Belysning vid altanen

Med smart belysning blir altanen mysig även när kvällarna är lite mörkare. Planera i förväg, för många moment är lättare att göra samtidigt som du lägger trallen.

Infälld belysning i altangolvet, sk decklights.

Infälld belysning i altangolvet, sk decklights. Foto: Hidelite

Som med allt annat ger god planering ett bättre och enklare resultat. Redan när du bestämt hur din altan ska se ut ska du börja planera för belysning.  Visst går det att skruva bort några trallbrädor och dra ledningar och fixa belysning i efterhand, men många moment är lättare att göra före eller samtidigt som du lägger trallen.

Pollare

Här belyser man altanen med pollare och en spotlight på ett träd. Foto: Flos

Planera altanbelysning i förväg

Rita in altanbelysningens placering på din altanritning och tänk efter varifrån du ska hämta el. Det är inte tillåtet att dra ut skarvsladdar genom fönster eller liknande. Ta hem en elektriker som installerar ett eller flera utomhusuttag. Kanske har du glädje av utomhusuttaget till annat också, exempelvis en kokplatta om du har ett kökshörn på altanen. En bra idé är att ha en strömbrytare för uttagen inomhus.

Tycker du att eluttag och anslutningssladdar skämmer kan du placera dem dolt. Kanske är det bra att ordna något slags skydd också. Många utebelysningar har transformator och även om den tål utevistelse så mår den förstås bättre om den skyddas.

Varmvitt eller kallvitt ljus vid altanen

Att tänka på generellt när det gäller ljus är att det inte är ljuskällan som ska synas utan ljuset. Bäst är avskärmade armaturer som inte bländar utan bara kastar sitt sken där ljuset behövs. Välj också samma ljusfärg på olika belysningar. De brukar betecknas varmvit eller kallvit. Ljusfärgen mäts i K, Kelvin. En gammaldags glödlampa har exempelvis 2700 K och kan användas som riktmärke för varmvit. Så nära 2700 K som möjligt ger ett varmt ombonat ljus som kan passa på en uteplats. Över 3000 K känns kallare, men kan ge fina effekter exempelvis som fasadbelysning.

Joeys altanprojekt

Medlemmen Joey har fällt in belysnig i sättstegen. Foto: Joey

Infälld altanbelysning

Att fälla in altanbelysning i trallgolvet eller på trappsteg är ett sätt att få ljus där det behövs, men som samtidigt inte är i vägen.  Den här typen av lampor kallas ibland för decklight och finns i färdiga set med 3, 5 eller 10 lampor. Ofta kan man dessutom bygga ut slingan med fler lampor. Kolla hur lång ledning det är mellan varje lampa när du planerar lampornas placering.

Decklighter kan placeras precis var man vill, men ger ofta bra effekter längs kanter. Särskilt om man har nivåskillnader kan en linje med spottar markera trappsteget i mörkret. Ett alternativ om man har en trappa kan vara att fälla in lamporna i trappans sättsteg, alltså den vertikala delen av steget.

Det är inte svårt att montera de här lamporna och du får göra det själv så länge du håller dig till svagström, vilket innebär 12V eller 24V.  Vill du använda fast monterade 230V-lampor är det ett elektrikerjobb.

Läs de medföljande instruktionerna noga. Här anges exempelvis vilken diameter på hålet som behövs. Borra med hålsåg i rätt storlek där lamporna ska vara. De flesta decklighter ska sedan bara tryckas ner i hålet och därefter kopplas ledningarna ihop under trallen.

Belysning i räcket

Här sitter belysningen monterad i räcket. Foto: Outdoorlights

Räckesbelysning på altanen

Botanisera bland de belysningar för utebruk som finns. Det finns många roliga varianter att välja bland på marknaden. En möjlighet är pollare, låga stolpar med belysning. Självklart kan du också ha lyktstolpar, men då är det kanske mer integrerat att ha trästolpar som hänger ihop med altanens räcke och montera lampor på dem. Synliga armaturer bör förstås passa ihop med husets stil så det inte blir alltför fula stilkrockar.

En variant är att planera altanens räcke så att det blir belysning under överliggaren. Rätt utfört kan du då dölja en ljusslinga, ljusslang eller liknande som ger ett mjukt nedåtriktat ljus. Även detta bör planeras i förväg så du väljer en räckeskonstruktion som kan rymma dold belysning.

dold belysning

Vägglampor och spottar i taket på den här altanen. Foto: Hidealite

Billigt är oftast inte bäst

Det finns en massa enkla solcellsbelysningar på marknaden. Visst kan det vara ett kul och snabbt sätt att piffa upp trädgård och uteplats, men tyvärr är det oftast så att ju billigare, desto sämre. Många av de billigaste solcellsbelysningarna funkar hyfsat i en säsong och lägger sedan av. Då kan det vara bättre att satsa på riktiga grejer från början. Om du dessutom vill kunna ha en del av altanbelysningen tänd under vinterhalvåret är solcellsbelysningarna tämligen värdelösa.

Altanskolan

Del 1 - Reglerna för att bygga altan
Del 2 - Utforma altanen, storlek, form, trappor
Del 3 - Välja trall till altanen
Del 4 - Välja dimensioner på virke till altan
Del 5 - Plintar och grundläggning
Del 6 - Belysning vid altanen