Så mycket kostar det att bygga friggebod
Priset på en friggebod varierar stort. Här går vi igenom konstruktionen, hjälper dig med kalkylen och ger prisexempel från populära tillverkare och våra medlemmars byggen här på Byggahus.
En friggebod kan kosta alltifrån 20 000 kronor till flera hundra tusen kronor, främst beroende hur den ska vara utformad och hur mycket arbete du kan göra själv.
För att klargöra hur priserna på friggebod kan variera, tog vi fram 10 prisexempel på en 15 kvm stor friggebod från 5 olika tillverkare. Vi diskuterar också de olika kostnadsposterna i ett friggebodsbygge och visar till sist exempel från vad våra medlemmar i forumet har berättat att deras friggebodsbyggen kostade.
I våra prisexempel utgår vi från största möjliga friggebod på 15 kvadratmeter. Priserna på friggebodar varierar med storlek, tillval, antal fönster, standard på husets material, grad av isolering, tillverkare mm. Det tillkommer sedan kostnader i form av grund, eventuell uppvärmning och eventuell elinstallation.
Vi börjar med 10 prisexempel på friggebodar (15 kvm) från 5 olika tillverkare.
Sommarnöjen
Billigaste: Arjan Original House
Kostnad: 189 000 kr
Om: Vinterbonad (95 i tak, 95 i vägg och 145 i golv), färdigmålad träfasad med liggande panel, träfönster med 2-glas isolerruta, papptak, plåtdetaljer så som vattenavrinning, massiva ektiljagolv, vitmålad slätspont på innerväggarna, elcentral, elinstallation med uttag och infällda spotlights.
Uppskattad monteringstid: 0 h, levereras färdigbyggt och färdigmålat, lyfts på plats av kranbil.
Arjan Original Sauna Spa inkl altan pris: 347.900 kr.
Dyraste: SASA3
Kostnad: 440 000 kr
Om: Platsbyggd och vinterbonad (170 i tak, 145 i vägg och 195 i golv) lösvirkesmodell med putsad fasad, snickeribyggda träfönster, plåttak, plåtdetaljer så som vattenavrinning, massiva ektiljagolv, vitmålad slätspont på innerväggarna, elcentral och elinstallation med uttag.
Uppskattad monteringstid: 3 månader
Vad skiljer dem åt: SASA3 är en lösvirkesmodell med putsad fasad som platsbyggs, vilket innebär att du kan anpassa det som du vill - det ingår även plintgrund i priset. Medan Arjan är en modulbyggd friggebod av trä.
Bastupaket går att få som tillval men dessa varierar i pris beroende på friggebodsmodell, tillval mm. Det måste därför offereras.
Sommarnöjens modell SASA3.
Enkelrum
Billigaste: S15
Kostnad: 189 000 kr
Om: Vinterbonad, färdigmålad träfasad, 3-glas isolerfönster av trä, papptak, plåtdetaljer så som vattenavrinning ingår, furugolv, liggande träpanel inomhus, elcentral och elinstallation med 4 dubbeluttag uttag inomhus och 1 dubbeluttag utomhus samt infällda spotlights inomhus och lampa utomhus.
Uppskattad monteringstid: 0h, levereras färdigbyggt och färdigmålat, lyfts på plats av kranbil.
Enkelrums modell S15.
Dyraste: E15
Kostnad: 199 000 kr
Om: Vinterbonad, färdigmålad träfasad, 3-glas isolerfönster av trä, papptak, plåtdetaljer så som vattenavrinning ingår, furugolv, liggande träpanel inomhus, elcentral och elinstallation med 4 dubbeluttag uttag inomhus och 1 dubbeluttag utomhus samt infällda spotlights inomhus och lampa utomhus.
Uppskattad monteringstid: 0h, levereras färdigbyggt och färdigmålat, lyfts på plats av kranbil
Vad skiljer dem åt: Mängden fönster gör att priset blir lite dyrare på E15. E15 har tre fönsterpartier på gaveln istället för S15:s två, E15 har även lite högre fönster. Du bestämmer dock själv var du vill ha fönstrena.
Bastupaket går att få som tillval
Totalpris: 59 450 kr
Om: Ett färdigt paket där panel, lavar, aggregat mm ingår, och den byggs in i friggeboden från fabrik. Bastu till 15 kvm blir 1,5x2,58, vilket blir 3,9 kvm stor men du kan till viss del anpassa måtten utifrån egna önskemål.
Enkelrums modell E15.
Byggstommar.se
Billigaste: Stomme Flex Classic
Kostnad: 10 995 kr
Om: Färdigkapade golv- och väggstommar samt golvstolar. Övrigt köper du till själv.
Uppskattad monteringstid: 30 h
Stomme Flex Classic utan panel, från Byggstommar.se.
Dyraste: Flex Classic med monterad panel
Kostnad: 32 000 kr
Om: Färdigpanelade men obehandlade väggsektioner om 45x95 med stående hakpanel, 2 panelade gaveltakstolar samt ytterligare 3 takstolar anpassade för betongtegel, golvbjälklag 45x170.
Uppskattad monteringstid: 30 h
Vad skiljer dem åt: Den billigare varianten är enbart stommen medan den dyrare kommer med färdigmonterad panel på väggsektionerna.
Jade15 från Jadestugan.
Jadestugan
Billigaste: Jade 15
Kostnad: 26 975 kr
Om: Oisolerad 2-rummare med plåttak, fasad av obehandlat, knutat timmer, råspontgolv och råspont som undertak, 1 öppningsbart fönster av 2-glas isolerruta samt en isolerad dubbeldörr och en isolerad enkeldörr.
Uppskattad monteringstid: 32 h
Jadestugan 15 gäst.
Dyraste: Jade 15 Gäst
Kostnad: 27 975 kr
Om: Oisolerad 2-rummare med plåttak, fasad av obehandlat, knutat timmer, råspontgolv och råspont som undertak, 1 öppningsbart fönster av 2-glas isolerruta, samt 2 glasade enkeldörrar.
Uppskattad monteringstid: 32 h
Vad skiljer dem åt: Jade 15 Gäst har glasade enkeldörrar medan Jade 15 har en dubbeldörr och en enkeldörr.
Easyhouse 15 Värmdö.
Easyhouse
Billigaste: Easy 15 Bod
Kostnad: 75 000 kr
Om: Isolerad bod med träfasad och tak av zinkplåt. Isolering 100 mm av cellplast, golv av glasfiberlaminat, invändigt vitmålat ytskikt på innerväggar och innertak, 1 liggande öppningsbart fönster 2-glas isolerruta PVC på framsidan, en vit slät dörr. Går även att få med putsfasad men då 20 000 kronor dyrare.
Uppskattad monteringstid: 30-40 h
Dyraste: Easy 15 Värmdö
Kostnad: 106 500 kr
Om: Isolerad 2-rumsbod med putsfasad och tak av zinkplåt. Isolering 100 mm av cellplast, golv av glasfiberlaminat, invändigt vitmålat ytskikt på innerväggar och innertak, skjutdörrsparti på framsidan och 1 liggande fönster 2-glas isolerruta PVC på gaveln, en dörr på gaveln. Går även att få med träfasad, då 20 000 kronor billigare.
Uppskattad monteringstid: 30-40 h
Vad skiljer dem åt: Fasadmaterial, antal rum, dörrmaterial och fönsterplacering.
Vad ingår i priset när du köper friggebod?
Som du ser finns det en uppsjö valmöjligheter. Allt från den som bara vill ha en stomme och sedan bygga resten själv, till den som bara vill vara med och designa friggeboden från grunden och sedan få den hemlevererad och lyft på plats.
Det första du bör göra är således att se över hur mycket arbete och tid du själv är beredd att lägga ner, samt fundera över hur du tänkt använda friggeboden. Ska den exempelvis vara vinterbonad eller fungera som kallförvaring? Dina kriterier kommer att påverka priset. En isolerad friggebod är självklart dyrare än ett enklare förråd.
När du specificerat dina kriterier och satt upp en budget kan du börja matcha detta mot friggebodar. Börja med att välja ut friggebodar som befinner sig inom din budget och som är av jämförelsebar standard, den standard du är ute efter.
Plocka därefter fram specifikationen på respektive friggebod och jämför vad du får för pengarna. Hos vissa leverantörer ingår exempelvis ingen takbeläggning alls, medan du hos andra åtminstone får med underlagspapp. Hos vissa leverantörer kommer hela friggeboden färdigmonterad till tomten, i andra fall ingår inte frakten och du får bygga ihop den själv. Jämförelsen är viktig eftersom du då ser vilka merkostnader du måste räkna in hos respektive leverantör.
Studera:
- Hur tjock isolering ingår?
- Ingår takbeläggning? Om ja, ingår även taktäckning eller bara underlagspapp?
- Vad för typ av fönster ingår? Öppningsbara? U-värde? Material (PVC, trä, aluminiumbeklädd utsida?)
- Är den grundmålad?
- Vad är monteringstiden?
- Ingår elinstallation?
- Ingår material till grunden?
- Ingår transport i kostnaden?
Byggkostnad för friggebod
En viktig kostnadspost är monteringen. Dyrast är de fall då du får den hemlevererad helt färdigmonterad och lyft på plats. Å andra sidan slipper du då bygga den själv, eller ta dit en snickare.
Väljer du istället en modul är det inte särskilt svårt att montera ihop den själv, det mesta kommer färdigkapat. Men du kan även anlita en snickare. Snickare kostar i genomsnitt 450 kronor i timmen.
Skulle du exempelvis anlita en snickare för att bygga ihop Jade 15 Gäst skulle det kosta 14 400 kronor, förutsatt att snickaren bygger den på den tid som det uppskattas ta för den händige amatören. Med lite tur är snickaren snabbare.
Be tillverkaren om uppskattad monteringstid för den byggsats du valt och ta in offerter från flera olika snickare.
Det går att komma ner i ett bra pris med lösvirke om du har en snickare med bra virkespriser och lågt pris ut mot kund, eller om du kan förhandla till dig ett bra pris hos din lokala handlare. Mycket handlar om priserna på orten och om huruvida du är en “gör det självare” eller en som vill ha friggeboden färdigmonterad på plats. Men dagens modulpriser är relativt pressade redan, så du bör ändå göra en jämförelse innan du bestämmer dig.
Kolla även om modulens delar kommer färdigkapade. Ska du bygga friggeboden själv spelar det kostnadsmässigt ingen roll, men om du har snickare som ska resa den kan du spara pengar på arbetskostnaden om boden går fort att resa - och det är såklart något du bör ta med i jämförelsen mellan lösvirkes- och modulbyggt.
Å andra sidan kanske du har en del sidokrav när det kommer till utformningen, delar som är enklare att genomföra om du bygger lösvirkesbyggt eftersom det då är enklare att forma bygget utifrån behov. Då kan det bli billigare att få till dessa om du bygger lösvirkes än om du ska specialbeställa en modulbod.
Övriga kostnadsposter - grund, el
En stor kostnadspost som du inte får glömma bort är grunden. En platta på mark innebär dels att du måste gräva ut området, och dels att du måste ta dit bergkross, makadam, armering, eventuell isolering samt betong. Du bör räkna med en kostnad på cirka 1 500-2 500 kronor per kvadratmeter under idealiska förutsättningar om du låter en markentreprenör göra hela jobbet.
Platta på mark är bra om du tänkt bygga en vinterbonad friggebod.
Du kan också välja en plintgrund. En sådan är betydligt billigare men isolerar också sämre. Du gräver då gropar ner till frostfritt och fast djup för plintarna, lägger i lite sten, därefter gjuter du plintarna i formar. Här hittar du en fullständig guide: Beskrivning gjuta plintgrund
Vill du ha värme i friggeboden, och kanske även el till dina prylar, krävs också en elinstallation. Om en sådan inte ingår i priset krävs en elektriker. Dessa kostar i genomsnitt 600 kronor i timmen. Här kan du se hur en sådan elinstallation kan gå till: Elinstallation
Kalkylen
Som du ser kan en friggebod kosta allt från 20 000 kronor till flera hundra tusen kronor, beroende på dina val. Det du bör räkna in i kalkylen är:
Grunden - Exempelvis (plintgrund) gjutformar, betong, armeringsjärn och stolpfästen.
Materialet till själva friggeboden - Exempelvis bjälklag med trossbotten och isolering, reglar för väggstomme, åldersbeständig plast, takstolar, isolering till tak och väggar, råspont till yttertak och golv, underlagspapp, fasadpanel, fönster, dörr, vattenavrinning, färg, innerväggar, innertak, golv, spikar, beslag mm.
Eventuella installationer, så som exempelvis elinstallation.
Eventuell monteringskostnad
Medlemmarnas friggebodar
I vårt forum diskuteras ämnet friggebod flitigt och många av medlemmarna har både byggt själva och köpt färdiga friggebodar. Här kommer några aktuella prisexempel.
AndersS: Byggde en själv på gjuten platta, shingel på tak, pardörrar med stor glasyta, två fasta fönster egentillverkade, enkelt att ansluta el utan undercentral, ryggåstak, etc.Kostade ca 40-50" klart före möblering men då köptes virke direkt på såg och pardörrarna var ett par felgjorda gällande höjd. Allt arbete gjorde jag själv.
Så 40-60" vinterbonad+el är nog ganska rimlig gissning.
Länk: Vad kan gäststuga/friggebod kosta?
Lawrence: Jag har byggt en oisolerad bod på 15m2. Enkla skjutportar , 3 fönster fr Byggmax.
Kostnad: gräv 3, platta 10, virke, plåttak mm 35, fönster, plåtbleck mm 4, porthjul, el mm 8
Så blir faktiskt 4000 / m2 oisolerat men med hög kvalitet ! :-)
Länk: Vad kan gäststuga/friggebod kosta?
Jonne72: Vår 12,5 m2 bod i lösvirke gick loss på drygt 17000 exklusive virke. Oisolerat utan el, men inkl. platta, plåttak, fönster och dörr. Hade vi behövt köpa virke i bygghandeln skulle det nog blivit ca 6-7000 till (24 000 kr, reds anm.).
Länk: Färdig friggebod eller lösvirke
Olofmc: På mina 15 kvadrat har jag fönster för 3500:-, Dörr 1000:-, Takavvattning +2000:-, plåtar och bleck 1500:-, Takpapp 4500:-. Hoppsan så var vi över 10 innan jag pratar stomme, isolering eller panel... Den som får ihop en bod för 10 eller 15 för den delen skulle jag vilja se…
Länk: Färdig friggebod eller lösvirke
Läs mer
Friggebod, plintar eller gjuta platta?
Vad kan en friggebod kosta
Friggebod offert montering mm
Frakta friggebod
Bygga friggebod - Bildexempel, regler mm
Byggbeskrivning enkel bod
Kommentarer
5