Vertikalskärare för grönare gräsmatta

Använder du en vertikalskärare på gräsmattan så blir gräset friskare och grönare. Vi berättar hur maskinen funkar och hjälper dig välja rätt maskin, eller kanske är det att hyra en proffsmaskin som är det smartaste.

Vertikalskäraren skär upp skåror i gräsmattan så att syre och näring når rötterna.

Vertikalskäraren skär upp skåror i gräsmattan så att syre och näring når rötterna. Grafik: John Deere, youtube

Med hjälp av en vertikalskärare ventilerar du gräsmattan genom att lufta gräsets rötter. På maskinens undersida sitter valsar utrustade med knivar som skär upp skåror i gräsmattan. På så sätt stimuleras skottillväxten. Syre kommer enklare ner till gräsroten, liksom vatten och näring.

Samtidigt river en bra vertikalskärare också upp mossa och döda, ytliga gräsrötter. Konsekvensen blir att gräsrötterna söker sig djupare ner i gräsmattan vilket ger en tåligare gräsmatta med mindre mossa i. Gräsmattan blir både friskare och grönare.

Eller som Anna Litsmark skriver om vertikalskärning i sitt examensarbete från Trädgårdsmästarprogrammet vid Högskolan i Gävle:

– På en prydnadsgräsmatta rekommenderas vertikalskärning för att bryta av igenslammad jordyta, underlätta för gödsel att nå gräsplantans rötter, bekämpa ogräs och mossa. Även luftning är lämpligt på de flesta gräsytor som klipps och belastas av någon verksamhet, detta för att förenkla syre- och vattentransport i marken.

Olika modeller på vertikalskärare

Det finns vertikalskärare i en rad olika varianter. Precis som med gräsklippare finns det handmodeller, elektriska och bensindrivna. Tänk på att det kan bli tungt att vertikalskära en stor gräsmatta för hand och kanske är det bättre att då hyra en lättarbetad proffsmaskin en till två gånger per år istället för att köpa en enklare manuell vertikalskärare. Hyr du en maskin så slipper du även att förvara den, om du skulle ha ont om utrymme för det.

Nedan ser du 6 exempel på vertikalskärare ur olika prisklasser:

Vertikalskärare

Vertikalskärare Gardena Combisystem
Cirkapris: 300 kr
Om: Manuell vertikalskärare med galvaniserade, pressade knivblad.
Arbetsbredd: 35 cm.

Vertikalskärare

Einhell El Vertikalskärare GC-SA 1231
Elektrisk vertikalskärare med 8 blad med 42 klor, samt uppsamlingskärl på 31 liter.
Arbetsbredd: 31 cm.
Motoreffekt: 1 200 W.
Klipphöjdsteg: 3 st med maximal djup på 9 mm.

Vertikalskärare

Gardena EVC 1000
Cirkapris: 2000 kr
Om: Elektrisk vertikalskärare med en ytkapacitet på cirka 600 m2.
Arbetsbredd: 30 cm. Motoreffekt: 1 000 W. Klipphöjdsteg: 3 st.

Vertikalskärare

WOLF-Garten VA 346 E
Cirkapris: 2 500 kr
Om: Elektrisk vertikalskärare kombinerad med mossrivare och uppsamlingskärl på 45 liter. Arbetsbredd: 34 cm. Motoreffekt: 1 600 W. 12 st dubbelknivar.

Vertikalskärare

MTD Vertikalskärare OPTIMA 35 VO
Cirkapris: 5 200 kr
Om: Bensindriven vertikalskärare med ThorX-motor och kullagrade hjul - kombinerad med mossrivare och uppsamlingskärl på 45 liter. Arbetsbredd: 35 cm. Justerbart skärdjup upp till 15 mm.

Vertikalskärare

Viking LB 540
Cirkapris: 5 700 kr
Om: Bensindriven vertikalskärare med stark motor, kullagrade hjul och 7 dubbelknivar. Arbetsbredd: 38 cm. Klipphöjdsteg: 6 st med ett maximalt arbetsdjup på 25 mm.

Som du ser har de dyrare vertikalskärarna ofta kombifunktioner så som mossrivare och uppsamlingskärl, medan de billigare ofta “bara” vertikalskär. Det som främst skiljer är då ofta arbetsbredden och skärdjupet, som är större i det dyrare segmentet vilket gör maskinen mer effektiv. En annan skillnad är att de allra dyraste ofta har bensinmotor, medan du hittar de elektriska i mellansegmentet. De allra billigaste är handvertikalskärare, sådana där du med fysisk styrka får dra dem genom gräsmattan.

När du väljer får du utgå ifrån budget och sedan jämföra modellerna i den prisklassen sinsemellan. Har du en stor gräsmatta bör du främst titta på elektriska och bensindrivna. Vertikalskäraren bör användas en till ett par gånger per säsong för bästa resultat och att göra detta med en handvertikalskärare varje gång blir tungt. Tänk också på att ett dåligt skärdjup ger sämre resultat, och att liten arbetsbredd gör att du får springa fler varv med den.

När det kommer till uppsamlingskärlet, som många tillverkare har som försäljningsargument, är det inte givet att det är ett positivt tillskott. Många klagar på att dessa blir fulla snabbt även när de rymmer så mycket som 40 liter.

Ett bra tips är också att läsa tester som gjorts på de olika modellerna du överväger, samt läsa på vad andra människor tyckt om dem i olika forum på nätet. Och glöm inte att du har som alternativ att hyra en maskin istället för att köpa.

Test av vertikalskärare

Vi hittar ett svenskt test av vertikalskärare. Tidningen Gör Det Själv testade vertikalskärare i fjol och den som fick bäst betyg då, med 8,6 av 10, var Viking LB 540 (se listan ovan). Den är dock betydligt dyrare än konkurrenterna. Därför var det andraplatsens Wolf-Garten VA 346 E (se listan ovan) som, med 7,8 poäng, knep utmärkelsen Bästa Köp.

Olle Berg rekommenderar i sin bok Gräsmattan proffsmaskinen E 401 från Eliet, den elektriska EVC 1000 från Gardena, eller handvertikalskäraren från Gardena.

Synpunkter på vertikalskärare i forumet på Byggahus.se

Skillnad mellan mossrivare och vertikalskärare
OlaF: “Inget av det är ensam lösning mot mossa. Mossrivaren river helt enkelt bort mossan så att man kan samla upp den - men det kommer bli litet kvar och det kan gärna sprida sig när det rivs upp. Vertikalskäraren skär ner i jorden, och river bort mossa också. Skårorna i marken triggar (tydligen) gräsrötterna att jobba mer och hjälper även för att få ner näring och syre i marken. Men, efter rivning/skärning så måste mossan bekämpas med vanliga medel. Alltså få gräset att trivas med gödsling och bra klippning och få mossan att vantrivas med t.ex. järnsulfat.”

Val av vertikalskärare
Fresve: “Uppsamlare känns för mig helt främmande, det är ju Mängder med mossa/gräs mm som man får upp, en uppsamlare skulle bli full på 2 meter.”

Händig: “Uppsamlare är en mycket stor fördel att använda eftersom man då inte sprier ut alla de ogräsfrön, mossa och annat som man sprider ut om man krattar runt skäret över mattan. Visst får man stanna efter 3-4 m och tömma, men skall man ha det riktigt fint så får man också lägga ner lite jobb en stackars gång om året.”

Nonkan: “Precis, vertikalskärning görs precis i markytan. Sen ska det vara fuktigt också, och gräset ska ha börjat växa så i maj passar bra, när man har klippt 4-3 ggr.”

Markluftare/vertikalskärare?
Mekar-anders: “Japp det är på våren när gräsmattan hunnit vakna till så att säga man kör. Dvs du har hunnit klippa några gånger och det växer. Finns flera rekommendationer angående detta, men detta är säkert i alla fall och jag orkar inte köra flera gånger per år även att det finns rekommendationer på detta.”

Vertikalskära gräsmattan
Vanbeasten: “Jag kör med vertikalen en gång per år. Någon gång i april eller början av maj när det är dags att klippa gräset första gången kör jag med vertikalen en gång och sen klipper jag gräset och klipper ner det gamla gräsklippet igen. På så sätt luftas gräsmattan, gräsrötterna får en nystart och näringen stannar i mattan. Det är knappt jag behöver gödsla längre och mossa har jag inte haft på fyra år. Det tar inte längre tid än att klippa gräset och maskinen köper du begagnat på Blocket för en tusing. Helt klart värt den lilla arbetsinsatsen.”