Listiga taktiker för att vinna budgivning på hus

Ta ett grepp om budgivningen redan innan den startat, se till att ha ett maxbud och en strategi. Det menar docent Tommy Andersson är receptet för att vinna budgivningen på huset du vill ha.

Huset blir ditt med rätt taktik.

Huset blir ditt med rätt taktik. Foto: Marlén Eskilsson

När du ska lägga bud på hus är det ibland många i striden och då gäller det att ha en smart strategi för att vinna. Vi pratade med Tommy Andersson som är docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och har forskat i budgivarbeteende. 

– Bostadsköpet är ett av de största köpen vi gör i livet och därför har säkerligen alla budgivare hög puls under det här momentet och det gör psykologi till ett passande verktyg, menar Tommy Andersson.

Tommy Andersson
Tommy Andersson

De som varit med om ett par budgivningar har säkerligen stött på flera olika strategier - det finns nämligen inte ett enda sätt för att lyckas vinna, utan snarare flera olika tillvägagångssätt. Oavsett vilken taktik du väljer vid själva budgivningen så ska du börja med att förbereda dig väl.

Förberedelser för att vinna budgivningen på huset
Börja med att kontakta flera olika banker för att se vilken summa de är beredda att ge dig lånelöfte på. Se därefter till att få klart lånelöftet med den valda banken innan du börjar bjuda.

När du hittar en passande bostad är det dags att fastställa vad du som mest kan tänka dig att betala för bostaden. Detta gör du genom att analysera marknadsvärdet, se vad andra likvärdiga bostäder gått för i samma område samt se över hur mycket du har råd och lust att ha i lån. 

– Gör din research. På nätet kan du söka upp lagfartsregistret för ditt område och se slutpris på de köp som genomförts, säger Tommy Andersson.

Men se upp, för bostadssajternas genomsnittspris för området som ibland visas tillsammans med annonserna, kan vara väldigt missvisande. Är det exempelvis både stora fristående hus och små radhus i området kommer genomsnittspriset visa fel.

– Det är bättre att kolla alla avslut på den adressen du bjuder på i lagfartsregistret. Det ger ett mycket bättre mått än genomsnittspriset för området.

Glöm heller inte att väga in området runtomkring huset. Hur ser kommunikationerna ut? Är det nära till mataffären?

– Det är inte bara huset som du ska trivas i, säger Tommy Andersson.

Viktigast av allt är att ditt maxbud reflekterar vad bostaden är värd för just dig.

Tänk på att ditt maximala slutbud inte bör vara ett jämnt tal, exempelvis 2 300 000 kronor, eftersom det är så de flesta tänker. Välj hellre exempelvis 2 315 000 kronor. Detta kan avskräcka alla budgivare som satt 2 300 000 kronor som sitt eget maxbud, istället för att budgivningen klättrar iväg ytterligare med småhöjningar. 

Det även tillkommer stämpelskatt och pantbrev på slutpriset, vilket du bör ha med i beräkningen när du bestämmer dig för värdet.

6 strategier för budgivning på hus

Något som gäller för alla strategierna vi presenterar nedan är att du bör höja med bud på samma sätt som med ditt maximala slutbud. Välj hellre exempelvis 1 515 000 kronor istället för 1 500 000 kronor. Annars riskerar du att de som satt sin budget till 1 500 000 kronor vågar sig på ytterligare en småhöjning till 1 510 000 kronor, och du måste då höja ytterligare en gång. 

1. Småhöjningar - trötta ut andra budgivare

Vad: Bjud hela tiden en liten summa över senaste budet, exempelvis 10 000 kronor.
Passar: Om du har en stor budget och tid med en långdragen budgivning, men i slutändan vill betala så lite som möjligt.
Fördel: Du får bostaden till billigast möjliga pris.
Nackdel: Budgivningen kan ta längre tid, små bud kan trigga fler att fortsätta vara med i budgivningen.

2. Jättehöjningar - skräm andra budgivare

Vad: Du höjer med stora bud varje gång, exempelvis 150 000-250 000 kronor.
Passar: När det varit många på visningen och trycket på bostaden är högt, eller när du misstänker att budgivarna inte är 100 procent tillfreds med bostaden.
Fördel: Du skrämmer bort många budgivare direkt och får färre att buda mot, och därmed färre som trissar upp priset i onödan.
Nackdel: Du kan komma att köpa huset till ett kraftigt överpris.

3. Slutpris direkt - skräm bort andra budgivare

Vad: Du lägger ditt slutbud med en gång under budgivningen och hoppas på att de andra budgivarna hade ett lägre slutbud i åtanke och därför drar sig ur.
Passar: Den som är lite våghalsig och tror sig ha bäst koll på värdet.
Fördel: Fungerar det får du bostaden till det värde som du uppskattat den till.
Nackdel: Är bostaden attraktiv kan det ändå generera en budgivning som då blir högre än du tänkt dig.

4. Bjud med slutdatum - pressa säljaren och ge trygghet på samma gång

Vad: Lägg ett bud med tidsbegränsning innan själva budgivningen startat, exempelvis utgångspriset med betänketid på maximalt en dag. Därefter drar du tillbaka budet om säljaren inte accepterar.
Passar: Om du känner till husen och området bra, eller har knackat på och fått tillgång till bostaden före visning, så att du känner att du har tillräckligt mycket på fötterna för att ge ett bud som du tycker känns rimligt. Det kan fungera extra bra om få visat intresse för bostaden.
Fördel: Säljare som vill bli av med bostaden fort, eller som känner sig osäkra på hur budgivningen skulle gå, får en trygghet i ditt bud.
Nackdel: Om det är högt tryck på bostaden, eller om säljaren vill testa bostaden på marknaden först kommer det inte att fungera.

6. Sista minuten - bryt ner sista budgivaren

Vad: Lägg ett bud efter budgivning men före kontraktet är påskrivet.
Passar: Den som kommer in sent i en långdragen budgivning och vill skapa oro med överraskningsmomentet.
Fördel: Kan få budgivaren att tappa tålamodet och dra sig ur, speciellt om det varit en lång budgivning före som denne just vunnit.
Nackdel: Väldigt svårt att träffa rätt i tid.

Slutligen: Få fördel i budgivningen

När du lagt ditt första bud kan du ge dig själv lite fördel genom att meddela mäklaren att du är flexibel. Säljaren måste inte nödvändigtvis välja det högsta budet.

Bostaden kostar säljaren pengar för varje månad som den inte är din. Om inflyttningsdatum exempelvis är satt till tre månader efter köp, så vill kanske säljaren hellre bli av med den ännu tidigare. Kan du då meddela mäklaren att du kan tänka dig att flytta in tidigare så kan detta ge dig en fördel i slutstriden om den andra budgivaren inte kan tänka sig det. Kanske är ditt bud till och med bättre sett till ränte- och amorteringskostnader om bostaden bara blir stående i tre månader.

Men det kan även vara tvärtom. Säljaren kanske inte har hunnit hitta en ny bostad. Kan du då meddela att du även, vid behov, kan tänka dig flytta in ett par månader senare kan det också ge plus.

Läs också:
Värdera hus - detta påverkar
Mäklararvode - så funkar det
Checklista köpa hus