Det finns många typer av badkar; runda badkar, badkar på tassar, fristående badkar och badkar med massage. Här går vi igenom olika typer av badkar och ger prisexempel.

Fristående badkar av Philip Starck.

Fristående badkar av Philip Starck. Foto: Duravit

Badkar finns i olika former, storlekar och färger. Det finns allt från traditionella rektangulära modeller till designbadkar. Ett badkar kan stå på tassar eller ha bara en täckskiva på sidan. I den här artikeln listar vi olika typer av badkar och ger några exempel på hur de kan se ut och vad de kan kosta. När du ska välja badkar gäller det att tänka till så att du får ett som fungerar i ditt badrum. 

Börja med att mäta platsen där badkaret ska stå. Hur stort badkar får plats? Fundera också  på hur stort badkar ni behöver. Hur långa är ni och vill ni kunna bada flera samtidigt? 

Tänk på att många badkar säljs utan blandare, front och gavel - i vissa fall till och med utan propp. Se till att du räknar in allt du behöver i priset och kontrollera att allt är med innan du lägger din beställning. Glöm inte heller stämma av sådant som överfyllnadsskydd.

En annan viktig faktor är hur lätt det är att rengöra. Du bör se till att det är enkelt att komma åt golvbrunnen så att du kan utföra underhåll på den, samt att du kan svabba rent runtom. Vissa badkar är upphöjda så att du kan se in under dem, täckskivan går kanske exempelvis inte hela vägen ner. Det finns även de som har avtagbar täckskiva. 

Traditionellt badkar

Det traditionella badkaret är ett rektangulärt badkar med vassa eller lätt rundade hörn. Standardstorleken är omkring 1500x70 centimeter. Den här typen av badkar finns i lite olika designer, men det är inte jättemycket som skiljer dem åt. De går ofta att hitta till en relativt billig peng, men det finns också mer exklusiva varianter.

Slumra badkar
Exempel 1: Slumra.
Gustavsberg
Exempel 2: Gustavsberg med halvfront.

Hörnbadkar

Ett hörnbadkar är kort och gott badkar som tack vare sin utformning kan placeras i hörn. De går att finna i en rad olika former och storlekar. De börjar ofta från 140x140 centimeter och uppåt. Det går att hitta väldigt stora hörnbadkar. Däremot kan det vara svårt att hitta små. Hörnbadkar kan ha bubbelbadsystem, de kallas då för bubbelbadkar. De kan också skilja sig åt i själva hörnkonstruktionen, vissa har en sittplats där medan andra är öppna hela vägen. Vidare kan de ha inbyggd belysning. Ibland finns det till och med högtalare och radio.

Hörnbadkar Seven D
Exempel 1: Hörnbadkar Seven D.
Camargue bubbelbadkar
Exempel 2: Camargue Uppland Limited Edition, pris cirka 15 000 kr.

Sittbadkar

Sittbadkar är vanligen för dig med litet utrymme i badrummet som ändå vill ha ett badkar. Det är som ett traditionellt badkar i miniatyrversion - ofta dock med betydligt högre sidor. De finns i allt från relativt mjuk plast till vanligt emaljkar. 

Sittbadkar med dörr
Exempel 1: Sittbadkar med dörr, ca 14 000 kr.

 

Badbalja
Exempel 2: Badbalja för vuxna.

Badkar på tassar - designbadkar

Badkar med lite mer annorlunda design brukar betraktas som designbadkar. Det kan exempelvis handla om ett rektangulärt badkar med fötter, exempelvis så kallade tassbadkar. Det kan också vara badkar i ovanliga former, till exempel modeller med rundad botten.

Tassbadkar
Exempel 1: Bathlife tassbadkar.
Badkar persefone
Exempel 2: Badkar Persefone, ca 5 500 kr.

Inbyggnadsbadkar 

Det inbyggbara badkaret har konstruerats så att du kan kakla in det. På så vis kan du få läckra mönster, eller låta mönstret från golvet följa med upp runt karet. Formen på dessa varierar men det handlar vanligen om hörnbadkar med brutna hörn, eller ett traditionellt rektangulärt badkar.

Gustavsberg inbyggnadsbadkar
Exempel 1: Gustavsberg 3500 Standard.
Runt massagebadkar
Exempel 2: Westerbergs Pacific Round.

Badkar med bubbel och massage

För dig som vill ha extra spa-känsla finns det bubbelbadkar, även kallat jacuzzi. I bubbelbadkaret får du massage via roterande munstycken som blåser ut vatten alternativt via luftbubblor som kommer från en kompressor. Många bubbelbadkar fungerar som ett vanligt badkar, att du tappar upp vatten och sedan sätter igång massage/bubbel-funktionen. Vissa bubbelbadkar har en extra värmare för att hålla vattnet konstant varmt. Om vatten finns framdraget kan du installera bubbelbadkaret själv. Elen ska dock dras och anslutas av en behörig elektriker.

Priserna på bubbelbadkar varierar mycket, nedan ser du två exempel.

Bubbelbadkar med glassidor
Exempel 1: Lyfco bubbelbadkar med glassidor BK-003, Pris: cirka 10 000 kr.
Massagebadkar
Exempel 2:  Torsö massagebadkar från Nordline, ca 13 990 kr.

Badkar i ovanliga material

Badkar är vanligen gjorda av plast eller emalj. Men det finns även andra material. Badkar av koppar har blivit ganska trendigt och går nu att få tag på i ett relativt brett prisspann.

Badkar i koppar
Exempel 1: Kopparbadkar Vanås, ca 26 000 kr.
Badkar i oxiderad koppar
Exempel 2: Koppar Oxiderad, ca 45 000 kr.