Vägen mot attefallshuset
Familjen Skarstedt – mamma, pappa och två barn – ska få testa livet som husägare. Nåja, de ska försöka få till ett attefallshus om 30 kvadratmeter – helst till den sista juni. Här är deras resa mot attefallshuset.
Vi är långt ifrån husägare. Bor fyra personer (varav två barn med enormt många leksaker) i en bostadsrätt om 76 kvadratmeter centralt i storstad. Men nu har vi möjlighet att bygga ett attefallshus vid mina föräldrars sommarhus. Först trodde vi att det skulle gå hur snabbt som helst. Sedan började väntan på 30 kvadratmeter…
Vi nosade på attefallshus redan förra våren/sommaren men ville vänta när det ändå var så nära till lagändring om 30 kvadratmeter.
Så den 1 mars var vi där och kunde lämna in bygganmälan – tre veckor in i mars. Målet är att huset ska stå klart den sista juni, lagom till semestern. Tre månader, fyra om vi räknar inklusive planering, ska det alltså ta.
Det tar i snitt mellan åtta månader och ett år. Se tidigare beräkning här. Det ska ta fyra månader enligt Byggahus forumtråd.
Är vår tidsplan för optimistisk? Häng med så får vi se!
Trots att vi bara är en månad in cirka har vi redan en del lärdomar att dela med oss av:
Börja planera i tid – för det gjorde inte vi
Vi kunde i och för sig inte lämna in själva bygganmälan förrän den 1 mars, men det går att förbereda en hel del innan ni ska skicka in den. Exempelvis besvara frågor som:
- Vad gäller för er tomt? Kontakta kommunen.
- Vad är er budget?
- Bygga i lösvirke eller köpa prefab?
- Om ni ska bygga i lösvirke – hur ska huset se ut? Ta kontakt med arkitekt!
- Bygga själva eller anlita byggfirma?
- Vad behöver ni fylla i vid bygganmälan? Läs på direkt och fråga kommunen om ni är osäkra.
Kontakta kommunen
I en första kontakt med kommunen får du veta förutsättningarna för din tomt. Detta gjorde vi tidigt och fick en situationsplan för befintlig fastighet, exempelritningar, checklista och förslag till kontrollplan. Dessutom en bra kontakt som vi har kunnat höra av oss till när vi stött på funderingar.
Sätt en budget
Här finns såklart enorma variationer beroende på ekonomi och “rådande tider”. Men redan nu bör ni ha ett tak i huvudet för att fortsättningen av resan ska bli så bra som möjligt. Det avgör exempelvis vilka prefab-hus ni kan titta på. Här kan du läsa mer om priser och leveranstider på Attefallshus. Kolla även räntor hos din befintliga bank och konkurrenter, så att ni vet vad den ligger på om ni lånar hela eller delar av beloppet.
Bestäm er för modell
Vi var inne på prefab länge. Det finns verkligen modeller för alla smaker. Här finns också mycket att inspireras av och ritningarna ligger ofta ute på leverantörernas sajter.
Vi hörde av oss till två-tre leverantörer som var aktuella för oss, och föll för den leverantör vars modell rimmade mest med den planlösning som vi var ute efter, till rimligt pris. Att säljaren svarade bra på varenda av våra miljoner frågor var också ett plus såklart.
Tänk på att det varierar hur färdigt huset är med prefab. Vissa får ett klart hus från en lastbil – boom ner på tomten medan andra får en byggsats. I det senare – var beredd på åtskilliga arbetstimmar för montering om du inte tar hjälp.
Vi ville till slut göra fler justeringar på planlösningen än de som var möjliga med prefab så vi bestämde oss ändå för lösvirke. Prefab-lösningar kan ofta spegelvända hela väggpartier vid behov, men inte flytta fönsterpartier oberoende av annat.
Ta kontakt med arkitekt
Nu är det dags för en arkitekt-kontakt om du inte ritar hus själv. Här lärde vi oss att detta jobb bör påbörjas tidigt. Det krävs tid för att göra småjusteringar utan en hetsande deadline. Kom ihåg offert inför och be arkitekten om råd om du är osäker på bästa planlösning eller alternativ. De är experter.
Bygga själv eller anlita byggfirma?
För oss var detta ingen större fråga. Vi har ingen byggkompetens och bor dessutom 40 mil från aktuell tomt. Vårt attefallshus ska även ha el, vatten och avlopp. Vi resonerade också utifrån hur mycket snabbare det går för oss att tjäna pengar på det vi har som yrke istället för att exempelvis bygga en altan.
Som i alla affärer så bör ni ta in offerter från flera olika firmor. Och återigen – fråga alla miljoner frågor, så att du verkligen vet vad som ingår i offerten och på så vis lär du känna din byggfirma.
Skicka in bygganmälan – kontrollkollad
När dagen D var kommen, att skicka in bygganmälan, tog vi den ett varv på telefon med kommunens handläggare. Som du säkert vet behövs inget bygglov för att uppföra ett attefallshus, men bygger du inom detaljplanerat område måste du göra en bygganmälan till kommunen.
I kontakt med handläggaren visade det sig att vår ritning saknade befintlig och ny marknivå, vilket kommunen efterfrågade. Skönt att få reda på innan handläggningstiden drog igång.
Kommunernas samarbetsvilja kan såklart variera – vi har turen att vilja bygga i en service-minded kommun.
Så där är vi nu. Väntan på svar från kommunen och det stressar oss såklart en del att inte kunna trycka på kör-knappen helt för byggfirman med underleverantörer och beställningar av byggmaterial. Risken är stor att byggmaterial dröjer i rådande corona-kris. Men, vi håller oss positiva. Och ser emot kommande nya erfarenheter under april.
Lathund: Mot attefallshuset
- Kontakta kommunen: Vad gäller för er tomt?
- Gör en budget.
- Bestäm er för lösvirke eller prefab.
- Kontakta arkitekt om ni kör lösvirke alt. prefab-leverantör.
- Bestäm om ni ska bygga själva eller anlita byggfirma.
- Fyll I bygganmälan och skicka in till kommunen.
Vägen till attefallshuset - alla delar
Vägen mot attefallshuset del 1
Vägen mot attefallshuset del 2
Vägen mot attefallshuset del 3
Kommentarer
19