Anlitade arkitekt per timme
Byggahus journalist Lotta Fredriksson och hennes make Göran bygger till sitt hus. Båda är byggnadsingenjörer och vet hur ett bygge går till, men när det gäller detaljutformningen har de inte varit riktigt överens. Lösningen blev att anlita en arkitekt per timme.
Förutsättningar: Det gamla huset är byggt 1923 och är ca 130 kvm, har vitmålad träpanel med profilerade lock och ligger ganska långt in på tomten. Mot grannen har det alltid funnits ett fint äppelträd som har gett insynsskydd. Men när äppelträdet började ruttna och gren efter gren föll, började vi fundera på att göra en tillbyggnad på huset för att avskärma mot grannen. Dessutom var barnen på väg in i tonåren och det fanns ett behov av mer utrymme.
Plats för en tillbyggnad fanns bara framåt på tomten. Vi bestämde oss för att bygga en lägre ”länk” som ansluter i vinkel mot det gamla huset utan att vi behöver göra ingrepp i det befintliga taket. I länken finns hall och toalett. Till länken ansluter en högre del där sovrummet ska vara.
Vi är båda byggnadsingenjörer. Mannen driver byggfirma och jag har ett förflutet som ingenjör på ett arkitektkontor. Mannen är alltså praktiker, jag teoretikern. Han är en ”doer” – det ska gå snabbt, jag är en tänkare. Han tänker i tum, jag i millimeter och vi har gott om åsikter båda två. Det är dock inte alltid som de stämmer överens. Dessutom är det lätt ha åsikter om andras hus men svårare att komma på de smarta, kloka lösningarna till sitt eget.
Arkitekt per timme
För flera år sedan lät vi en arkitekt skissa på ett förslag på en tillbyggnad på ca 35 kvm. Det gick något år innan vi själva ritade ett bygglov efter skisserna och lämnade in. Sedan gick det ytterligare nästan två år innan vi satte spaden i jorden. Under dessa år funderade eller fantiserade vi av olika skäl inte särskilt mycket på hur vi ville ha det. Det som var någorlunda spikat var innehållet. Några bygghandlingar behövde vi inte.
Utsättning och gjutning av plattan krävde inga större funderingar över olika varianter. Värre blev det när vi skulle börja resa väggar och tak, då väcktes en mängd frågor som vi hade svårt att hitta/enas om svaret på.
- Vilket uttryck skulle den nya delen av huset få? Vi var frestade att göra något modernt och funderade på en svart fasad med liggande panel. Men skulle vi ha det på hela tillbygget, eller bara på länken? Eller skulle vi bara köra utan lockpanel, alltså med någon form av slät panel i en avvikande kulör?
- Vilken typ av fönster och ytterdörr skulle vi ha? Skulle vi behålla det gamla, vackra dörrbladet eller satsa på en ny tät dörr, kanske med sidoljus? Måste vi ha träfönster med spröjs eller skulle vi satsa på moderna lackerade aluminiumfönster, Velfac har ju så snygga?
- Var på fasaden skulle fönstren placeras, centriskt eller kanske lite mer spännande?
Naturligtvis fanns ungefär tusen frågor till men just dessa var akuta för att kunna resa väggstommen.
Här i Göteborg finns Byggcentrum där man vissa dagar kan boka ett halvtimmes besök för rådgivning hos en arkitekt. Utrustad med fotografier och antecknade frågor betalade jag 300 kronor och utnyttjade trettio minuter maximalt.
Arkitekten tyckte att vårt gamla hus var vackert och välhållet och avrådde från att göra tillbyggnaden på något avvikande sätt. Det kan bli bra i några enstaka fall, men säkrast var att hålla sig till husets ursprungsstil, tyckte han.
På samma sätt tyckte han om fönstren och dess placering, alltså traditionellt.
Det gamla dörrbladet med den ovala glasrutan blev han förtjust i och tyckte absolut att vi skulle behålla det även om det kanske skulle släppa ut lite värme, ”det var ändå på en så liten yta”.
Nästan lite besviket kunde jag konstatera att det inte blev mycket modernt eller fräckt kvar. För att gå min vilja lite till mötes tyckte arkitekten att det gamla dörrbladet kunde målas i en avvikande färg, men nej – inte just svart.
Däremot tyckte han att det fungerade att utesluta locken i fasaden på länken.
Vi kände oss nöjda med svaren och eventuella meningsskiljaktigheter lades åt sidan. Nu körde vi enligt arkitekten, det kunde i alla fall inte bli fel och vi måste ju komma vidare.
Det tog ett tag att bygga väggar och tak och under tiden var det lugnt i lägret men ganska snart dök det upp nya frågor som måste få svar. Och samtidigt dök det upp nya åsikter om de olika svaren…
Nu hade vi insett det bekväma med att anlita proffs som rådgivare (och kanske någon form av medlare också). Men varför hade vi inte från början tänkt på arkitekten som gjorde de första skisserna?
Hon kontaktades och kunde komma efter bara ett par dagar. Hon var också med på upplägget att dyka upp då och då när det behövdes och att debitera per timme.
Halvtimmesarkitektens åsikter visade sig stämma bra med hennes och vi kunde ta upp nya frågor.
En sådan handlade om ljusinsläppet i den nya hallen. Den gamla ytterdörren skulle ju hamna i ett nytt läge men skulle det ovala glaset verkligen räcka som enda ljusinsläpp, mörka hallar gör ingen glad. Skulle vi behöva ”offra” viktig väggyta till förmån för ett fönster?
Vi hade också funderingar kring vägg- och golvmaterial både i det nya sovrummet och i den nya hallen plus kring en del andra småsaker.
När hon kom började vi direkt prata om entrén och konstaterade att det skulle vara bra med mera ljus in i hallen. Vi mätte på plats och hon skissade snabbt på ett papper samtidigt som vi funderade på olika alternativ. Ganska snart var vi överens om att sätta sidoljus med spröjsar runt dörren. Efter att ha kastat en blick på våra källarfönster föreslog hon samma mörkt gråblå kulör på entrépartiet.
Och så där har det fortsatt. Hon har känt av hur vi tänker (och tänker olika), blandat med sin egen erfarenhet och snabbt kommit med bra förslag och lösningar på våra frågor. Hon arbetar förstås med andra projekt och har ibland nämnt lösningar därifrån. En gång har hon ringt upp mellan besöken och pratat golvmaterial, saker som hon kommit att tänka på och som skulle passa bra i vår tillbyggnad.
Sammanfattning:
- En arkitekt har bra koll på helheten. Hon kan hålla samman material, kulörer och uttryck när man själv stirrat sig blind på enstaka detaljer.
- Arkitekter har lärt sig tänka på ljusflöde och vädersträck och kan också svara på frågor om utvändigt arbete som trappa och terrass.
- De flesta arkitekter har en stor erfarenhetsbank att ösa ur, bra lösningar kan återanvändas.
- När vi startade samarbetet med arkitekten slapp vi onödiga stopp i byggprocessen. Vi slapp också onödigt långa diskussioner med varandra, mannen och jag.
- Även om arkitekten hela tiden lyssnade på våra idéer kunde hon komma med lösningar som vi inte visste att vi ville ha.
- Vi räknar med fyra träffar innan vi är klara. Ingen gång har varit längre än 1,5 timme. Träffarna har varit effektiva, inget kaffe eller rundsnack.
Kommentarer
4