Villa Akleja med första öppna planlösningen
Denna fredag får vi njuta av konstrundan-expertens konstsamling av J.A.G. Acke, i hans hus som Acke lät bygga om och till 1901. Här finns förutom färgsprakande inredning och hundratals konstverk också Skandinaviens första öppna planlösning.
Delar av huset har så gamla anor som 1870-talet, men det dominerande uttrycket är det som konstnären Johan Axel Gustaf Acke och hans hustru Eja satte efter att ha köpt villan 1901.
I samarbete med deras gode vän arkitekt Ernst Stenhammar gav de huset en om- och tillbyggnad när de flyttade in.
Nuvarande ägare till huset är Claes Moser, måleri- och skulpturexperten vi känner från Konstrundan. Han är en samlare av Acke-tavlor sedan lång tid tillbaka och har totalt 150 stycken. I Gula salongen hänger dock hans samling av Marie Krøyer-målningar.
Claes Moser har visningar för grupper av konstsamlingen. Här i ateljén finns en taklanternin som gör att rummet badar i ljus.
Byggnaden anses vara Skandinaviens första exempel på ett hus med öppen planlösning.
Vid den manshöga öppna spisen finns ett minne av Ackes gode vän, målarprinsen Eugen, i form av en inmurad champagnekork.
Här umgicks Acke och Eja med konstnärseliten vid förra seklets början; Zorn, Karin och Carl Larsson, Prins Eugén, med flera, Johan Axel Gustaf Acke signerade sina tavlor ”J.A.G. Acke”.
Hustrun Eja, också hon konstnär, var dotter till den finlandssvenske författaren Zacharias Topelius.
“Acke och Ejas hus gränsar i söder till samhället och i norr till sagan”, var Ackes devis som finns inskiven över dörren.
I början av 1980-talet köptes Villa Akleja av hockeylegenden Börje Salming, som lät renovera, tilläggsisolera och bygga om och till huset med hjälp av Peter von Knorring som är lärare i restaureringskonst och tidigare slottsarkitekt vid Ulriksdals slott. Bland annat utökade han glasverandan vid köket.
Gröna skåp undertill matchade med bänkskiva av mörkt trä, blandare och beslag i mässing och kvadratiskt kakel satt i halvförband.
En tv finns insmugen bland alla böcker i den öppna bokhyllan.
Anledningen till att vi får njuta Villa Akleja med sin färgsprakande inredning idag är att Claes Moser har bestämt sig för att sälja och har huset till salu för 25 000 000 kr hos Sjönära Fastighetsmäklare.
Det är sällan man ser så fint arbetade vangstycken som här.
Ett sovrum med arbetsplats på övervåningen.
Blått och gult gör sovrummet både glatt och fräscht.
En hall målad ljust lila.
Konst såklart, och en tapet av Manuel Canovas på toaletten.
Frisen som är inmurad i fasaden föreställer en dansande faun. Den är en gåva av skulptören Christian Eriksson, som även gjorde en till likadan till Dramatiska Teaterns stora fasad.
Tillbyggnaderna till höger lät Börje Salming göra när han ägde huset. Claes Moser har haft Bed & Breakfast här för konstintresserade som rest till hans visningar.
Det lilla huset som också kalla ateljén är från förra sekelskiftet.
Här finns dubbelsäng, litet kök, toa och dusch.
I "Aklejavingen" som ligger i den låga tillbyggda delen finns också kök och tre sovrum som man har kunnat hyra.
Sovrum i Aklejavingen.
Villa Akleja är byggnadsminnesförklarad och har ett kulturhistoriskt värde för de äldre delarna.
Tomten och trädgården planerades av trädgårdsmästare från Bergianska trädgården där Ackes far, Nils Johan Andersson var botaniker. På senare år har här byggs både pool, bastu och ett utekök mot sjösidan.
Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på intressanta och inspirerande hus som ligger till salu för tillfället. Artiklarna är aldrig sponsrade.
Kommentarer
4