Grönt så det förslår
Färg är både ett starkt och billigt knep för att skapa karaktär. Och arkitekter vågar färgstarka exteriörer och interiörer utomlands, men i Sverige är det desto mer sparsmakat försiktigt. Fast inte i arkitektkontoret Franson Wrelands gröna villa på Lidingö. Här går hela huset i grönt och i passande komplementfärger.
– Vår kund ville ha en villa ute i grönskan, berättar arkitekt Per Franson. Istället för att dra de här långa listorna med kvadratmetrar hit och dit diskuterade vi istället ett hus som flörtar med sin omgivning. Vi hittade en gemensam humoristisk ådra där och blev helt eniga, och vi började genast leta plåtar och slamfärger vars olika nyanser kunde fungera ihop.
För att hålla ned kostnaderna och underlätta arbetet satsade Per Franson och hans kollega Mattias Wreland på ett enkelt hus med två komplementbyggnader som bidrar till att göra det stenlagda gårdsrummet till en gemensam plats. Huset tillverkades i en lagerbyggnad i Kalmar och fraktades som en prefabkonstruktion per lastbil till Stockholm där man sedan lade tak. Byggtiden kunde därmed reduceras till fyra veckor så när som på arbetet inne i huset.
De slamfärgade väggarna går nästan ett-i-ett med den omgivande naturen. Fasaden är klädd med gran och försedd med närmast osynliga hängrännor, och är gjord för att minimera underhållsbehovet. Ett enkelt sadeltak utan något krångel visade sig vara den bästa lösningen för att få igenom bygglovet utan några problem.
– Att hitta rätt färg på plåttaket visade sig vara det svåraste. Vi tog hem 10 olika prover för att jämföra med Gysinges slamfärger, och för att kunna ta fram en provkarta. Vi enades rätt omgående om den gröna färgen som anpassar huset till den omgivande naturen och tomten. Det enda som är handmålat är snörasskyddet som vi var tvungna att lägga till trots att vi har ett utskjutande tak som markerar entrén.
Den gröna villans olika gröna nyanser anspelar på den omgivande naturen vid Kyrkviken på Lidingö.
– Det är betydligt dyrare att lägga pengar på fina och vackra material än på en omsorgsfullt utvald färgsättning, anser Per Franson och menar att Tretorngummistövelfärgen nästan är en uppmaning att gå ut i skogen och plocka svamp.
Badrummen bjuder på starka färgaccenter i rött och i ljusblått som är allt annat än neutrala. Kontrastverkan är avsiktligt accentuerad.
Inte ens det vita köket följer de rådande modernistiska idealen. Här kompletteras inredningen med en orientalisk matta.
Huset är byggt med en 180 kvadratmeter stor platta på mark utan någon källare. Även skjutdörrpartierna har gjorts rätt försiktiga, utan att utmana fasaden.
Ljussättningen är noggrant anpassad till huset och ger de olika rummen karaktär.
– Huset byggdes på ett lager i Kalmar som en prefabkonstruktion, vilket inte minst snickarna uppskattade mitt i den smällkalla vintern. Väl på plats monterades takstolar och plåttak omgående.
Två mindre hus kompletterar tomten och ger en stenlagd gårdsbildning. Det ena huset tjänar som förråd, det andra som gäststuga.
Kommentarer
24