får i så fall dra ur sladden. En lösning på detta är att placera ett wifi-uttag mellan vägguttaget och prylarna. Detta stänger sedan av helt utifrån de parametrar som du anger.
Produkttips: Shelly Plug S är ett wifi-uttag som både mäter effekt och kan styras. Du kan exempelvis ställa in att den ska stänga av uttaget utifrån dagsljus, tidpunkt eller veckodag.
Deltaco Smart Home Grenuttag WiFI har både USB och vanliga uttag som kan styras individuellt. Stäng av för TV:n, datorn, mobilladdaren med mera utifrån dina preferenser och behov. Dioder visar vilka uttag som är igång för tillfället.
Bild 6 av 6
Ventilation
Ventilationen är viktig för att huset och de som bor i det ska må bra. Därför ska du inte mixtra med denna om du inte vet vad du håller på med. Dock finns det system med så kallad bortafunktion, som alltså drar ner ventilationen och därmed energiförbrukningen när du inte befinner dig i din bostad. Många moderna FTX-system har exempelvis möjlighet att följa inomhusluften via sensorer och kan därmed dra upp ventilationen när du duschar och sedan dra ner den när den inte behöver vara så kraftfull.
Produkttips: Casa ventilationsaggregat för småhus är ett exempel på ventilationssystem som kan styras via mobiltelefonen och automation.
Har du fler tips på smart teknik för att sänka energiförbrukningen? Kommentera gärna under den här artikeln.
Kommentarer
66