Kakel på kakel och klinker på klinker - badrumsexperten reder ut
Går det att lägga ett nytt lager kakel eller klinker på befintligt underlag av keramik eller plastmatta? Du får skiftande svar beroende på vem du frågar. Vår badrumsexpert Jon Hedelin reder ut begreppen.
När man ska renovera badrummet kan det vara frestande att inte riva ut det gamla först, utan bara lägga nytt klinker ovanpå befintligt underlag. Det underlaget kan vara en plastmatta, kakel eller klinker. Vår badrumsexpert Jon Hedelin är tveksam till metoden.
– Jag ser inte det här som ett sätt att renovera ett badrum, säger Jon.
Om badrummet är byggt 2010 och du lägger ett nytt lager klinker ovanpå det gamla, så har du fortfarande ett 14 år gammalt badrum. Tekniskt sett har du inte ökat livslängden en minut. Det ser snyggare ut, men det är bara yta.
Läs mer: Plattsättaren ville lägga klinker på klinker - inte godkänt av besiktningsman
– Att t ex sälja ett hus eller en lägenhet och ange att det här badrummet är renoverat 2024 skulle jag i det fallet nästan anse vara bedrägeri, även om en besiktningsman direkt skulle upptäcka en sådan sak, säger Jon.
När det är motiverat att lägga kakel på kakel
Ändå finns enligt Jon Hedelin något enstaka fall då det kan vara motiverat att lägga ett nytt lager keramik på befintlig keramisk beläggning i badrum.
- Om badrummet är relativt nybyggt, kanske inte mer än fem till sju år gammalt.
- Man vet att det är rätt byggt.
- Vill bara byta av estetiska skäl.
Man kan naturligtvis inte vara säker på att fuktspärren under det befintliga underlaget är intakt. Det blir dock inte större fuktbelastning på tätskiktet av det nya lagret keramik. Därför ökar det inte risken för fuktskada.
– Men om det befintliga badrummet har 20 år på nacken är det en annan sak. Då börjar nog underlaget sjunga på sista versen. Att i det läget göra en estetisk renovering genom att bara slänga på ett nytt lager keramik är dumt, för det är dags att byta hela konstruktionen, säger Jon Hedelin.
Nytt klinker höjer golvet
En annan sak som spelar in är att det nya lagret keramik kommer att höja golvet med 15-20 mm, beroende på plattornas tjocklek.
Toalettstolen monteras bort för att monteras tillbaka när det nya golvet är på plats. Detta gäller naturligtvis inte vägghängda toalettstolar, då blir sitthöjden lite lägre.
Det stora problemet kommer vid väggbrickorna för blandarna i de fall man har dold vattendragning. Dessa går i regel inte att plocka bort och flytta ut, utan blir då ”infällda” i det nya lagret plattor.
– Det är inte snyggt, bättre då om man har synlig rördragning. Då tar man bort hela installationen och monterar tillbaka den efter plattsättningen, säger Jon Hedelin.
De gamla skruvhålen måste tätas noggrant innan det nya skiktet kommer på.
Lägga kakel på befintlig våtrumsmatta
Att lägga kakel eller klinker ovanpå en befintlig våtrumsmatta (plastmatta) är också ofta tveksamt.
– Äldre plastmattor tål inte fästmassan så bra över tid. De bryts ner och kan börja spricka. Dessutom sitter de oftast så dåligt på väggen att de inte klarar keramikens tyngd, som lätt kan uppgå till mellan 500 - 1000 kg i ett normalt badrum.
I de fall det är regelväggar och/eller träbjälklag så är det inte alls säkert att de är böjstyva nog, säger Jon.
Kraven på underlaget för att sätta våtrumsmatta är mycket lägre än kraven för att sätta keramik, vilket kräver en helt annan stabilitet i underlaget.
Det ska ändå understrykas att många nya plastmattor är godkända som underlag för keramik av leverantören. Dessa finns listade hos branchorganisationen GVK, Golvbranschens VåtrumsKontroll.
Kakel kan alltså monteras på befintlig plastmatta endast i de fall då plastmattan är godkänd som underlag för keramik, monterad enligt leverantörens anvisningar och då underlaget, dvs vägg och golv, uppfyller kraven på böjstyvhet.
I ett kök eller en hall är det inga problem att montera ett nytt lager ovanpå ett befintligt, om golvet sitter fast bra och det inte finns några tecken på sprickor i plattor eller fogar på grund av svikt.
Kommentarer
21