Snickarglädje då och nu
Snickarglädje påminner om tårtpapper eller knypplad spets och den pryder många av sekelskifteshusens verandor, fönster och vindskivor. Här berättar vi mer om dess historia, tekniken och hur du kan bygga med snickarglädje idag.
Snickarglädje, även kallat lövsågeri, kom till Sverige med industrialismens och Schweizerstilens genombrott.
– Schweizerstilen kom vandrande upp från Schweiz och Österrike under 1800-talets mitt. Snickarglädjen sammanföll också mycket med jugendtiden vid sekelskiftet, och då var det mycket växtornament vilkas former ju passade bra att såga ut i trä, säger arkitekt Bo Sandgren som är en av få arkitekter specialiserade på att rita hus med snickarglädje idag.
Snickarglädje på torp till salu hus mäklaren Ödegårde.
De snirkliga trädetaljerna livade upp husen. Men även om de var tidskrävande att framställa med dess komplicerade böjar, var det inte bara de välbärgade som prydde sina grosshandlarvillor med dem. Lantbruksarkitekten Charles Emil Löfvenskiöld kom att påverka snickarglädjens framväxt på ett bredare plan i Sverige.
Snickarglädje på Sommarvilla vid Vaxholm, byggd 1880. Foto: Mattias Ek
Charles Emil Löfvenskiöld var en humanist som förespråkade folkupplysning och idealism. I linje med det publicerade han planschverk och häften med mallar på ornament och andra dekorationer för snickarglädje som gemene man kunde ta del av för en billig peng. På så sätt kom snickarglädjen att spela en stor roll även på landsbygden.
– Mönstren kom från olika håll och hade olika form. Tulpanmönstrat var till exempel vanligt i räcken. Tulpanen kunde vara både uppåt och nedåt. Det var också mycket inspiration från Europa. Araberna gjorde fantastiska saker på kakel och klinker, och de som hade varit ute och rest hade tagit del av detta, de vackra palatsen och morernas kunskap. Därför ser du ofta också stjärnor, oktagoner och hexagoner i snickarglädjemönster. Men framför allt mycket växter, blommor och knoppar som växer in i varandra, säger Bo Sandgren.
Plansch med mallar av Charles Emil Löfvenskiöld. Källa: Wikipedia
Tillverka snickarglädje
Den som vill smycka sitt hus med snickarglädje idag har tre vägar att gå;
- via en snickare,
- köpa färdiga dekorationer eller
- att göra det själv.
Låta en snickare såga till snickarglädje
Det finns idag en handfull snickare som specialiserat sig på att bygga hus med snickarglädje, och därför kan skapa dekorationer till huset.
- Förr stod man med handsågar och hyvlar och arbetade fram formen. Sedan kom bandsågen i början av 1900-talet och då kunde man ta bort mycket mer trä vilket skapade andra former. På 1800-talet gjorde de det för hand med profilhyvlar. Men då var inte profilerna så stora, kanske ett hörn eller en kant med lite profil, säger snickare Mats Augustsson, som driver Romelanda Snickeri.
Nytillverkad snickarglädje. Foto: Gardsromantik.se
Idag använder man lite olika maskiner beroende på vilken typ av dekoration kunden efterfrågar. Det kan till exempel vara så att de behöver fräsa ur för att få en viss form, och då använder de en bordsfräs. I ett annat fall krävs det kanske en listhyvel. Vissa delar skärs ur med vanliga handverktyg, snickarglädje är ett hantverk.
- Vanligen arbetar vi i tätvuxen furu, gran eller lärkträ av god kvalitet när vi producerar nya dekorationer, för det var det man använde förr. Om vi får in en dekoration som en kund vill återställa eller byta, kan vi skrapa bort färgen och se vilket träslag som använts. Ofta är det furu eller gran, men ibland även lärk, säger Mats Augustsson.
Köpa färdig snickarglädje
Ett annat alternativ är att köpa färdiga dekorationer, dvs snickarglädje. Flera byggföretag på nätet säljer obehandlade dekorationer som du själv kan måla och placera på ditt hus. För en hundralapp eller två kan du få tag på obehandlade räckesprofiler och konsoler, de blir dock inte unika för ditt hus och saknar ofta det bearbetade avslutet i änden eftersom de tillverkas på metervara. Var därför noggrann när du väljer, och se till att du får tag på ett fint exemplar där även ändarna har fina bearbetade avslut.
Större dekorationer, exempelvis för att smycka vindskivor, är dock svårare att hitta färdigtillverkade på nätet, de måste vanligen handtillverkas - antingen gör du det själv, eller så tar du hjälp av en snickare.
Snickarglädje av Romelanda Snickeri. Foto: Mats Augustsson
Göra snickarglädje själv
Utifrån mallar eller inspiration från andra hus kan den som inte har tummen mitt i handen såga till snickarglädje med hjälp av rätt verktyg. Vilket verktyg du ska välja beror som sagt på vad det är för typ av dekoration. En lövsåg används traditionellt sett.
Har du idéer om en egen design kan du först rita upp den på papper och på så sätt skapa en mall att utgå ifrån.
Det finns också gamla ritningar på snickarglädje från förr att få tag i, ett par publicerades exempelvis i veckotidningen Allers under början av 1900-talet. Det finns även gamla mönsterböcker att få tag på, och ritningar till salu på nätet.
Här passar det med snickarglädje
Snickarglädje må vara vackert, men det passar inte på alla hus.
– Köper du ett funkishus kan du aldrig få det till ett snickarglädjehus. Snickarglädje passar framför allt på grosshandlarvillor och på traditionellt bohusländska hus med förhöjt väggliv, säger Bo Sandgren.
Hus med snickarglädje till salu på Gotland. Foto: hemnet
Pris på snickarglädje
Att rita och bygga ett hus med snickarglädje är ganska dyrt. Dels går det inte att förutsäga priset på samma sätt som med exempelvis ett funkishus och dess raka linjer, det är inte en avskalad stil. Dels är det inte något du beställer i modulhus, utan snarare ett lösvirkeshus av traditionellt hantverk där byggherren måste besitta god kunskap om hustypen.
– Det är få som kan rita sådana hus idag, och få som kan bygga dem. Att vara byggmästare på ett traditionellt hus innebär att man måste kunna logistiken och materialet. Du måste till exempel ha riktig oljefärg och kittade fönster med en viss glastyp och rätt profiler om det ska bli estetiskt korrekt, exemplifierar Bo Sandgren.
Hela projektet kostar vanligen lite mer, men å andra sidan får du ett hus med unikt uttryck och en fin historisk tradition.
Snickarglädje av Heinemann Snickeri.
Har du redan ett hus med snickarglädje vars dekorationer behöver bytas ut kan du skapa en mall utifrån dekorationerna som sitter där idag, och därefter såga till nya. Eller be en snickare med kunskap om snickarglädje att hjälpa dig.
- Det går inte att säga ett generellt pris. En dekoration som ser enkel ut kan vara svår, medan en komplicerad kan vara enkel. Sedan beror det också på hur mycket snickarglädje det ska vara och hur huset ser ut, säger Mats Augustsson och fortsätter:
- Ska du till exempel smycka fönster och veranda utvändigt får du ganska mycket för mellan 50 000-100 000 kronor. Men kommer det in balkonger och andra saker dubblar sig det summan ganska snart. Men oftast är det ju bara så stora projekt vid nybyggen och med så fina hus är den kostnaden bara en liten del i hela husbygget. Handlar det bara om en enda dekoration får man titta på den och se hur hur lång tid som kommer att krävas, för att man ska kunna sätta ett pris, säger Mats Augustsson.
Läs mer och diskutera
Material till snickarglädje
Kommentarer
5