Bygg din egen cabana - så gjorde vi
Har du någonsin varit på semester, kommit ner till poolområdet med handduken under armen och mötts av en ljuvligt stor solsäng med skira draperier som fladdrar i den ljumma medelhavsbrisen och tänkt: - nu har jag kommit till himmelriket? Jag med! Solsängar av denna typ kallas ofta cabana och efter att ha inspirerats av en semesterresa bestämde vi oss för att bygga en själva.
Vad är egentligen en cabana?
Ordet cabana kommer från spanskan och betyder stuga. Den typ av cabana som jag pratar om här är dock ingen stuga utan en solsäng av större och bekvämare variant. En cabana brukar både ha någon typ av tak och draperier som kan ge såväl avskildhet och skydd mot solen. Någon form av antingen fast eller ställbart ryggstöd brukar också finnas. Cabanas finns dock i många olika stilar och utföranden och finns såklart även att köpa i handeln.
För några somrar sedan hade vi byggt trädäck, bord, staket och blomlådor och efter alla dessa projekt fanns en hel del material kvar som vi ville ta till vara på. Vi tänkte tillbaka på en semester på Hvar 2016 där vi haft en fantastisk vistelse på en beach club med underbart sköna cabanas.
Även om vår trädgård inte har många likheter med Hvar så stod det snabbt klart för oss vad vi skulle göra; vi skulle bygga vår egen cabana!
Så gjorde vi
Vi är inga mästersnickare och många av våra projekt byggs med trial and error-metoden med en vision snarare än en ritning, så även detta. Nedan följer dock en enklare beskrivning om hur vi gjorde, vilka mått vår cabana har och dimensioner för material/virke.
Grunden till vår cabana utgörs av en ganska enkel konstruktion bestående av fyra stycken staketstolpar, ett litet trädäck (alltså den “liggplattform” madrasserna läggs på) och ett ribbtak.
- Vi började med stommen. Till den använde vi tryckimpregnerade 95x95 Staketstolpar som vi börjar med att såga till önskad höjd.
- För att bygga liggplatformen skruvades sedan staketstolparna ihop nertill i par med tryckimpregnerade 120x45 reglar. Paren skruvades ihop med rostfri träskruv och samma 120x45 reglar och stabiliserades med vinkeljärn. Nu hade vi 4 st stolpar och en kvadratisk ram nertill.
- För att ramen till taket av cabanan skulle ha samma dimensioner och utseende som stolparna och använde fortsatt tryckt 95x95 staketstolpe för att binda ihop och stabilisera konstruktionen.
- Nu var det dags att göra klart själva liggdelen. Efter att nyss lagt 100m2 trädäck var det enklast att bara fortsätta att bygga 2m2 till genom att använda tryckt 70x45 reglar med CC60 och sedan lägga standardtrallen på. Det vi nu hade fått var helt enkelt ett något upphöjt trädäck med stolpar och en tak-ram.
- Mellan de bakre 2 stolparna skruvade vi fast två 70x45 reglar i lagom höjd för att kunna använda som ryggstöd att kunna luta kuddar mot.
- Som “tak” la vi sedan staketribbor 25x45 med 25mm mellanrum.
- När det kom till färgsättning beslutade vi oss för att endast målat stolparna, takramen och ryggstödet. Vi hade tidigare använt en Beckersfärg i kulören Berså (S 5020-G10Y) som accentfärg lite olika detaljer och beslutade oss för att använda den även på cabanan.
- Transparenta gardinlängder i beige fick pryda sidorna. Eftersom vi tar ner dessa efter säsongen valde vi att fästa dessa med enkla buntband som är tåliga när vinden vi ner och lätta att klippa av på vintern.
- Till sist köpte vi två vanliga skummadrasser för att ligga på ett mjukt och behagligt underlag.
Som krona på verket fick en bit drivved från stranden pryda fronten. Tanken var att vi skulle skriva något filosofiskt på den där drivveden, men fantasin tog slut och den har fått förbli ett “blankt ark”. Idéer mottages tacksamt!
Mått
Höjd: 190cm (ligghöjd 30cm ovan mark)
Bredd: 200cm
Djup: 200cm
Material
Staketstolpe 95x95x210
Tryckimpregnerad regel 45X120
Tryckimpregnerad regel 45x70
Tryckimpregnerad trall 28x95
Tryckimpregnerade staketribbor till tak
Jysk skummadrasser Basic 90x200
Gardinlängder Jysk Unnen, 140X300
Tidsådgång
Totalt tog det ca 2 dagar att bygga med målande i 2 omgångar och pauser för bad och glass inräknade. Hela familjen tyckte det var ett roligt projekt eftersom man snabbt ser resultatet.
Placering
Fundera över vad du vill få ut av din cabana. Är du en soldrykare som vill ligga och steka hela dagarna eller vill du kanske hellre ha lite behaglig skugga för läsning och lek med barnen? Vi valde en plats med behaglig eftermiddagssol som har skön skugga de timmar vi har som varmast vid vårt större trädäck och pool.
Några lärdomar
Vår cabana byggdes på just detta sätt av den enkla anledningen att det var material vi hade över. Den är väldigt tung och otymplig, så ska man flytta den behöver man vara 2-3 personer! Huruvida detta är den optimala utformningen av en cabana låter jag vara osagt men det är definitivt vår familjs mest uppskattade samlingsplats.
Lycka till!
Kommentarer
4