Bygger nytt 1700-talshus i Tyttorp - Grand Designs
När Anna och Jonas bygger sitt gedigna 1700-talshus är ambitionerna skyhöga. De har låtit en arkitekt rita huset, med byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson som rådgivare. Här byggnadsvårdas det ner på spik- och skruvnivå för att ge huset patina och själ.
I det andra avsnittet av Grand Designs Sverige 2022 möter vi Anna och Jonas som ska bygga ett hus i 1700-talsstil. Mark Isitt funderar om det går att bygga hus i gammal stil och återskapa det förflutna, utan att skala bort moderna bekvämligheter?
Anna och Jonas Lindeberg är födda på landsbygden och bor nu i storstaden. Jonas jobbar som läkare och Anna inom mode. Tillsammans har de barnen Iris och Ernst. Nu ska de flytta tillbaka till landsbygden igen. Tillbaka till rötterna.
I Östergötland ligger den idylliska 1700-talsgården Stora Tyttorp som är Annas barndomshem som hon numera äger tillsammans med sin syster. Gården är för liten för båda deras familjer, så nu ska Anna och Jonas bygga nytt. Och de drömmer om ett hus med historia.
– Det måste gå att bygga ett hus somom det hade byggts för 2-300 år sedan, säger Jonas.
Husbygget är redan igång. Första spadtaget togs hösten 2020. Det ska byggas med gamla metoder så långt det är möjligt, men det blir en blandning av då och nu.
Fakta om huset
Plats: Tyttorp, Östergötland
Byggstart: Hösten 2020
Stomme: Timmer
Storlek: 300 kvm
Arkitekt: Emil Mattson, ZIXA Arkitekter
Rådgivare: Göran Gudmundsson, byggnadsantikvarie
Budget: 9,5 miljoner kr
Planerad inflytt: Julen 2021
Målet är att återskapa känslan som finns i ett hus byggt i mitten av 1700-talet, ett gediget hus enligt kulturhistorisk tradition. Huset ska få själ genom gediget hantverk och noga utvalda material.
Konstruktion
Väggarna byggs av handbilade timmerstockar som placeras på värmegrund. Väggarna blir 11 meter höga, taket får formen av ett sadeltak. Husets 32 fönster produceras efter gammal förlaga, med handhyvlade bågar och munblåst glas.
Planlösning
Nedervåningen ska framstå som att den är från 1700-talet, med rymlig hall som leder till storstugan. Bibliotek och gästrum är placerade i norra ändan av huset, och i den södra placerar de köket. Här ska de ha både spis och diskmaskin och en rejäl vedspis med sättugn.
I anslutning till köket bygger de en groventé med skafferi, en modern tvättstuga och teknikrum.
På andra våningen blir takhöjden högre för att framstå pampigare, som en 100 år yngre påbyggnad. Här finns tre sovrum, två badrum och en stor sal med utsikt över ängarna.
Våningen kröns sedan med ett brant sadeltak med handslaget 1700-talstegel.
Huset har fått sitt tidstypiska uttryck av professor Göran Gudmundsson, byggnadsantikvarie. Arkitekten som ritat huset heter Emil Mattsson, ZIXA Arkitekter.
Budget är satt till 9,5 miljoner kronor och de planerar att flytta in julen 2021. Under byggtiden bor de i en flygelbyggnad på gården.
Mark Isitt är skeptisk om det går att bygga ett sånt här hus på lite drygt ett år under 10 miljoner kr.
Stommen byggs och flyttas
Under 10 månader har timmerstockarna bearbetats för hand med bandkniv och bilyxa. Sedan har de monterats på en byggplats utanför Stockholm. Därefter har de demonterats för att flyttas till Stora Tyttorp.
I november 2020 är stommen på plats och man sätter in fönstren, med munblåst 1700-talsglas som sig bör.
De använder gamla spikar som de samlat på sig för att sätta in fönstren. Både metod och material ska vara gammalt. Det handlar om att bygga precis som man byggde förr.
Mark Isitt besöker Skansen för att förstå vad det är Anna och Jonas försöker åstadkomma. Det svåraste blir att fixa inredningen, tror Mark.
- Handsmidda spikar i golvet. De har samlat på sig 100 kg spik.
- Handbilade takbalkar kommer de också få.
- Profilhyvlade lister.
- Pepparkaksjärn.
- Handsmidda fönsterhaspar.
- Lumppapptapeter.
- Bröstpaneler med bullig list.
Det de inte får är en sliten dörrkarm, nötta golvplankor, patina överallt.
Färg och slarv ska ge huset patina och - själ
I februari 2021 har det redan hänt mycket. Fönstren är på plats, murstocken har murats upp och utvändigt är det mesta redan klart. Nu är det dags för insidan.
De ska klä innerväggarna med kilsågade brädor för den rätta känslan. De vill inte få känslan av att de flyttar in i ett nybyggt hus i gammal stil. Nu ska lite färg på väggarna ska ge dem patina.
Slarv är ett annat trick som kan ge sken av ålderdom. Det gäller alltså att få de duktiga hantverkarna att göra det lagom perfekt.
– Vi försöker skapa lite glipor, men vi är inte riktigt där än, konstaterar en snickare.
De har också samlat på sig en hel del gammalt material som de använder. Ett femtiotal dörrar, 700 rutor munblåst glas och tusentals handsmidda spikar. Nu gäller det att få tag på gammalt 1700-talstegel till taket. De behöver 3600 tegelpannor. De har 8000 bra pannor liggande där ute, men de är från fel tidsepok. De behöver handslaget tegel.
De har gjort en provyta där de lägger upp olika tegelpannor de får tag på.
Mark Isitt besöker dem på nytt i april 2021. Han är mycket imponerad när han ser det massiva trägolvets breda tiljor.
Många gamla detaljer finns redan på plats. En generalskarv i taket är t ex ett medvetet misstag. Övervåningen är byggd som en påbyggnad från 1800-talet, 100 år efter bottenvåningens tillkomst. Nu gäller det att få tag på det handslagna takteglet. Det är svårt att hitta stora partier taktegel från 1700-talet. De har åkt runt hela Sverige. De får plocka olika här och där, mäta och jämföra så att de är tillräckligt lika. I maj 2021 får de äntligen napp på ett stort pari perfekta pannor.
I juni 2021 är tegeltaket äntligen på plats. De har verkligen kämpat för det här taket. Alla pannor handgjorda, 300 år gamla.
De fortsätter med insidan. De accepterar en höjdskillnad i golvet på cm mellan kök och tvättstuga, som ju är ritad som en senare tillägg. En höjdskillnad hade varit normal.
Andra detaljer de lägger till är oxögon, centrerade titthål. De anlitar finsnickare, smed och plåtslagare som är specialiserade på gamla hus. Ytskikten behandlas med gamla metoder.
Alla väggar på övervåningen tapetserar de med lumppapp, som man använde innan tapeten uppfanns i mitten av 1800-talet.
Gränsdragningarna
De gör dock avsteg från det gamla på ett par punkter för att få moderna bekvämligheter: Golvvärme, modern spis och diskmaskin.
Mark Isitt försöker ställa dem mot väggen för att exakt allt inte är gammalt. Men de har inga problem med att göra några avsteg för att få bekvämligheter.
Sista besöket vid det färdiga huset
I september 2022 åker Mark Isitt till Tyttorp för att avsyna resultatet. Han är rädd för att huset ”ska se ut som en Volvo utklädd till häst och vagn.”
Ståtligt och stramt tronar det nu över ägorna på Stora Tyttorp. Den grova timmerstocksfasaden lyser i bordeaux och de sirliga fönsterkarmarna och dörrpartierna i gröngrå umbra.
– Helt fantastiskt, när man står såhär och tittar på det är det ingenting som avslöjar att det inte är ett 1700-talshus.
Exteriören är en blandning mellan återskapade och återvunna finsnickerier och återstår inte ett dugg 2022, från taktegel till nyrenoverad dörromfattning.
Detaljomsorgen följer med in över tröskeln. Det slitstarka kalkstensgolvet betonar det lantliga.
Storstugan har en urskickligt sammanställd 1700-talsinteriör, full av tidstypiska detaljer.
– Man skulle kunna säga att det är en pastisch, men ni gör det med en sådan passion att det är omöjligt att värja sig, säger Mark.
Men det är inte klart. Det återstår dekormålning med vinrankor som klättrar på kolonner.
Inredningen är ett resultat av återbruk, som de har samlat under lång tid.
Köket är ett rustikt bondkök.
Vedspisen är husets praktpjäs, dess själ.
Övervåningen är fortfarande en byggplats.
Hittills har det kostat 10 miljoner kr. De vet inte vad det kommer att landa på. Har de lyckats skapa själen? Mark är imponerad av deras engagemang och kompromisslöshet. Det här projektet är en kulturgärning för hantverket och för arkitekturen. Huset vill vara vackert och välkomnande, hatten av.
Kommentarer
58