Husdrömmar: Tvingas riva och bygger nytt av lego

Vilken säsongsavslutning av Husdrömmar! Sandra och Johannes i Tygelsjö bjuder först på ett skräckexempel på vad som kan hända om du inte gör en egen överlåtelsebesiktning. Sedan visar de hur man kan vända krisen till något positivt – genom att bygga hus i massiv trälego.

Johannes, Sandra och Charlie träffar Gert och Pernilla. 

Johannes, Sandra och Charlie träffar Gert och Pernilla.  Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet

Veckans avsnitt av Husdrömmar börjar med dramatik och tragik, men avslutas som tur är med ett riktigt läckert och lyckat husbygge.

Det handlar om Sandra och Johannes som är 28 och 29 år gamla. Sandra jobbar som tandhygienist och Johannes som konsult på ett e-handelsföretag i Köpenhamn. När vi får träffa dem första gången har de precis köpt sitt första hus för 2.3 miljoner kr i Pile by i Tygelsjö söder om Malmö. De fick tillgång till huset, som har stort renoveringsbehov, för bara två veckor sedan. Med hjälp av släkt och vänner har de börjat riva innerväggar och plocka ut inredningen.

Gamla huset
De har köpt ett hus byggt på 1950-talet.

De har fått konstaterat att det är fukt i syllarna. Huset behöver isoleras. Tegelväggen är inte luftad. I princip allt behöver bytas ut, dock hade de inte räknat med att även takstolarna skulle bytas. En besiktningsman som var där två dagar före programledarna besöker huset första gången berättade att huset håller på att rasa, det kan vara farligt att vistas där inne.

Husfakta
De tänkte renovera för 1 miljon kr.

När man någon gång i husets historia har velat inreda vinden så har man sågat av vitala delar av takstolarna. Dessutom har man sågat upp för en trappa mitt i huset. Huset har efter de ingreppen bara burits upp av mellanväggar, men nu när Sandra och Johannes har tagit ner väggar så är det inte mycket kvar som håller ihop huset.

Takstolarna
Så här såg takstolarna ut, de rödmarkerade hade tagits bort för att inreda vinden.

Wingårdh rekommenderar rivning

De berättar för Gert Wingårdh om vad konstruktören sa när han var där och att de nu måste rätta till takstolarna. Renoveringen blir ännu mer omfattande än de hade tänkt sig.

Men Gert Wingårdh dömer ut huset fullständigt. Om de bygger om huset och isolerar som de behöver, kommer resultatet att bli inte bara mycket dyrare än den miljon de tänkt sig, det kommer inte heller att bli bra. Isoleringen kommer att ta av boytan och allt de får är ett trångt, dyrt hus. Detta är bara att riva …

Sandra och Johannes blir chockade och tänker i månader på vad de nu ska göra. Sälja tomten med förlust och köpa något annat? Renovera i alla fall, vilket blir dyrt? Eller riva huset och bygga nytt? Ett problem är att de inte har pengar till mer än de dryga tre miljonerna de totalt hade tänkt lägga på huset från början. Så börjar de fundera om de kan få ut pengar på en dolda fel-försäkring som säljaren av huset hade tagit.

Gert dömer ut bygget
Gert dömer hus huset fullständigt.

Försäkringsbolaget startar en utredning, men kommer efter några månader fram till att de inte betalar ut en krona. Det dolda felet med de avsågade takstolarna har inte orsakat någon skada. De säger att det duger att bo i och att de kan vara försiktiga och bo på övervåningen. Sandra och Johannes känner sig lurade av försäkringen. Jurister de kontaktar rekommenderar dem dock inte att ta det tillrättegång. Skulle de förlora i rätten så får de betala rättegångskostnaderna och det kan förstöra så mycket.

Dolda fel-försäkringar faller ut tre gånger av tio

Av allt att döma har Sandra och Johannes lurats av en samvetslös mäklare att köpa ut säljarens besiktning som denne gjorde för att kunna ta en dolda fel-försäkring, och sedan inte gjort en egen överlåtelsebesiktning. Det är något som vi varnar för här t ex: Se upp för ”Varudeklarerat” och att ta över säljarens besiktning. Hade de gjort en egen överlåtelsebesiktning så hade dels den besiktningsmannen kanske upptäckt felet, dels hade de haft ett annat utgångsläge vid en förhandling i domstol. Det är först när man har gjort en egen överlåtelsebesiktning har man uppfyllt sin undersökningsplikt.

Nu varnar Gert Wingårdh också för att inte göra en egen överlåtelsebesiktning, annars kan det gå som för Sandra och Johannes.

River huset och går vidare med stöd från föräldrar

De funderar själva och pratar med banken om hur de ska gå vidare. Banken, samma som Johannes föräldrar har, menar att det finns ett värde i den fina tomten och att man kan tänka sig att låna ut till ett husbygge ifall Johannes föräldrar går in och stöttar. Det gör de.

river huset
De river huset.

När vi har kommit till ungefär hälften av programmet blir det mer hoppfull positiv stämning. De river huset och har hittat en hustillverkare de vill bygga med.

Bygger nytt hus med massiva träklossar

Huset de tänker bygga är 134 kvm stort på bottenvåningen och 34 kvm på övervåningen. Halva nedervåningen är öppet upp i nock, med 7 meters takhöjd. Den nya beräknade totalkostnaden blir 5,3 miljoner kr.

Husfakta

Som vanligt i SVT får de inte berätta vem som levererade huset eller vad byggmetoden hette, men en sökning på google gav svaret: De har köpt en byggsats från Bosum via franchisetagaren Johan Billing, en person som också medverkar i en scen i programmet. Husmodellen de har köpt heter Bismarck, enligt tillverkaren ”ett hus med en ruff New England-design”. Byggsatsen till huset kostar 761 500 kr, fönster- och dörrpaketet 206 500 kr och trappaketet 42 500 kr.

Johan Billing
Johan Billing medverkar i programmet.

Bosums byggteknik består i massiva träblock i furu som har skåror upptill och nertill. De sammanfogas med plywoodremsor till bastanta väggar som dras samman med dragstag. Blocken är 150 mm breda, 200 mm höga och kommer i längderna 300, 450 och 600 mm.

Byggblock
Byggblock med plywoodremsa.

Bottenvåning

Övervåning

Så, 15 månader efter att de köpte huset är det rivet och bygget av ett nytt hus är i full gång. Det tar ungefär fyra månader att bygga huset.

Byggblock

Wingårdh besöker husbygget

Gert har aldrig sett byggtekniken, men tycker att det är häftigt, ett timmerhus helt enkelt.

– Ett problem man har i traditionella timmerhus är att det rör sig mycket de första åren. En stock kan krympa flera centimetrar på längden, men på det här sättet eliminerar man krympningen, säger Gert.

under byggtiden

Han tycker också att de gör kloka val när de inte väljer det billigaste utan saker som de faktiskt vill ha, som håller på sikt.

Huset klart, Gert tycker till

När programledarna besöker huset sista gången uttrycker Gert sin förtjusning över huset. 

besöker sista gången
Beundrar husets baksida.

Sandra och Johannes har flyttat in på bottenvåningen. Övervåningen är inte klar än.

Köket klart
7 meter takhöjd i kök och vardagsrum.

Gert gillar huset skarpt, tycker att det passar väl in på platsen. Han älskar fönstren och takhöjden på 7 meter i en del av huset.

Föräldrarnas sovrum

Han menar att om de hade renoverat det gamla huset för tre miljoner, är det inte säkert att de hade fått tillbaka pengarna om de skulle sälja huset. Det de har gjort nu däremot, det är att skapa värde. De skulle få tillbaka pengarna plus vinst om de säljer nu.

Gert filosoferar

– Jag tror det är många som är intresserade av att köpa detta för mer än 5,3, ni kan vara stolta, avslutar Gert.

Läs mer

Se upp för "Varudeklarerat" och att ta över säljarens besiktning
Husdrömmar