Husdrömmar fälls av Granskningsnämnden
Husdrömmar fälls av Granskningsnämnden för jämförelse mellan passivhus och hus med direktverkande el.
SVT:s populära program Husdrömmar fällls av Granskningsnämnden för att de jämfört ett passivhus energiförbrukning med den energiförbrukning som ett genomsnittligt hus med direktverkande el har utan att tydliggöra att det handlade om just direktverkande el. Granskningsnämnden anser att det borde ha tydliggjorts eftersom nybyggda hus inte har direktverkande el som huvudsaklig energikälla.
Avsnittet som fälls har Byggahus.se skrivit om i: Det vi inte fick veta om det runda passivhuset i Husdrömmar
Personen som anmälde programmet anser dock att det var osakligt på flera grunder. Dels på grund av att jämförelsen ger ett felaktigt intryck. De 25 000 kWh/år som nämns för en genomsnittlig normalvilla är enligt anmälaren egentligen 6 500 kWh/år idag, varav hälften uppges vara energiåtgång för tappvarmvatten och hälften uppvärmning av huset. Anmälaren anmärker också på att man under programmet ett flertal gånger såg en person bära en t-shirt med en speciell logotyp på.
- I programmet framgår det inte att paret som bygger passivhuset representerar intresseorganisationen ”Intressegrupp passivhus”. En reklamtröja som kan beställas på organisationens hemsida bärs dock flera gånger i bild i programmet. Enligt anmälaren favoriserade programmet passivhus jämfört med så kallade normalvillor, skriver Granskningsnämnden i beslutet.
SVT försvarar sig med att man senare bytt ut bilden till grafiken till ett 80-talshus och att man i efterbearbetningen suddat ut trycket.
Granskningsnämnden beslutar att det tryck som synts inte exponerats i sådan omfattning att det handlar om något otillbörligt gynnande. Däremot borde det ha tydliggjorts att det var direktverkande el det handlade om i jämförelsegrafiken.
SVT tar åt sig av kritiken inför framtida säsonger.
– Vi kunde ha varit tydligare i jämförelsen som gjordes. Vi ville skapa en relevans för tittaren så att man förstår hur mycket energi ett sådant hus drar i förhållande till ett hus som väldigt många bor i idag, ett hus från 1980-talet med direktverkande el. Problemet är att i den jämförelsen är man inte tydlig med vilka delar som ingår i den energiåtgången, säger Micael Lekberg, som är ansvarig utgivare för programmet och programchef i Malmö, till Aftonbladet.
Kommentarer
6