Villa Strömma på klippan vid kanalen
Villa Strömma tar plats i starkt kuperad terräng invid Strömma kanal ute på Värmdö. Kompositionen av flera byggnader låter in- och utsida sömlöst övergå i varandra när arkitektbyrån Andrén Fogelström lånar inspiration från Los Angeles Case Study hus.
Ett kataloghus hade antingen fått anpassas till terrängen för dyra pengar, eller så hade det krävts ett större sprängningsarbete. Villa Strömma är istället ritad utifrån platsens förutsättningar med en effektfull entré via en spång som spänner över en bergskreva.
- Vi hade just startat vårt arkitektkontor när vi fick uppdraget att göra en bygglovsskiss och ett offertunderlag, förklarar arkitekt Tove Fogelström.
Läget på klippan inspirerade oss till att låta huset skjuta ut över hällarna.
Huvudentrén länkar samman den mer privata delen av huset med den gemensamma. I en lägre länga ligger sov- och badrum medan kök och vardagsrum ligger öppet mot den inre gården och med utsikt över Strömma kanal.
- Byggnaden liknar en låda som skjuter ut i landskapet, till och med undersidan har något av ett fasaduttryck som man kan relatera till.
Villa Strömma är mer än ett hus. På den mest oländiga delen av den smala tomten bildar ett antal byggnadsvolymer en skyddad miljö.
- Vi har kompletterat med en attefallare som delvis är förråd och som också kan användas till uthyrning eller som tonårsbostad på lagom avstånd från huvudhuset.
Trots att huset stod färdigt i fjol ser naturen så gott som orörd ut, flera större träd har skyddats igenom hela byggprocessen. Kraftiga utskjutande karmar i mörktonat trä ger struktur och spelar mot naturen. Trädäcket har anpassats till de knaggliga berghällarna.
- Vi har låtit formge en japansk trädgård med krattat grus mellan bergsknallarna, berättar Tove Fogelström. En lätt konstruktion i trä var självklart, vi har arbetat med limträbalkar och kertobalkar. Innerväggarna består trä på regelstomme. Utvändigt har vi en stående träpanel målad med svart Falu rödfärg.
Strömma kanal i Värmdö är ett av många fritidshusområden som förvandlas till permanentboende när Stockholm växer. Här samsas sportstugor och grosshandlarvillor om vartannat i ett alltmer populärt område som en gång räknade även Carola och Runar.
- Det känns verkligen som man är ute på landet, men det tar bara en halvtimme in till Södermalm.
Huset vid Strömma kanal är ännu inte sålt, och till skillnad från många andra hus är det inte byggt av privat beställare utan en fastighetsutvecklare. Det kan tyckas underligt att ett så pass påkostat hus byggs på spekulation, men visar på en ny utveckling där valet som fastighetsköpare inte behöver vara ett vanligt kataloghus eller att man själv går igenom hela den krävande byggprocessen.
- Å ena sidan kan det vara lättare att arbeta med en professionell beställare, menar Tove Fogelström, de är mer vana vid processen och förstår vilket handlingsutrymme som finns. Å andra sidan är det jätteroligt med privata kunder när man ser deras personliga glädje i ett lyckat projekt.
Trenden att bygga unika hus istället för likartade lösningar över hela världen känns igen från bilindustrin där den gamla idéen om custom made cars nu åter blivit aktuell, men nu med datorteknik som hjälpmedel att lämna det serieproducerade för det individuellt anpassade. De digitala verktygen har sedan länge gett arkitekter helt andra möjligheter till att skapa unika uttryck utan att kostnaderna skenar.
– De slanka stålpelarna är avgörande för att få till det svävande gestaltningsuttrycket.
I svensk byggindustri har arkitekten ofta rollen av en underkonsult bland andra vilket gör att många beslut tas av byggentreprenören eller projektledare. I närliggande Danmark och i många andra länder är däremot arkitekten närvarande under hela processen och nöjer sig inte med att endast förfärdiga ritningsunderlag.
- Vi har varit med ute på bygget och haft en bra dialog med vår skickliga beställare Jenny Callenholt och byggarna. En villa är en ganska lång byggprocess och man möter många vägval under bygget, det blir bättre ju mer vi är med.
Från början var Villa Strömma tänkt att ha både tak och avvattning helt i koppar, men det visade sig bli för dyrt både vad gäller material och arbetskostnad.
- Byggaren föreslog en brun plåt som ersättning, men den visade sig vara ljus- istället för mörkbrun. Vi landade istället i att göra entrépartiet helt i koppar och resten av takytorna i svart plåt.
Den kuperade tomten gjorde det naturligt att bygga med betongplintar för att undvika sprängning i den känsliga miljön. Arkitekterna har valt tunnast möjliga stålpelare för att ge känslan av att arkitekturen svävar på berghällarna.
- Ett annat vägval var att vi först tänkt ställa allt på stålpelare, förklarar Tove Fogelström, men i dialog med byggarna insåg vi att nära marken var det enklare att bygga en krypgrund med lättbetongblock som sedan putsades i en grå nyans för att växa ihop med klipporna.
Om den äldre bebyggelsen vid Strömma kanal ofta har små fönster, så har Villa Strömma en helt annan kontakt med naturen. Den rikliga inglasningen gör att den omgivande naturen blir en självklar del av gestaltningen, inte olikt de Case Study hus som varit en viktig del av arkitekternas inspiration. Husen i Los Angeles, som började byggas av unga modernistiska arkitekter efter krigsslutet, var däremot gjorda med enkel teknik och relativt billiga. Villa Strömma har nu senast legat ute för 17 miljoner kronor.
- Villa Strömma känns mer urban trots att den är byggd ute på landet, men inglasningen gör också att vi får ett helt annan förhållande till omgivningen än i de äldre husen.
Inredningen i kök och badrum har skapats av inredningsarkitekt Rebecka Haymoz. Väggar och innertak är målade i en ljus kulör, i badrum tar kalkstenen upp den omgivande naturens gråa ton.
Kommentarer
5