Farliga gifter i hemmets elektronik

Kemikalieinspektionen granskar hemelektronik och resultatet visar att 40 procent av lågprisprodukterna innehåller förbjudna kemikalier.

En av produkterna det slagits ner på är KITSOUND mini buddy portable speaker. Den innehåller bly och dietylhexylftalat.

En av produkterna det slagits ner på är KITSOUND mini buddy portable speaker. Den innehåller bly och dietylhexylftalat. Foto: Produktbild.

Av 154 testade lågprisprodukter innehåller 64 farliga nivåer av skadliga ämnen och 58 innehåller förbjudna kemikalier meddelar Kemikalieinspektionen.

Produkterna som testats är allt ifrån usb-laddare och olika former av belysning till hörlurar och usb-kablar. Vissa av dem överskred godkända nivåer på flera av de olika kemikalierna. En produkt från Coolstuff ska exempelvis ha haft för höga nivåer av fem olika ämnen.

– Vårt tillsynsprojekt visar att det är vanligt att billig hemelektronik innehåller förbjudna kemikalier. De enskilda produkterna utgör i sig ingen stor risk, men på sikt innebär det problem för både hälsa och miljö, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Myndigheten har riktat in sin granskning mot billig hemelektronik, dock sådan som säljs hos flera stora återförsäljare så som Rusta, Bauhaus, Netonnet, Biltema, Lidl, Teknikmagasinet och Jula. Granskningen har lett till att 30 företag har anmälts för Miljöbrott, 14 har även fått straffavgift för dålig märkning. Dessutom har en rad produkter dragits tillbaka från marknaden.

De kemikalier det handlar om är bland andra ftalater och kortkedjiga klorparaffiner. Alla ftalater är inte skadliga, men vissa är det och kan då bland annat påverka fertiliteten hos män. Kortkedjiga klorparaffiner misstänks vara cancerframkallande. Dessa återfinns i mjukplast.

Myndigheten återfann även för höga mängder bly i lödningar inuti flera produkter. Detta utgör dock bara en fara om produkten skruvas isär.

Fyra tips till konsumenter om kemikalier i hemelektronik

  • Även om riskerna är små kan du undvika att placera dator, tv och annan elektronik i barnens sovrum.
  • Undvik att låta barn skruva isär elektriska apparater och låt inte heller små barn stoppa elektronik, exempelvis mobiltelefoner, i munnen.
  • Lämna gamla elektriska apparater och elektronikavfall till kommunens miljöstation eller återvinningscentral.
  • All elektronisk hemutrustning ska vara CE-märkt som bevis på att de uppfyller de europeiska säkerhetskraven.

Här hittar du hela rapporten med samtliga testade produkter och deras resultat (PDF).