Bor ekologiskt i Naturhus
I Brålanda nära sjön Vänern bor Anders och Rosemary Solvarm i ett hus som är byggt inuti ett gigantiskt växthus. Växthuset skyddar huset inuti från väder och vind, samtidigt som det bidrar till att hålla värmekostnaderna nere.
Det hela började 2001, när Anders höll på att bygga ett timmerhus till familjen. Grunden var lagd och han hade timrat ett och ett halvt varv, när han insåg att det skulle bli svårt att jobba vidare när det inte var vackert väder.
– Det var då jag kom på det här med växthuset, berättar Anders.
Det här gav Anders en idé. Han skulle kunna köpa ett växthus och sätta runt det planerade timmerhuset och göra sitt eget hus till ett Naturhus. Sagt och gjort. Anders investerade i ett växthus på 300 kvm och byggde upp runt huset. Nu skulle Anders lugnt kunna bygga vidare på sitt hus, utan oro för väder och vind.
För tre år sedan kunde Anders och Rosemary flytta in i huset, som är 145 kvm stort och har kostat ungefär 1,5 miljoner att bygga exklusive en massa egna arbetstimmar.
Växthuset stod för 600 000 kr av den kostnaden. Anders menar att växthuset är väldigt hållbart och räknar med en livstid på mer än 100 år.
– Glas är ett beständigt material och det sitter här monterat i en stålstomme som är galvad inuti, säger Anders.
Bara två glasrutor har behövt bytas i växthuset under årens lopp. När det var helt nytt pangade den äldste sonen i huset en ruta när han kastade en sten, men det har aldrig hänt igen. En annan ruta sprack i taket pga monteringsfel. Den klarade inte rörelserna vid temperaturväxlingar.
Fönsterputsning?
– Det kan väl vara lagom att putsa rutorna en gång per år, fast vi har bara putsat en gång på fem år. Anders håller fortfarande på att bygga på huset och då dammar det så att det inte är lönt att putsa rutorna.
Timmerhuset har man inte behövt tilläggsisolera och värmekällan är vedeldning och solvärme. De har två murade masugnar, där den ena är vattenmantlad och förser dem med varmvatten på vintern när inte solvärmen är effektiv. Den andra ugnen fungerar som bakugn.
Ventilation och inomhusklimat
Växthuset har ventilation i nocken, där det sitter en liten väderstation som styr luftflödet efter väder och vind.
I vinter har växthuset haft minus 12 grader som kallast.
– Det beror på att vi inte har några riktiga ytterdörrar i växthuset ännu, säger Anders.
På sommaren kan det bli för varmt att vistas ute i växthuset om man inte befinner sig i skugga. De har visserligen satt in ett rör för tilluften så att de tar in markkyld luft in i huset.
– Men strålningsvärmen känner man ändå och den är enorm, man kan jämföra det med när man är i skidbacken, säger Anders.
Därför har Anders och Rosemary satt massor med växter som ger mer och mer skugga allt eftersom de växer till sig.
Fukt och mögel är ett annat fenomen som det kanske är lätt att tro att det skulle bli problem med i Naturhuset, men icke. Luften är tvärtemot ofta för torr.
– Ett växthus fungerar egentligen som ett torkhus, berättar Anders.
Varm och fuktig luft stiger uppåt och den vädras ut i nocken. Man försöker hålla 40-60 % relativ luftfuktighet, men ibland blir det för torrt. Än har de inte planterat tillräckligt med växter för att få den rätta balansen, även om de kunde skörda bortåt ett ton vindruvor förra året.
Men en sak är säker, de stormtrivs i sitt Naturhus.
– Det häftiga är när solen kommer fram, för det blir så fort varmt. Man ser världen utanför, men själv har man det varmt och skönt och kan sträcka sig efter en tomat, säger Anders.
Kommentarer
25