Trägnagare
Där fukten finns, där trivs skalbaggen som heter trägnagare. Här berättar vi hur den ser ut, var de finns, vilken skada de kan orsaka och hur du förebygger angrepp.
Det förekommer mer än 60 arter av trägnagare i Sverige, däribland strimmig trägnagare och envis trägnagare. Strimmig trägnagare är svartbrun och 2-4 mm stor, andra arter blir upp till 9 mm långa.
Gemensamt är att de lever i utrymmen med hög luftfuktighet och därför ofta huserar i våtrum, fuktiga källare, uthus och ouppvärmda sommarstugor.
Den envisa trägnagaren angriper endast rötskadat virke, medan den strimmiga trägnagaren kan rumstera i de flesta träslag i fuktig miljö, såväl i byggvirke som möbler. Trägnagarens larver kan leva i flera år, om klimatet är gynnsamt, och bilda gångar som skadar materialet. Angreppen brukar dock inte omfatta friskt kärnvirke och bärande konstruktioner.
Så kan du upptäcka trägnagare
Ett vanligt kännetecken för trägnagare är att de efterlämnar små, cirkelrunda flyghål och avlånga högar av spillning (borrmjöl).
Skaderisk
Skaderisken är låg. Trägnagaren gör endast mindre angrepp på byggmaterial.
Åtgärder när du misstänker trägnagare
Det enklaste sättet att förebygga angrepp är att minska fuktbelastningen i utrymmet, till exempel med en luftavfuktare. Insekterna försvinner när den relativa luftfuktigheten (RF) sjunker under 50 procent. I sällsynta fall kan materialen behöva saneras med till exempel värmebehandling.