Byggde uterummet själva - här är deras tips

De har egentligen alltid velat bygga ett uterum. Så när coronan slog till fick de tid över för bygget. På sju månader har nu Joakim och Kajsa Brenden byggt ett uterum helt på egen hand.

Joakim och Kajsa Brenden byggde uterummet själva. Här delar de med sig av det de har lärt sig.

Joakim och Kajsa Brenden byggde uterummet själva. Här delar de med sig av det de har lärt sig. Foto: Privat

De arbetar inte som snickare, men Joakim har stor erfarenhet av att bygga, bland annat var han delaktig i bygget av sina föräldrars hus som 25-åring. Detta är ändå parets största gemensamma byggprojekt.

Joakim och Kajsa Brenden
Joakim och Kajsa Brenden har byggt uterum som ett gemensamt projekt under 2020. Joakim har byggt sedan han var liten och byggde även till övervåningen själv när de flyttade in. De har också byggt till i andra änden på huset, men då i samarbete med en snickare. Nästa projekt är att bygga ut altan med spa-del i vår. Foto: Privat

– Väldigt roligt att göra det tillsammans. Vi är bra på olika saker och har haft olika roller. Min fru skötte exempelvis murningen, medan jag förberedde murbruket. Jag har ansvarat för konstruktioner och snickerier, berättar Joakim. Och de har gjort allt själva förutom elen.

Ritning
I april ritade de uterummet, sedan tog bygganmälan ungefär en månad. Foto: Privat

– Vi gick igenom eldragningen med elektrikern och han besiktade varje moment. 

Till sin hjälp vid bygget har de bland annat haft Byggahus forum och andra sajter på nätet.

– Vi har läst och lärt oss mycket och har helst velat att tre-fyra källor sagt samma sak – då har vi kört på det. 

Byggstart
Första grävskopetaget togs i slutet av maj. Cirka sju månader tog alltså hela bygget. Foto: Privat

Nu har de många tips själva att dela med sig av. Här är sex viktiga råd:

Fundera på grunden 

– En utmaning var grunden. Där fanns en del att reda ut. Till exempel när vi skulle gjuta sulan: Hur tjock ska den vara? Hur ska den se ut? Här hade vi nytta av att gräva fram gamla husritningar och se hur de hade gjort då, säger Joakim.

Markduk
Dag tre rapporterar Joakim från bygget: “Dränering och markduk på plats. Herr och fru Brenden är helt utslitna. Ska bli skönt att gå till jobbet imorgon.” Foto: Privat

Dimensionera stommen rätt

– Att dimensionera stommen var också en utmaning och här hade vi hjälp av Träguiden som finns på nätet. 

Lägga
Foto: Privat

Tänk till kring taket

– För att få högt i tak och valmat tak behövde vi konstruera ett vinkeljärn för detta själv. När stommen var rest skulle vinkeljärnet sitta längst upp, men vi hittade inget för vår konstruktion. Jag fick fundera ut ett själv och anlitade en firma som svetsade ihop fyra hålplattor jag köpte på Byggmax för en hundring totalt. Det var det absolut svåraste momentet i bygget – att hitta lösningen. Men det blev bra.

Nytt tak
Foto: Privat
Nytt tak
Foto: Privat
Färdiglagt tak
Foto: Privat

Kör på prefabricerat tak

– Jag trodde att taket skulle vara svårt att lägga. Vi köpte prefabricerat tak som gick förvånansvärt snabbt att lägga. Eftersom taket är valmat blev det väldigt mycket klipparbete, men vi kunde spara pengar på det prefabricerade.

Läs på ordentligt

– Det finns väldigt mycket information på nätet. Jag brukar läsa på Byggahus.se och i alla möjliga forum, helst tre-fyra som säger samma sak. Även när man frågar hantverkare eller elektriker om frågor säger de detsamma: “Läs på nätet!” Idag kan man göra helt andra saker som hemmabyggare än för 15 år sedan.

Gjutning
Kajsa murade. Foto: Privat

Ta det lugnt i början av ett nytt moment

– Några gånger har jag behövt göra om, efter att ha sovit på saken. Så ta det lugnt när det är dags för något nytt i bygget och få inte panik i början när det strular lite. Det tar ett tag att komma in i varje moment. Putsa grunden tog exempelvis en del tid i början. Det är svårt när man inte har gjort det tidigare.

Gjutning
Joakim är nöjd med sitt bygge. Foto: Privat
Gjutning
“Gjutarsöndag! Lite som ett kinderägg – umgås, hemester och gammaldags crossfit”, kommenterar Joakim. Foto: Privat 

Budgeten

– Vi hade räknat med 200 000 kronor, men landar någonstans runt 250 000 kronor för allt. Fönster handlade vi i början av corona-pandemin – med 65 procent rabatt! De kostade ändå en del, 80 000-90 000 kronor, eftersom det är extremt bra fönster. Vi har lagt mycket tid på att fönstren ska se likadana ut som övriga husets, berättar Joakim och fortsätter:

– En bra tumregel för vad ett uterum som detta kostar är cirka 250 000 kronor, beroende på hur billigt du kan handla, och det dubbla om du köper det helt färdigt. Om du köper prefabricerat tak istället för att ta in en plåtslagare kan du som sagt spara pengar. Vår taklösning gick på cirka 20 000 kronor, själva plåten är rätt så billig.

Ljussättning i uterum
“Vi har lyckats borra in ljussättningen i fönsterkarmarna vilket ger ett behagligt ljus. Det går att göra helt andra grejer med ljus idag, eftersom de är så små enheter”, säger Joakim Brenden. Foto: Karl Brenden
Färdigt uterum
Foto: Privat
Färdigt uterum
“Så här i efterhand tycker jag att det har varit väldigt spännande. Det blev till och med bättre än vad vi trodde”, säger Joakim Brenden. Foto: Karl Brenden och privat

Följ hela Brendens bygge på Instagram: @byggarebrenden

Läs mer

Bygga uterum steg för steg
Vad kostar det att bygga uterum?