Vilka försäkringsbolag kräver våtrumsintyg eller kvalitetsdokument för att ersätta vattenskada i badrum?
Den som bygger sitt badrum själv bör se till att ha ett försäkringsbolag som inte kräver att du visar upp våtrumsintyg eller kvalitetsdokument för att ersätta en eventuell vattenskada. Vi frågade åtta försäkringsbolag hur de ställer sig till att kunden bygger badrummet själv.
I forumet på Byggahus.se får vi ofta följa medlemmar som berättar detaljerat om hur de bygger badrummet själv. Det kan vara ett sätt att dokumentera hur man bygger badrummet. Just nu har vi till exempel nizzehult med projekttråden Renovering av ett badrum från 1986 steg för steg (guide).
Det talas ofta om att försäkringsbolag kräver att man kan visa upp ett våtrumsbevis eller kvalitetsdokument från en behörig plattsättare, dvs ett bevis på att det var ett proffs som har byggt badrummet, om det skulle uppstå en vattenskada som de ska ersätta. Men stämmer det verkligen?
7 av 8 tillfrågade försäkringsbolag godkänner gör-det-självare
Vi har gjort en rundringning som visar att 7 av 8 försäkringsbolag numera godkänner badrum gjorda av gör-det-självare. Det viktiga är att jobbet är fackmannamässigt utfört, vilket betyder att det ska ha gjorts enligt tillverkarens anvisningar för alla använda material och gällande byggregler.
De försäkringsbolag vi kontaktade var:
- Folksam
- Gjensidige
- Hedvig
- Ica försäkring
- If
- Länsförsäkringar
- Moderna
- Trygg-Hansa
Vi ställde två frågor:
- Gäller försäkringen om jag har byggt badrummet själv enligt byggreglerna och enligt tillverkarens anvisningar och har dokumenterat arbetet noggrant?
- Kräver ni att man kan uppvisa våtrumsintyg eller kvalitetsdokument för att ni ska ersätta en vattenskada i badrummet?
Folksam, Hedvig, Ica försäkring, If, Länsförsäkringar, Moderna och Trygg-Hansa svarade alla ja på första frågan, försäkringen gäller även när gör-det-självare byggt badrummet. De svarade också nej på andra frågan, de kräver inte att man kan visa upp våtrumsintyg eller kvalitetsdokument om det skulle uppstå en vattenskada som man vill ha ersättning för.
Dessa försäkringsbolag uppger att det de tittar på när någon rapporterar in en vattenskada i badrummet är om badrummet är fackmässigt byggt.
– Det viktiga är att det är byggt enligt reglerna. De flesta elarbeten kräver dock en behörig elektriker, säger Jessica Hjälmered på If.
– När en vattenskada har uppstått gör vi alltid en besiktning för att kontrollera att arbetet är fackmannamässigt utfört och enligt alla byggregler, det är det som är det viktiga, säger Jessica.
Gör-det-självaren måste dokumentera hur man har byggt sitt badrum, gärna med bild, så att man kan bevisa att badrummet är fackmannamässigt byggt.
Gjensidige är det enda försäkringsbolag av de vi kontaktade som kräver kvalitetsdokument eller våtrumsintyg.
– När det gäller renovering eller ombyggnation av våtutrymmen som exempelvis badrum så kan man göra en del själv, men när det kommer till rör, elektricitet och tätskikt så ska man vara väldigt försiktig och se till att arbetet utförs korrekt och fackmannamässigt av en auktoriserad person. Det är viktigt att man ser till att få tillhörande kvalitetsdokument, säger Tina Halldén på Gjensidige.
Läs mer
Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV)
Säkra Våtrum
Branschregler måleribranschens våtrumskontroll
Kommentarer
115