Vem äger rätten att bestämma hur mycket pengar man kan hålla inne med?

Besvarad 7 maj 2009 av Filip Rydin
Hej,

Vid slutbesiktning framkom några mindre fel varav ett var märken utanpå ett skåp.
Besiktningsmannen angav en mindre summa för att spackla och måla över.

Ingen av de entreprenörer jag talat med ger en offert i närheten då de menar att man måste BYTA skåpet för att få det bra, utan synliga färgskiftningar. Ingen av entreprenörerna ville ge ett fast pris där man åtog sig att ordna eventuella följdskador på kakel utan ville då ytterligare öka på offertens kostnad för ett sådant risktagande.

- Äger jag då rätten att, baserat på marknadsoffert, egenmäktigt bestämma beloppet jag håller inne med tills saken är utordnad till nyskick som förväntas av byggherren?

- Vad gör man helt enkelt när man inte har koncencus med byggherre/besiktningsman? Har jag laglig rätt att kräva att byggherrens mäklare håller inne med min angivna summa tills tillåtelse ges för slutbetalning eller måste jag skapa någon typ av separat bankkonto för dessa pengar?
 

Svar

Som jag uppfattar din fråga blev slutbesiktningen godkänd, dock med några anmärkningar. En konsument har, när ett fel har konstaterats, rätt att få felet avhjälpt. Detta är således det första rättsmedlet som blir aktuellt. Det får påpekas att entreprenören också har en rätt att avhjälpa fel som konstaterats. Om avhjälpande inte är aktuellt har konsumenten istället rätt till prisavdrag från köpeskillingen, motsvarande kostnaderna för dig att få felet avhjälpt. Om du inte redan har betalat hela summan har du rätt att hålla inne så mycket av betalningen som fordras för att ge dig säkerhet för ditt krav på grund av felen. Finns det en fackmässig bedömning av vilka åtgärder som krävs för att avhjälpa felet, från besiktningsmannens sida, fordras dock att du kan visa att de åtgärderna inte är tillräckliga. Detta kan du göra tex genom ett utlåtande från en annan fackman. Dock skulle jag säga att du har rätt att hålla inne så mycket som offerterna säger, såvida de inte är orimligt höga, detta i synnerhet om flera offerter säger samma sak.

Vad som gäller i förhållandet mellan dig och mäklaren beror på vad som har avtalats, mäklaren är ju bara en mellanhand som agerar på uppdrag. Jag skulle kontakta mäklaren och meddela vilka fel du menar föreligger och kostnaderna för avhjälpande av dem, och samtidigt be mäklaren att hålla inne pengarna till dess saken är utredd.

Mvh,
Filip Rydin
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.