Oskälig faktura efter muntlig offert?

Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Besvarad 5 okt 2012 av Stefan Häge
Hej!

Vi har ett knivigt fall vi skulle vilja få era synpunkter, eventuella lagrum och råd om hur vi ska gå vidare.

Jag och min hustru anlitade 2010 en hantverkare som hustrun hade bra intryck av, då dom hade gjort en hel del arbeten i vår samfällighet där hon hade varit beställaren, vilket medförde att vi litade och kände oss trygga med deras handslag. Självklart mindre intelligent i efterhand! Nedan kommer en summarisk beskrivning.

Vi kom i alla fall överens om vad som skulle göras och att det skulle kosta oss 120 kkr efter ROT-avdrag enligt hantverkaren. Vilket vi skrev ner på en papperslapp.

Någon månad därefter kom en faktura vid sittande bord från en av delägarna på mer än det dubbla beloppet. Detta bestred vi direkt muntligt och sade att vi var överens om ovan summa och att dom inte hade kontaktar oss någon gång under arbetes gång om eventuell fördyring eller eventuella extrabeställningar. Motrepliken var bla att summan var exklusive moms vilket man självklart inte kan ge till en konsument. Vi bestred följaktligen fakturan muntligt. Därefter skriftligt några veckor senare för att inte få kronofogden på oss, men utan någon repsons, därefter skickade vi rekommenderat bestridande med mottagarbevis vilket hämtade ut av firman i början på september 2010. Vi hade ju tagit in offerter på delar av arbeten från konkurrenter innan ovh visste att deras 120 kkr var något dyrare än de billigaste men samtidigt så kände vi dom och kände oss trygga med att lämna dom själva i vårt hus. Efter chocken med den höga summan tog vi reda på ungefärliga arbetsåtgång per yta från lokala konkurrenter och div forum på internet (bla byggahus.se) samt kostnad för material mm och räknade samman detta med firmans fakturerade timpeng.

Bla har vår närmaste granne anlitat dom för nästan samma arbete och vi har kopia på hans faktura som är markant lägre.

I alla fall vi landade då på ca 100.000 kr vilket vi betalade in till företaget och meddelade att de fick söka rot-avdrag och att vi kunde diskutera eventuella extrabeställningar. Fråndraget var ett takfönster som aldrig blev insatt som enligt deras byggledare och delägare skulle kosta ca 22000 kr monterat och inköpt.

Vi vet också att dom hade två lärlingar på plats vilket flera av de äldra sade sig lära upp men de jobbade långsamt och oftast ensamma i vårt hus och vi misstänker att vi debiteras fullt ut för dessa trots att de gick i lära. Samt att firman hade ett annat bygge några hus bort som blev väldigt dyrt och de nog inbte kunde fakturera fullt ut för och då har dom timmarna "glidit" över på vår räkning. Men detta är ju rena konspirationsteorier.

Därefter har vi inte hört någonting från företaget tills deras bokhållaren i augusti 2012 skickade ett brev och krävde återstoden av fakturan. Vi bestred ånyo summan och krävde bla timspecikfikation. Vilket vi nu har fått, men en högst summariskt sådan. Utan några dagar och mellan vilka timmar arbetena har utförts, och så har dom satt ner summan till att dom nu vill ha 92 kkr efter ROT, dvs 180 kkr egentligen. Fortfarande hutlöst oskäligt mycket för det arbete som utförts och till och med rena ocker-summor.

Jag kan tycka det kan vara rimligt att betala de 120 kkr vi var överens om och ytterligare 15%. Men vilket handlingsutrymme har vi och hur går vi bäst vidare? Vi vill helst bara avsluta detta snabbt och smidigt. Men ytterligare 92 kkk är oskäligt! Beakta att vi endast har ett muntlig överenskommelse och att det trots allt förflutit två år sedan vi bestred fakturan. Kan dom kräva ränta för återstoden av summan? Ska inte dom stå risken med den icke-sökta ROT-avdraget, dom vill kunna dra denna i år, men vi har andra arbeten vi vill göra i huset? Hur länge i efterhand kan dom kräva betalningen, 2 år känns mycket!? Hur ska en timspecifikation se ut, finns det något vedertaget utseende/innehåll?

Många frågor men oändligt tacksam för svar och vägledning!

MVH

CC
 

Svar

Hej,

Såvitt jag kan utläsa har du och din fru beställt tjänsterna av hantverkaren i egenskap av konsumenter varför konsumenttjänstlagen ("KtjL") är tillämplig på era mellanhavanden.

Som jag uppfattar det är er uppfattning att det finns ett muntligt avtal om ett fast pris på 120 000 SEK (efter ROT). Enligt praxis åligger det den part som påstår att ett fast pris har avtalats att bevisa detta, vilket i detta fall är ni. Huruvida ni vid en tvist kan lyckas bevisa detta kan jag inte uttala mig om. Givetvis är det ofta svårt att bevisa när avtalet har ingåtts muntligen, vilket ni verkar medvetna om. Det bör framhållas att fast pris är fast pris. Möjligheten för näringsidkaren att överskida priset med 15 % gäller om denne har lämnat en ungefärlig prisuppgift, 40 § KtjL.

Det framgår inte vad hantverkaren gör gällande har avtalats såvitt avser priset. Om det inte går att fastställa vad parterna har avtalat om i detta avseende ska konsumenten betala vad är "skäligt med hänsyn till tjänstens art, omfattning och utförande, gängse pris eller prisberäkningssätt för motsvarande tjänster vid avtalstillfället samt omständigheterna i övrigt", 38 § KtjL. Vid en sådan situation är det bra at man - på sätt som ni har gjort - ta in offerter eller annan utredning på vad ett skäligt pris kan antas vara. Även tilläggsarbeten ska, om inte annat framgår av avtalet, ersättas efter vad som är skäligt.

Om man bortser från eventuella tilläggsarbeten (det finns för lite information för att uttala sig om dessa) bör Ni kanske - om er bestämda ståndpunkt är att ett fast pris om 120 000 kr har avtalats och hantverkaren har utfört det arbete som avtalet avsåg - överväga att åtminstone betala detta belopp. Gör man istället gällande att något pris överhuvutaget inte har avtalet ska man, enligt vad som anförts ovan, endast betala vad som är skäligt. Vad som i förevarande fall är skäligt kan jag inte uttala mig om.

Fordringar i konsumtenförhållanden preskriberas efter tre år. Hantverkaren kan således alltjämt kräva er på betalning. Rätt till dröjsmålsränta föreligger som regel om fordran har förfallit till betalning, vilket vanligtvis är 30 dagar efter det att näringsdkaren ställde ut en faktura.

Men vänlig hälsning,

Stefan Häge
Advokat
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.