Hakon Vigsnæs och Einar Jarmund har alltid haft svårt för den nordiska perfektionismen, de har mer av en holländsk attityd i sin arkitektur. Samtidigt är de nog så nordiska i sin vilja att framhäva de olika byggnadsmaterialen. Trä dominerar The Dune House både på botten- och framförallt på övervåningen.

Brutet tak

Foto: Chris Wood

Det norska arkitektkontoret JVA är känt för sin egensinniga och annorlunda arkitektur. När de fick i uppdrag att bygga en strandvilla söder om den lilla byn Thorpeness i brittiska Suffolk blev resultatet allt annat än traditionellt. Istället för en norsk hytte har JVA skapat en villa med en alldeles särskild karaktär. På håll tycks byggnaden nästan sväva fritt ovanför strandlandskapets klitter. 

– Vi ville skapa en spänning mellan en byggnad som passar in i omgivningen, samtidigt som den upplevs som uppfriskande ny.

Einar Jarmund, som tillsammans med Håkon Vigsnæs driver JVA i Oslo, förklarar att målet var att skapa en arkitektur som både passade in och som upplevdes som helt ny. Och det brutna taket är förstås helt rätt i Storbritannien, inte minst i Thorpeness där ståldetaljerna reflekterar hav och kustlandskap. 

Kvällsbild

Foto: Chris Wood

Den rikligt inglasade bottenvåningen öppnar upp mot strandens klitter och är utförd i glas, aluminium och betong. Tack vare att byggnaden är lätt nedsänkt så finns även här lite skydd mot insyn och mot Nordsjöns vindar. Skjutdörrarna kan öppnas i samtliga väderstreck. – The Dune House är allt annat än norskt, hävdar Håkon Vigsnæs och Einar Jarmund. Det brutna taket är helt igenom brittiskt, och fungerar som ett av våra teman.

 The Dune House ingår i ett komplex av hus med bidrag av Peter Zumthor, NORD; MVRDV och Hopkins Architects för Living Architecture, en organisation med mål att göra arkitektur skapad av världens främsta arkitekter tillgänglig för en bredare publik. Övernattningar erbjuds från drygt 200 kronor per natt och person.

Vardagsrum

Foto: Chris Wood

En närmare bekantskap visar på en omsorgsfullt genomförd planlösning. Bottenvåningen är utförd i glas, aluminium och betong med utblickar åt alla håll. Ovanvåningen är betydligt mer sluten och med ett brutet tak som skär av åt olika håll, något som dessutom förstärks av fönsterplaceringarna.

Allrum ovanvåning

Foto: Chris Wood

Överdelen av huset skiljer sig helt från den undre delen, och är av en mer privat karaktär. 

Kök

Foto: Chris Wood

Nu är The Dune House inte någon ordinär villa utan en av flera som byggs av Living Architecture, en organisation som har målet att göra modern arkitektur tillgänglig för allmänheten. Förutom JVA:s 250 kvadratmeter stora byggnad har man också anlitat schweiziske Peter Zumthor, holländska MVRDV och brittiske Michael Hopkins. Tanken är att The Dune House och de andra tre ska visa att arkitektritade villor inte behöver vara extravagant överdrivna, utan att de kan bli praktiskt funktionella samtidigt som de har en alldeles egen personlighet.

Sovrum med badkar

Foto: Chris Wood

Sovrum med badkar

Foto: Chris Wood

Kvällsbild

Foto: Chris Wood