Fel delvis åtgärdade efter slutbesiktning

Besvarad 15 jul 2010 av Filip Rydin
Hej,
Vi fick ett antal fel konstaterade efter slutbesiktning av huset. Entrepenören (EE) har 2 mån på sig att fixa dessa, vissa pengar är innehållna tills dess det är fixat, och jag har förstått att om inget händer så kan jag efter tidsfristen skicka ett brev till EE och meddela att jag ämnar åtgärda felen själv istället.
Men hur värderar man den innehållna betalningen om en del av felen fixas men inte alla ?
Säg att småskavankerna fixas, men tex en dörr fattas - hur stor andel kan man då hålla inne och vem avgör det ?
/K
 

Svar

Konsumenten har rätt att hålla in så mycket av betalningen som fordras för att ge denne säkerhet för dennes krav på grund av fel hos tjänsten.

Konsumenten har rätt att kräva att näringsidkaren avhjälper felet. Avhjälpandet skall ske inom skälig tid. Avhjälps inte felet får konsumenten göra avdrag på priset.

Ett prisavdrag skall motsvara vad det kostar konsumenten at få felet avhjälpt (detta gäller dock inte kostnader som skulle ha uppkommit även om tjänsten hade utförts felfritt eller , om felet beror på en olyckshändelse eller därmed jämförlig händelse, kostnader för att ersätta material som konsumenten enligt avtalet om tjänsten har att tillhandahålla och bekosta). Du får sålunda vända dig till andra entreprenörer och inhämta offerter för att bedöma hur stor kostnad ett färdigställande kräver. Tänk på att inte ta ett dyrare alternativ än nödvändigt.
Om prisavdraget som beräknas enligt ovan är oskäligt stort i förhållande till den betydelse som felet har för konsumenten skall prisavdraget i stället svara mot felets betydelse för konsumenten.

Bedömningen av prisavdragets storlek görs alltså i praktiken i första hand av konsumenten, utifrån underlag från andra entreprenörer. Om entreprenören invänder mot konsumentens bedömning av prisavdragets storlek och parterna inte kan komma överens kan frågan ytterst bli föremål för tingsrättens bedömning vid en eventuell domstolsprocess.

Mvh,
Filip Rydin
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.