Dåligt byggt badrum dolt fel?

Besvarad 15 maj 2011 av Stefan Häge
Hej. Vi köpte huset sept-08, vi tag ut besiktningsman som anmärkte på låg tröskel(finns ingen), lågt fall, bakfall i badrummet. Nu har det visat sig att plattorna i duschen börjag släppa/glappa, vi har tagit ut 2 olika firmor & de säger:RIV ALLT! Det visar sig vara för lite fix under plattorna, felbyggt, feldragna rör, hål vid termostaten på väggen mm. Honom som vi köpte huset av ägde det vara i 2-3 mån, han isin tur köpte det av en annan, som medgett att badrummet är "hemmabygge",han har själv dragit rören, byggt upp bakom & en polare har tydligen lagt plattorna!!I husbeskrinv från mäklaren farmgår det att badrummet är"topprenoverat", men INTE att han gjort det själv!! Nu vägrar den ägaren som utfört/beställt badrummet att betala, han anser att det inte är hans skyldighet!! Vad gäller? Kan vi hävda "dolt fel", plattläggningen"? Hur går man vidare?.Vi har tagit in firmor för offert/bedöming & försöker ställa upp för honom, men han verkar inte bry sig, vi ber honom ringa dessa firmor så att även han ska få samma info, men han bryr sig inte...Hjälp!!!
Cimmen05
 

Svar

Hej,

En säljare av en fastighet svarar i förhållande till köparen endast för så kallade dolda fel, dvs sådana avvikelser som köparen inte borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som varit påkallad med hänsyn till fastighetens övriga skick, den normala beskaffenheten hos jämförliga fastigheter och omständigheterna vid köpet. Som köpare är det viktigt att du inledningsvis säkerställer utredning som visar att ett fel överhuvudtaget föreligger, varvid fel exempelvis föreligger om badrummet är byggt i strid med de byggregler som gällde vid uppförandet. Det bästa är att du anlitar en besiktningsman – dvs inte endast en entreprenör – för att genomföra denna utredning (gärna en av SBR godkänd besiktningsman).

Därefter måste du som köpare (genom din besiktningsman) också kunna visa att du inte hade kunnat upptäcka felet vid överlåtelsen, utan att tex göra förstörande ingrepp i konstruktionen eller dylikt. Visar det sig här att det rör sig om ett fel besiktningsmannen hade kunnat iaktta när denne undersökte badrummet är det inte ett dolt fel som säljaren av fastigheten ska svara för, utan ett ”öppet” fel. I en sådan situation bör du undersöka – även detta genom kontroll med en annan besiktningsman – om den förste besiktningsmannen hade bort upptäcka det öppna felet, dvs kan det anses ha varit oaktsamt av honom att inte upptäcka felet? I så fall kan du framställa skadeståndskrav mot besiktningsmannen.

Om du däremot kan prestera utredning som enligt ovan visar att det är fråga om ett dolt fel ska säljaren svara för felet och du har då som köpare rätt till ett prisavdrag som motsvarar fastighetens värde med ett korrekt utfört badrum. Detta är naturligtvis en svår beräkning att göra – i regel utgår man därför från avhjälpandekostnaderna. Från avhjälpandekostnaderna skall avdrag göras för eventuell standardförbättring som du bestämmer sig för att beställa. Du har som köpare endast rätt att få ett badrum som motsvarar det du betalade för vid överlåtelsen – säljaren kan tex inte göras ansvarig för en uppgradering av vitvarorna. Dessutom skall åldersavdrag göras från avhjälpandekostnaderna – du har bara rätt till ersättning för ett badrum av den ålder du betalade för.

Det är viktigt att du omgående reklamerar felet både till säljaren och besiktningsmannen, så att du inte försitter någon rätt på grund av för sen reklamation.

Jag råder dig att fortsätta med en mer formell utredning enligt ovan och därefter möjligen kontakta en jurist för att bedöma hur du lämpligen bör gå vidare i ärendet.

Mvh,
Stefan Häge
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.