Bygg skridskobana på tomten - steg för steg
Martin Börlin har byggt skridskobana på tomten tre gånger och har förbättrat sin design år efter år. Här tipsar han om bästa tillvägagångssättet och vilka fallgropar du ska undvika när du ska bygga en egen skridskobana på tomten.
När det blir kallt på vintern så finns möjligheter att bygga din egen skridskobana på tomten. En som har gjort det flera gånger och förbättrat arbetsgången och tekniken för varje år, är vår medlem axxa - eller Martin Börlin som han egentligen heter.
– Jag kom på idén eftersom jag dels har ett eget skridskointresse då jag spelat hockey som liten, dels tänkte jag att det skulle vara mysigt för barnen. Vi bor en bit bort från närmaste rink och de har begränsade öppettider för allmänheten, så en egen skridskobana var då ett bra substitut. Sedan tycker jag ju även att det är väldigt kul att bygga olika saker, säger Martin.
Han har fått beskriva processen för oss, den som han tycker har fungerat bäst. Under åren har han nämligen testat lite olika tillvägagångssätt och funnit ut vad som är enklast, smidigast och vad som ger bäst resultat.
Arbetet nedan tar 2-3 dagar. Det som tar längst tid är att projektera och bygga sargen runtom första året.
Martin byggde sin sarg av spillvirke och konstruerade den så att den är lätt att plocka ned och förvara när det börjar töa, och så att den kan sättas upp igen nästa år. Eftersom han kan återanvända den tar det numera bara en dag att bygga skridskobanan, alltså att montera sargen och sedan spola ytan. Glöm inte att märka delarna så att du vet vilken del som ska sitta var till nästa säsong.
Materialet du behöver för att bygga skridskobanan är virke till sargen, en presenning som agerar balja för vattnet, en till presenning för att skydda isen mellan åken samt skruv för monteringen.
Utöver material till att bygga skridskobanan kommer du även att behöva någon form av isskrapa för det löpande underhållet.
Bygg skridskobana på tomten - steg för steg
- Hitta en plats där tomten är så plan som möjligt. Ju mer ytan sluttar, desto mer måste du bygga upp sargen i den änden och så även isen - du får större vattenåtgång och olika tjocklek på isen.
- Skotta ytan så att det inte ligger ett snölager på den. Eller ännu hellre, bygg skridskobanan när det inte ligger snö på backen.
- Lägg ut en presenning över hela ytan - helst en vit för då isen blir finare. Den ska täcka hela ytan plus kunna vikas upp runt rinken.
- Bygg en sarg som omringar skridskobanan. Se till att den är hög nog för att isen ska kunna bli åtminstone 6-8 centimeter tjock samt ha ett par decimeter extra, dels som marginal och dels för att inte behöva springa ut i snön efter varenda puck som missar målet.
- Fäst presenningen på utsidan av sargen.
- Fyll rinken med vatten till önskad höjd med vattenslangen i ett svep och låt det frysa.
- Lägg en till presenning över så att det inte kan snöa direkt på isen när den inte används.
Att du först skottar bort snön från tomten beror på att snön annars smälter när du spolar ytan. Man kan tänka sig att ytan på isens ovansida borde bli jämn ändå, men den blir alltså inte det.
– Gör inte om mitt misstag och fuska med denna delen. Snön som ligger under sjunker ihop ojämnt och isen blir dålig. Efter mitt första försök fick jag göra om hela processen dagen efter, säger Martin.
Vidare är steget med presenningens montering viktigt. Anledningen till att den monteras på utsidan är för att skridskornas skenor inte ska skada den. Första året satte Martin den på insidan och de fick då fler och fler hål i den i takt med att säsongen fortskred. Risken är att vatten från när man förbättringsspolar rinner ut genom hålen istället för att stanna i rinken.
Om du följer ovan steg för steg-instruktioner för att bygga en skridskobana har du en väldigt fin, transparent is att åka på.
– Första året duttade jag någon centimeter i taget, men det tog väldigt lång tid och resultatet blev inte så bra. Men när jag fyllde allt i ett svep kunde man se igenom hela isen till botten, det var väldigt effektfullt och uppskattat.
Underhålla isen
Isens yta blir knagglig när du åker på den. Den rivs upp och får ojämnheter som försämrar åk-upplevelsen. Genom att skrapa ytan, före nästa åk, med en isskrapa och sedan förbättringsspola ett par millimeter tjockt lager får du en ny och jämn yta att åka på.
Du vill ha en isskrapa som du kan använda ståendes. Ett tips Martin fick i forumet, som han inte hunnit testa, är att du kan använda en bredspackel med förlängning på för ändamålet.
Skrapan använder du för att jämna till ytan. När du har gjort det spolar du ytan med ett förbättringslager.
– Fyll inte på för mycket. Man kan frestas att smälla på med 2-3 centimeter vatten, men då börjar isen under smälta och du får en dålig yta. Kör hellre några millimeter och låt det frysa, säger Martin.
Han tipsar även om att alltid täcka isen med en presenning mellan åken. Martin bor i Stockholm där det ofta pendlar mellan plus- och minusgrader vintertid och inte sällan snöar det när det är nollgradigt.
– Får du blötsnö på isen är det ett väldigt jobb att få ordning på ytan inför nästa åk. Du måste skotta och skrapa, och det blir svårare att få ytan riktigt bra igen, men en presenning på isen minskar risken att blötsnön fryser fast.
Utveckla skridskobanan
Om skridskobanan blir populär i familjen, eller som i Martins fall hos den närliggande förskolan, så kan du alltid lägga på ännu ett lager av komplexitet.
– Du kan exempelvis bygga bänkar där man kan sitta och snöra på sig skridskorna, säger Martin.
Du kan även montera bygglampor på fot för att kunna använda skridskobanan även om solen har gått ned - vilket den ju gör väldigt tidigt under vintern. Vidare kan du bygga ett tak till rinken.
– Jag nämnde att jag hade köpt en presenning för att skydda isen från snö, och isen blev då bättre men det var fortfarande väldigt tungt att skotta frusen blötsnö från presenningen. Om man orkar hade det nog varit bra om man byggde någon form av tak istället. Men det gör ju också att det tar längre tid att montera den varje säsong och att det är mer virke som ska förvaras till nästa år.
Läs mer: Några tankar kring skridskobana på tomten
Hur avancerat bygget blir är helt upp till dig, din budget och vilket material du redan har hemma. Samt förstås hur uppskattad skridskobanan blir.
Kommentarer
5