Muntlig förberedelse

Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Besvarad 16 nov 2012 av Stefan Häge
Hej

Jag ringde en morgon i juni till ett företag för att köpa en komponent. Eftersom företaget finns i närheten av där jag bor var planen att svänga förbi dem samma eftermiddag och hämta upp komponenten eftersom jag ändå hade vägarna förbi. Jag ringde dels för att kolla upp pris, några tekniska detaljer och att kolla att de hade någon hemma.

Fick beskedet att de inte hade något lager alls på kontorsadressen utan levererade allt direkt från sitt centrallager. Svaren jag fick på min tekniska fråga gjorde mig dessutom lite tveksam till om det skulle funka i slutändan. Men säljaren sa att de levererar på en dag och det är så billigt att det är värt ett försök även om det inte funkar, det kostar ju bara 350:-

Så jag accepterade.

En vecka senare (rätt mycket mer än en dag alltså), fick jag till sist komponenten. Dagen efter kom en orderbekräftelse och veckan därpå kom fakturan. Den var på ca 1000:-!
På priset hade kommit frakt för ca 400:- och ovanpå allt kom momsen.

Jag ringde bolaget för att reda ut missförståndet men fick i stort sett bara ett bryskt Betala! till svar, annars blir det inkasso och kronofogde! Hette det.

Inge vidare alls, tycker jag. Så jag betalade överenskommet pris + moms och skickade ett bestridande på resten. Fick brev från inkasso med ännu högre krav som jag bestred och sen från fogde med ännu högre krav som jag bestred och nu senast från domstolen med ännu högre krav som jag bestridit.

Nu, i efterhand i samband med stämningen hävdar bolaget att jag inte bestridit i tid, dvs inom 10 dagar efter fakturadatum. De har tidigare inte sagt något om detta, och det var inte praktiskt möjligt att bestrida fakturan i tid eftersom det tog ca 10 dagar från det att den daterats till jag fick den till mig. Jag har gjort alla bestridanden inom några dagar och det har inte påtalats något om detta tidigare.

I vilket fall som helst så har jag nu fått en kallelse till domstol i mitten av december, för en muntlig förberedelse.

Så till min fråga.

Hur går en muntlig förberedelse till, mer i detalj?
Måste jag ha en advokat med mig, eller kan jag företräda mig själv?

Till saken hör att jag har varit i domstol en gång innan på just en muntlig förberedelse. Men det är en sådär 15-20 år sedan. Den gången var det jag som stämde någon annan, och det var väldigt mycket mer pengar, som jag fick kort därefter när motpartens advokat insåg det verkliga läget.

Jag kan tala för mig själv, har lite koll på juridik i allmänhet och har som sagt en del minnen från hur det gick till, så jag är inte oäven för att köra denna muntliga förberedelse på egen hand. Men jag skulle i så fall vilja uppdatera mig på hur det går till i domstolen. Det är väl en viss ordning med att man ska föra sin talan, och utveckla sin talan osv. Do's and Don'ts m.m.

Tack,
 

Svar

Hej,

Den muntliga förberedelsen är ett förberedande möte på domstolen som parterna kallas till. Det finns inget krav på att du har ombud utan det går bra att föra sin egen talan. Med tanke på det belopp som parterna i förevarande fall tvistar om är målet sannolikt ett s.k. ”förenklat tvistemål”. I dessa mål är möjligheten att få sina rättegångskostnader ersatta högst begränsade varför parterna i sådana mål mycket sällan har ombud.

Den muntliga förberedelsen har två syften. För det första vill domstolen reda ut målet ordentligt. Lite förenklat så domstolen vet hur parterna tycker och tänker och vilka omständigheter som är (respektive inte är) tvistiga mellan parterna. Målet ”renodlas”.

Det är viktigt att ha klart för sig vad man yrkar (eller i ditt fall vilken inställningen du har, dvs. du bestrider käromålet) och den rättsliga grunden för yrkandet eller inställningen. Detta innebär i enkelhet att du måste ange en rättsligt skäl till varför du inte ska betala det belopp som bolaget kräver. Man bör kunna ange den rättsliga grunden med en mening eller två. Har man inte helt koll på den rättsliga grunden brukar domstolen hjälpa part som inte har ombud att formulera denna , genom frågor eller påpekanden. Efter kärandens yrkande, svarandens inställning och parternas rättsliga grunder får parterna tillfälle att utveckla sina respektive talan. Då ges parterna tillfälle att berätta sin syn på saken och vad som hänt. Det är möjligt att domstolen eller motparten ställer frågor till dig. Viktigt att komma ihåg är att domstolen inte på något sätt tar ställning i detta stadium, dvs det ingår ingen prövning. Prövningen sker senare efter huvudförhandlingen vilket sätts ut för det fall parterna inte kan komma överens om en förlikning.

Vilket för mig till det andra syftet med den muntliga förberedelsen. Domstolen har en lagstadgad skyldighet att ta upp frågan om förlikning. Domstolen brukar även vara angelägen, särskilt i mål om mindre värden, att parterna ska förlikas. Du bör redan innan mötet ha klart för dig om du är villig att betala något för att slippa fortsatt tvist.

Kommer parterna inte överens brukar domstolen sätta ut ett datum för huvudförhandlingen (i folkmun ”rättegången” även om den muntliga förberedelsen rent faktiskt är en del av rättegången). Parterna brukar ges viss tid (vanligtvis tre-fyra veckor) att inkomma med den bevisning som han/hon vill åberopa vid huvudförhandlingen.

Hoppas denna, högst översiktliga, redogörelse har varit dig behjälplig.

Med vänlig hälsning

Stefan Häge
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.