Gör en bra planlösning
Vad som är en bra planlösning är högst individuellt. Vilken planlösning just du och din familj kommer att trivas med, beror hur många ni är, era levnadsvanor men också vad ni är vana vid.
När du ska ta fram din planlösning, börja med att kartlägga ditt och familjens flöde en vardag. Hur många är ni? Vad gör ni? Hur vill ni röra er i huset?
– Här ska du tänka på vardagen. Planera inte huset efter när du har fest några gånger om året, säger inredningsarkitekt Christel Månsson.
I stort sett kan de olika rummen delas in i tre delar som bör avskiljas från varandra; en offentlig del för umgänge, en avskild sovrumsdel och en del för tvätt och grovkök.
– Men det här brukar lösa sig av sig självt när man börjar planera, menar Christel.
Det viktiga är att planlösningen är praktisk. En praktisk planlösning för individen kan man bara ta fram genom att utgå ifrån sina vanor.
Vissa saker är dock viktiga att tänka på i de flesta planlösningar.
– Enkelhet är viktigt, säger Christel. Många äldre hus har en skön enkelhet som man trivs i, där man inte har krånglat till det i onödan. Rummen löper efter varandra på ett naturligt sätt. Man trivs. Det här står i bjärt konstrast till många tillkrånglade lösningar som gjordes på 80-talet. Man ville så mycket men det blev så fel. Kanske man satte köket lite på snedden för att det skulle se tufft ut. Som tur är har trenden gått mot enkelhet igen sedan slutet av 90-talet, berättar Christel.
– Men därmed inte sagt att det inte kan vara lyckat med något oväntat. Alla lösningar måste dock vara praktiskt motiverade, tycker jag.
Hur mycket rymd trivs du med, är nästa fråga att besvara. Man vill ofta återskapa en atmosfär man tidigare trivts i. Kanske känner du dig tilltalad av rymd och öppna ytor, eller så har du upplevt dina lyckligaste stunder i ett gammalt hus med små rum.
– Trenden går idag mot öppnare planlösningar och det verkar som om de flesta av oss trivs med det. Öppenheten underlättar ju umgänge.
– Man får var och en tänka efter hur mycket rymd man trivs med, säger Christel. Hur många man är i familjen, vilka behov man har idag och om behoven kommer att förändras i framtiden. Kanske vill man ha fler barn och då måste man planera för det.
En nackdel med de öppna planlösningarna är bullret som uppstår när många aktiviteter utförs samtidigt på en yta. Kommer du att trivas med att blanda ljud från köksmaskiner med tv:s sorl, dator som står på och barn som leker i vardagsrummet?
Ljus är också en viktig faktor att ta hänsyn till i planlösningen. Ljuset ska flöda genom rummet, så kommer du att trivas bättre. Har du t ex ett sovrum med ett fönster på ena sidan av rummet, kan det vara bra att ha dörren i samma läge så att ljuset kan flöda.
– Det är en svår balansgång att samordna husets yttre utseende med planlösningen inuti, säger Christel. Det är viktigt att de två harmonierar. Du måste ha det yttre i åtanke när du planerar det inre, och vice versa. Får t ex bara den inre planlösningen styra, kanske fasaden saknar ett fönster och ser konstig ut.
Entrén är ditt första möte med huset. Här ska du ta av dig skorna och ytterkläderna. Ibland behöver man gå på toa när man just kommit in och därför är det bra att ha gästtoaletten där. Tänk bara på att inte placera toaletten för nära köket. Toalett och matlagning hör inte ihop.
– Jag tycker också att man ska tänka på vad som möter blicken först när man kommer in i entrén. Placera inte en garderob eller klädhängare så att det är det första som fångar din blick. Det är mycket trevligare om det t ex hänger en vacker tavla på väggen rakt fram.
Köket vill man ofta placera i anslutning till entrén. Det är praktiskt om du har nära in till köket när du kommer hem med tunga matkassar. I själva köket ska du tänka på att göra en planlösning, ha förvaring och arbetsytor som är anpassade efter era matlagningsvanor. Kanske brukar ni jobba flera personer parallellt eller bara kunna umgås samtidigt som ni lagar mat. Eventuellt vill ni ha köket öppet mot vardagsrummet. Läs mer om planering av kök på avdelning Kök.
I vardagsrummet ska man umgås. Anpassa det därför efter hur många ni oftast är i vardagsrummet och vad ni gör när ni är där. Läsa böcker, titta på tv och spela spel? En stor myshörna där man kan sitta och samtala, kanske lyssna på musik? En vacker utsikt som ni vill njuta av under lugna stunder? En eldstad för att få ytterligare mysfaktor?
Placera sovrummen avskilt. Det är bra när barnen ska sova tidigt på kvällen när ni själva fortfarande är vakna. Du tar kanske själv gärna en eftermiddagslur när övriga familjen håller igång. Ska ett gästrum eller avskilt arbetsrum också finnas med i planeringen?
När det gäller badrum är huvudregeln att två personer kan dela på ett badrum. Är man fler och behöver ett badrum till, är det praktiskt att placera en dusch på gästtoaletten vid entrén. Badrummet ska helt enkelt placeras där man behöver det. Ofta hamnar det i anslutning till sovrummen. Man får också tänka på var stammarna i huset går. När du placerar ut porslin, dusch m m i badrummet, ska du tänka på hur du använder det. Det är praktiskt att ha handdukstorken nära duschen, så att du når handduken innan du har blött ner hela badrummet, osv. Toalettstolen kanske du vill ha lite avskilt, om möjligt.
Christel tycker att man ska planera in inbyggda garderober, redan när man sitter och tar fram sin planlösning. På det här sättet kommer garderoberna bort och du får ett mer enhetligt rum med mer ordning och reda. Gör gärna en extra kort vägg, där garderoben kan byggas in med takanslutningar, så att den inte sticker ut och stör volymen i rummet. Planera hellre in för mycket förvaring än för lite.
– Ta gärna med en klädkammare i beräkningen också, så har du lättare att få undan saker som ligger och skräpar, säger Christel
Läs mer
Kommentarer
6