Arkitektstudenter bygger atriumhus
Tre studerande vid Chalmers arkitekturskola ville göra det perfekta examensarbetet - att bygga ett hus på riktigt. Samtidigt ville Ann och Lasse ha det perfekta huset vid havet, nu när barnen är utflugna. Mötet mellan de fem håller på att resultera i ett alldeles speciellt välbyggt atriumhus.
De tre studenterna Calle, Kajsa och Kasper är inne på sitt sista år vid Chalmers arkitekturskola och ville avsluta studierna med att bygga ett hus. De hade på känn att det är först när man bygger på riktigt som man egentligen förstår alla problem som kan uppstå. Det fanns ingen kurs med det här temat, men lärarna tyckte ämnet var intressant och lät studenterna gå vidare med sitt förslag.
Bättre kommunikation ger bättre hus
Calle, Kajsa och Kasper drömde om att få bygga ett personligt hus, med stor arkitektonisk frihet, men med utgångspunkten ”bättre samarbete över yrkesgränserna”. De har teorin att arkitekter och hantverkare samarbetar för dåligt och att husen de bygger av den anledningen inte blir så bra som de skulle kunna bli. Mer tid tillsammans måste ge både bättre kvalitet i bygget och ge lägre kostnader. De blivande arkitekterna ska överbrygga bristen på kommunikation genom att själva aktivt delta i bygget och gå som lärlingar till snickarna när de jobbar, genom hela bygget.
Samtidigt, för ungefär ett år sedan, bestämde sig Ann och Lasse för att fråga Chalmers om det fanns några arkitektstudenter som ville rita ett hus åt dem. För fyra år sedan hade de köpt en tomt vid havet i Falkenberg, där de nu ville bygga ett hus. Eftersom alla de tre utflugna barnen har studerat vid universitet och gjort examensarbeten, hade tanken dykt upp att kanske några studenter kunde rita deras hus. Och mycket riktigt var det ju precis vad Calle, Kasper och Kajsa ville göra.
Studenterna ska inte bara rita Anns och Lasses hus, de projekterar också hela bygget med allt vad det innebär av inköp, logistik och kontroll på budget. De deltar aktivt och dagligen i byggprocessen. I slutändan ska det hela mynna ut i en skrift där arkitekter och andra husbyggare kan dra lärdom av deras erfarenheter.
Bekvämt atriumhus vid havet
Anns och Lasses tomt är på 576 kvm och ligger ca 200 meter från havet. Den är platt och består av sandjord. Naturligtvis ville paret kunna njuta av havsutsikt i sitt nya hus.
– Vi tog ut en skylift till tomten för att se var det gick att få havsutsikt, berättar Calle.
Men liften fick gå över 6 meter innan man fick bra havsutsikt. De insåg att det inte skulle gå att bygga så högt med den detaljplan som fanns. Då kom idén om att istället flytta havet närmare huset och göra ett atriumhus. I atriet i mitten skulle man kunna lägga sand från stranden, skapa en vattenspegel av dagvattnet och plantera vass. På så sätt skulle Ann och Lasse ändå att få den rätta havskänslan när de är inne i huset. Studenterna sålde in idén till dem utan problem. På samma gång får de också ett annat av sina önskemål med huset uppfyllt, nämligen en insynsskyddad plats för utevistelse.
Huset, som har fått namnet "Villa Boa", är också ritat med tanke på att Ann och Lasse ska kunna åldras behagligt där. Det finns inga trösklar och bara skjutdörrar, en del inbyggda i väggen medan andra ligger utanpå för att ge karaktär.
– Vi börjar närma oss de 60 och då är det lika bra att anpassa huset efter det, berättar Lasse.
Arkitekterna fick också som förutsättning att det skulle finnas plats för de tre barnen med respektive när de kommer och hälsar på. Det här utrymmet skulle ligga lite avskilt, så att de kan sköta sig själva om de vill. Det här tyckte arkitekterna var klurigt, men tror nu att de har lyckats åstadkomma en sådan planlösning.
Bra samarbete
Ann och Lasse tycker att samarbetet med studenterna har fungerat jättebra.
– Vi har bollat idéer fram och tillbaka, det är ge och ta, säger Lasse. Vi har bott i hus i 30 år och skapat oss en del vanor och ovanor. Ibland har arkitekternas argument gått igenom och då har vi ändrat oss. Men ibland är det de som har fått ändra sig. Det har varit väldigt spännande att forma vårt hus tillsammans med de här arkitektstudenterna.
Ann och Lasse har träffat arkitekterna var och varannan vecka, ibland i Falkenberg och ibland i Göteborg. De har fått lägga mycket tid på bygget och det är tur att de båda är lediga på fredagar.
– Man måste lägga mycket tid på att bygga hus även som beställare, säger Lasse.
Känner hantverkarna
Familjen har bott i Falkenberg under många år och har turen att ha både byggmästare, VVS:are och elektriker i bekantskapskretsen, vilket de tycker känns tryggt. Studenterna tycker å sin sida att samarbetet med hantverkarna är väldigt givande, för de ifrågasätter deras ritningar hela tiden.
– Vi har en viss snickarerfarenhet allihop sedan tidigare, berättar Calle. Jag var slöjdlärare innan jag började läsa till arkitekt och Kajsa och Kasper har praktiserat som snickare. Men givetvis har vi väldigt mycket att lära av snickarna här på bygget, fortsätter han.
Vi frågar slutligen Lasse vad han är mest spänd på nu innan hans och hustruns hus står klart?
– Jag tycker att det är en viktig fråga att budget håller, säger Lasse. Vi är vanliga människor som inte är gjorda av pengar. Vi håller idag på att sälja vårt nuvarande hus och är spända på vad vi får för det, så att vi kan betala det här bygget. Man vill ju inte dra på sig allt för stora lån.
Naturligtvis är Ann och Lasse också väldigt förväntansfulla inför hur huset kommer att se ut när det är färdigt med alla materialval. På onsdag den här veckan är det dags att välja kök.
Är du också nyfiken på hur huset blir till slut? Lugn, vi återkommer med en artikel när bygget är klart. Så länge kan du diskutera bygget och ställa frågor till Calle, Kajsa och Kasper i Byggahus forum.
Fakta om Villa Boa
Byggnadsarea: 190 kvm
Boyta: 163 kvm
Atrium: 36 kvm
Grund: Platta på mark
Stomme: Trä
Fasad: Säckskurat tegel
Isolering: tak 440 mm lösull, väggar 250 mm stenull, golv 300 mm cellplast
Tak: Sedum
Fönster: 2-glas med argongas, teak
Värmesystem: Golvvärme ingjuten i plattan, värmepump kombinerad jord-frånluft
Kommentarer
7