Villa Arkö – så gott som helt i trä

En av arkitektkontoret Marges senaste villor blickar ut över Arkösundet i Arkösunds skärgård.

Fasad av stående cederträ-panel

Foto: Johan Fowelin

Den sydvästlig branta sluttningens utsiktsmöjligheter har varit utgångspunkten för Villa Arkös placering och formgivning. Huset är vinterbonat för att kunna husera familjen även under juletid och höstens svampplockarhelger.

Framför det smala, höga och ljusa trähuset ligger kala grå klippor och en liten brygga, baktill vilar en lummig tallskog. Redan för några år sedan fick Pye Aurell Ehström i uppdrag att rita en liten sjöbod åt en medlem i beställarfamiljen, ett modernistiskt inspirerat hus som redan har fått den gråtonade karaktär som snart nog också kommer att få det nya huset att smälta in med klippor och hav. Pye berättar att husen ute på Arkö bara kan nås med båt, och nog finns det något av båtsnickeri över byggnaderna.

Stommen är utförd nästan helt i trä, med några limträbalkar och någon stålpelare som förstärkning. Den stående cederträpanelen har spikats omlott, och indragna fönster i teak har målats med en speciell uv-beständig oljelack. Eftersom myggen ibland gärna vill göra sällskap så finns det skjutbara myggnät inbyggda i dörr- och fönsterluckorna som också kan dras för som solskydd och stänga till huset när det inte används.

– Ett av familjens första önskemål var att barnbarnen skulle kunna krypa upp på ett loft och läsa sina serietidningar, och då är det förstås också skönt med takfönster, förklarar Pye. De ville också ha utsikt från alla rum. Eftersom det är en stor familj som omfattar flera generationer så har vi organiserat villan med ett mer offentligt entréplan i två nivåer, och en mer privat ovanvåning.

Öppen spis

Foto: Johan Fowelin

Villan på Arkö har vattenburen golvvärme på de två våningsplanen, ett system som försörjs av bergvärme. Den öppna spisen vänder sig åt två håll och ger extra värme vintertid.

Entréplanet har kök, bad och gästrum i den övre nivån, och två trappsteg ned finns ett stort generöst vardagsrum med många olika sittplatser i den rektangulära verandadel som placerats under ett platt sedumtak. Här finns också en fortsättning på uteverandan som är helt byggd i trä. Pye berättar att projektet påbörjades för 8 år sedan då familjen ville få hjälp med hur de skulle utnyttja tomten på bästa sätt för generationsboende. Tidigare stod här ett enkelt typhus i timmer från sextiotalet som blev olidligt hett på sydsidan under sommarmånaderna

Vita gipsväggar

Foto: Johan Fowelin

De vita gipsväggarna kontrasterar mot ljust trä i smäckra spjälverk, fönsterbågar och stegar, och ger en nästan japanskt sparsmakad känsla.

– Vi har använt noga utvalda material som ska ge ett hållbart och tåligt hus som kräver minimalt underhåll. Terrasserna är klädda med värmebehandlad ask, det branta taket är precis som fasaden utfört i amerikansk ceder med infrästa spår som leder ned regnvattnet.

Golv i kalksten och ek

Foto: Johan Fowelin

Inomhusgolven är utförda i kalksten respektive ek. Från köksdelen, som ansluter till bad och gästrum, kan man se ut över Arkösund och verandan. Från ovanvåningen ges en vidare utsikt med endast hav och klippor bortom verandapartiets gröna sedumtak.

Indragna fönster

Foto: Johan Fowelin

– Vi har nästan ingen takfot för att få en enda form, förklarar Pye Aurell Ehrström som tillsammans med Katarina Grundsell, Louise Masreliez och Susanne Ramel har grundat Marge, ett av senare års mer uppmärksammade svenska arkitektkontor. Hängrännorna är däremot placerade på traditionellt vis, och fönstren har dragits in för att skydda karm och båge från sol och regn.

Brant sadeltak

Foto: Johan Fowelin

Det branta sadeltaket är helt klätt i cederträ som liksom fasaden med tiden kommer att få en silvergrå patina. Marge har låtit fräsa in spår i takbeklädnaden för att leda ned regnvattnet på norskt vis. De olika träslagen ger en tydlig båtkänsla: teak till fönstren, värmebehandlad ask till verandagolv och amerikanskt cederträ till fasad och tak. Notera också plåtdetaljerna i zink.

Glasveranda

Foto: Johan Fowelin

Den moderna glasverandan har flera sittmöjligheter tack vare de förskjutna volymerna. Här finns också olika temperaturzoner som kan passa olika generationer.

Fasad av cederträ

Foto: Johan Fowelin

Sjöbodens cederträfasad har redan fått en grå patina, om några år kommer även Villa Arkös färgsättning smälta samman med klippornas.