Supermodernt ekohus signerat Philippe Starck

Ekohus är sällan särskilt arkitektoniskt utmanande. Man sparar in på fönsterytor, väggarna blir rätt tjocka, planlösningarna slentrianmässigt traditionella. Ett argument är att gamla beprövade lösningar tillhör vårt byggnadsarv, varför fortsätta med en energislösande uppglasad energimässigt ineffektiv modernism när klimatförändringarna gör sig alltmer påminda?

Philippe Starcks ekohus

Man kan lika gärna invända att den teknik som utvecklas för att kunna bygga bosättningar på planeten Mars och klara livet på internationella rymdstationen ISS är långt mer ekologiska än några andra: ute i rymden tillåts inga sopor, allt ska återvinnas inklusive urin och svett. Ett liv bortom vår egen planet innebär knappast nostalgiska tillbakablickar utan en ny design och arkitektur bortom modernismens vildaste drömmar. Så det är kanske inte så underligt att en stjärnarkitekt och världskänd supermodernistisk formgivare som Philippe Starck ger sig in i ekohusbranschen?

Med P.A.T.H. (förkortning för prefabricated accessible technological home) vill Philippe Starck och slovenska trähustillverkaren Riko erbjuda ett prefabricerat hus med den allra senaste tekniken. Miljövänlig isolering och regnvattensystem kombineras med solceller och litet vindkraftverk för att reducera energiförbrukningen med en tredjedel jämfört med traditionell teknik. Det ena av de två hustyperna som erbjuds ska dessutom kunna fungera som plusenergihus.

Varje P.A.T.H.-hus är försett med ett Starckdesignat vindkraft som ska klara mellan 20 till 60 procent av energibehovet. De små vindkraftverken ger mellan 0,4 och 1 kW, och kompletteras med solceller och/eller solpaneler.

Skjutdörrspartier med treglasfönster

Skjutdörrspartier med treglasfönster från Schüco och integrerade persienner ger mycket ljus och ändå rätt bra isoleringsvärden.

– Vi har velat nå ut till så många kunder som möjligt, förklarar Philippe Starck. Därför har jag inte velat tvinga på någon en arkitektonisk stil, istället har vi försökt erbjuda många och flexibla lösningar. Att bygga sig ett eget hus kan vara rätt riskabelt, man vet aldrig hur lång tid det tar och hur mycket det egentligen kommer att kosta. Tack vara P.A.T.H. och en industriell byggprocess med prefabricerade delar så känner man som beställare redan på förhand till byggtiden på sex månader och budget.

Sedumtaket rymmer teknik

Det platta taket är otraditionellt utfört i fiberglas med alla tekniska installationer integrerade i den 1 meter tjocka strukturen. Här ryms ventilation, solceller, takdränering och andra möjliga tillval. Regnvattnet används samtidigt i ett bevattningssystem som försörjer alla takets växter. 

Nitton år gammal startade Philippe sitt första designföretag samma år som studentrevolten. I början blev det uppblåsbara designprylar, sedan blev det nattklubbsinredningar och han hann även med att vara konstnärlig ledare för Pierre Cardin. Genombrottet kom när han inredde François Mitterrands presidentsvit 1982. Sedan upptäcktes han av de italienska designföretagen, Starck hade ju fattat att design handlar om kommunikation mer än ännu någon ny teknisk lösning, design är vårt gränssnitt mot tekniken. Och har designat allt från tandborstar till gasmasker, från glasögon till lyxyachter. Trots att han om någon blivit till ett uttryck för design som något ytligt vill han hävda det motsatta, han har gjort designen demokratisk. Inte produkter och tillväxt först och främst, utan design som gör livet lite lättare, som gör det ordinära extraordinärt: lyx för de fattiga, humor för de rika. Att bygga sig ett eget hus ska inte behöva betyda att man sänker sina krav.

Elektroniska markiser

Markiserna skärmar av, och är helt elektroniskt styrda för att automatiskt dras in vid storm och regn.

– Även om jag inte är världens bäste formgivare, så har jag likviderat elitismen. På åttiotalet kunde man göra meningslösa ting, fundera på skönheten i en lampa, i en tandborste, design var en sport där skickliga formgivare skapade vackra objekt för de allra rikaste. Idag borde vi hellre tala om bonté, om ärlighet, konsekvens, harmoni och intelligens!

Stora glaspartier under sedumtaket

P.A.T.H. finns med en mängd olika möjliga planlösningar i storlekar från 140 till 350 kvadratmeter. Det allra första huset byggdes i Montfort-l’Amaury utanför Paris, det senaste är på väg att uppföras inte långt från New York.

P.A.T.H. kostar mellan 25 000 och 45 000 per kvadratmeter beroende på tillval med mera. De två olika modellerna, Formentera och Montfort, har tillsammans 34 möjliga planlösningar att välja emellan. Leveranstiden är 6 månader och byggtiden beräknad till 2 veckor.

Kök

Tanken att P.A.T.H. ska kunna vara ett plusenergihus som producerar 50 procent mer energi än det konsumerar förtas något av den rikliga uppglasningen. Det är dock möjligt att få träfasad istället, eller en kombination av bägge.

Läs mer: Leo Gullbring intervjuar Philippe Starck

Fasad av glas

Interiören domineras av trämaterial, Philippe Starck har själv valt ut fasad- och väggmaterial, utrustning och annat.

– Den teknik som används är inget självändamål, den ska integreras på ett enkelt och naturligt vis, och ska vara osynlig för användarna, understryker Philippe Starck.

Philippe Starck

Philippe Starck är världskänd formgivare men också arkitekt, om än mest känd för påkostade hotell och varför inte en gång franske presidenten François Mitterrands tjänsterum? Kanske inte så konstigt då att han har gett sig på att försöka få till något av ett typhus.

Grönska hänger ner från sedumtaket

– Jag är ingen konstnär, jag är en betjänt! Konstnärer gör ting som ska stå sig i hundratals år, jag försöker tala om vardagens poesi när jag städar upp mina vänners liv, jag försöker visa folk vad livet kan vara, inte all den här skiten man försöker sälja till dem.

Uteplats

Philippe Starck och slovenska hustillverkaren Rikos typhus P.A.T.H. finns i 34 olika varianter, alla rätt snarlika med sitt karaktäristiska grönskande tak och fasader i trä och glas.