Så bygger Andreas Forsberg sitt drömhus på Fårö - Husdrömmar

Arkitekten Andreas Forsberg bygger sitt helt perfekta drömhus vid stranden på Fårö i Husdrömmar dokumentär. Han mejslar fram det med furu, kalksten och svart stål - ett vackert hus som vi önskar att vi fått veta lite mer om.

Arkitekten Andreas Forsberg förverkligar sin husdröm i form av ett atriumhus vid stranden på Fårö.

Arkitekten Andreas Forsberg förverkligar sin husdröm i form av ett atriumhus vid stranden på Fårö. Foto: SVT

I Husdrömmar dokumentär “Experiment paradiset” som släpptes december 2023 får vi följa när arkitekten Andreas Forsberg förverkligar sin husdröm på Fårö. Prestationsångesten är stor när han bygger atriumhuset som ska smälta in vid stranden. Allt ska bli perfekt, med fint hantverk och material från platsen.

Bakgrund - om deltagarna

Huvudpersonen Andreas Forsberg är arkitekt med eget kontor på Gotland. Vi har sett honom tidigare som programledare i Hustoppen på TV8.

När han var liten fick han en allvarlig sjukdom som gav enorm smärta och gjorde att blodkärl sprack bara man petade på honom. Han var riktigt sjuk i ett år och fick ligga på sjukhus länge. Tiden i ensamhet fyllde han med att bygga med lego. Kanske är det därför han sedan valde att bli arkitekt och alltid vill bygga.

Andreas lever ensam med sin son Mondrian. Fem år innan husbygget startade köpte de ett 1970-talshus vid stranden på Fårö. Mondrian har alltid älskat att vara där och kallar det “paradiset”.

maria bengtsson andreas forsberg
Andreas och partnern Marie Bengtsson. Foto: SVT

Partnern Maria Bengtsson är inredare och möbelsnickare, född på Gotland. Hon är smakråd och bollplank under byggets gång, men hon ska inte bo i huset sedan. Istället köper hon ett eget hus som hon renoverar.

Så bygger han huset

Andreas har ritat ett atriumhus med naturfasad och en amerikansk veranda runtom, allt i furu från Gotland i princip. Det ska smälta in på platsen, där bland tallarna på stranden.

Han börjar med en så odetaljerad ritning som möjligt, precis så att snickarna klarar sig. Sedan mejslar han fram detaljerna på plats efter hand eftersom han ser vad som är möjligt och passar bäst.

fasad paradiset faro
Foto: SVT

Han “gräver där han står” och tar alla material han kan från platsen, inom en timmas färd från tomten. 80% blir byggt med material från ön, beräknar han. Till exempel tar han all furu från Lennart Niklassons sågverk, fälld i en och samma skog på Gotland.

Han besöker kalkbrottet några kilometer bort där cementen tillverkas och försäkrar sig om att den transporteras med lastbil direkt till honom.

När panelen ska upp vill han inte att den spikas med spikpistol, för här ska den spikas symmetriskt med fina, noga utvalda spikar och med en pytteliten glipa så att en liten skugga bildas. Därför tar han hjälp av sin pappa och gör jobbet tillsammans med honom på 300-400 timmar.

atrium paradiset utsikt
Foto: SVT

När huset är klart känns atriumgården liten, medan huset ser stort ut utifrån. Atriumgården är väldigt fint utformad med portar som kan öppnas upp mot havet. Där finns också en trappa upp till en liten takterrass, dit du kan gå för att njuta av havsutsikten från ovan.

Inreder med furu, kalksten och svart stål

Inredningen blir sedan en fin mix av furupanel på väggarna målad i beige, slipat betonggolv av mald kalksten som blivit betong och svarta ståldetaljer.

kök järn furu paradiset
Foto: SVT

Som köksinredning låter han bygga en stomme av stål som behandlas med linoljevax för att inte rosta. I stommen monterar han sedan trä.

Är programmet sevärt?

Visst är Experiment paradiset sevärt för den som funderar på att bygga hus. Det ger en inblick i hur en arkitekt jobbar och det är roligt för oss husintresserade att se huset växa fram, hur han tänker och resonerar. Och atriumhuset han bygger ser helt underbart ut att vara i. Tänk att sitta där på takterrassen och filosofera, och dra sig ner i atriumgården när man vill ha skydd. Det är ett riktigt drömhus.

Men efter man har sett de tre avsnitten har man inte fått svar på de mest grundläggande frågorna man hade om huset, det är synd. Kunde de inte ha berättat om grundläggningen? Det står plintar i marken, men behövde man inte påla där på stranden?

Hur ska han värma huset, hur ser energiberäkningen ut? Vad kostade husbygget och hur lång tid tog det?

De nämner lite svepande olika tider i programmet, så jag gissar mig till att det tog 2,5-3 år att bygga huset. De låter också påskina att han inte bryr sig så mycket om vad det kostar, det viktiga är att det blir perfekt. Men det stillar inte mitt behov av att känna att jag har koll på det här huset.

Ja ja, det är känsligt att prata om pengar i jante-Sverige. Och arkitekter vill helst inte tala om vad det kostar att låta en arkitekt rita och genomföra hela husbygget helt perfekt. Det är riktigt dyrt.

Vanliga frågor

Vad kostar det att anlita en arkitekt?

Priset för att anlita arkitekt beror på dennes timpris och hur lång tid de lägger ner på att rita. Timpriset brukar ligga mellan 600 kr - 1500 kr. Nybakade studenter kan sälja sig billigare för att få sitt första projekt.

Hur många bor på Fårö?

Cirka 500 personer är bofasta på Fårö, medan antalet sommarboende är ca 10 000.

Vad är ett atriumhus?

Ett atriumhus är ett småhus med en kringbyggd gård eller uteplats i mitten, som du når inifrån huset.