Gift i dricksvatten nära flera brandövningsplatser

Livsmedelsverket larmar om att ditt vatten kan innehålla högflourerade ämnen, som på sikt kan skada din kropp.

Gift i dricksvatten nära flera brandövningsplatser

Samtliga kommuner i Sverige har till april på sig att analysera sina vattentäkter för att ta reda på om de innehåller högflourerade ämnen. Det är Livsmedelsverket som går ut med kravet efter att de funnit att en vattentäkt i Kallinge i Ronneby kommun innehåller tre gånger högre värde än tillåtet. Även en vattentäkt i Uppsala har fått stänga.

– Jag är väldigt bekymrad. Nu måste vi få veta omfattningen på det här problemet. Det här är ett larm som jag klassar som värre än larm om bekämpningsmedel och annat i maten. Det här kan vara i klass med dioxin, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord till Dn.se.

De högflourerade ämnena kommer troligen från brandskum som sprutats ut på brandövningsplatser mellan åren 1980-2000. Så här skriver Livsmedelsverket: "Generellt kan man säga att högfluorerade ämnen första hand har hittats i områden i närheten av brandövningsplatser. Dessa högfluorerade ämnen fanns tidigare i brandskum, men är nu förbjudna. De är syntetiskt framställda kemikalier som är väldigt långlivade i naturen."

Högflourerade ämnen ger inga akuta förgiftningssymtom, men kan vid intag på sikt orsaka skador på sköldkörteln, levern, fettmetabolismen, reproduktionssystemet och immunförsvaret. 

– Det är mycket viktigt att kommunerna kontrollerar sitt vatten och att medborgare inte utsätts för dessa ämnen, säger Stig Orustfjord.

Kommunerna ska ha avlämnat rapport till Livsmedelsverket i april. Hushåll som har egen brunn kan kontakta kommunen för att ta reda på om det finns någon brandövningsplats i närheten, och hur de i så fall ska gå till väga för att testa sitt vatten.