Det naturliga solskyddet
Stora fönster i söderläge och molnfritt ute kan vara en pärs att hantera, men med naturligt solskydd kan det problemet avhjälpas.
Många som bygger nytt hus idag väljer att sätta stora fönster i söderläge för att på så sätt få in mycket ljus. Samtidigt tar man ner träd runtomkring huset för att maskiner och annat ska komma fram. Vad du kan missa i det här skedet är att temperaturen inomhus kommer att ligga väsentligt över snittet när huset är färdigbyggt – om du inte lyckas hitta lösningar för att kunna skapa en mjukare ljusinströmning.
– Naturligt ljus går inte att reglera med lägre watt eller att vrida lampskärmen, säger Cajsa Jacobsson som är trädgårdsdesigner vid FF trädgård & anläggning.
Solen kommer med andra ord att lysa rakt in utan att du har kontroll i och med att det saknas solskydd, och det naturliga solskydd som eventuellt fanns där innan höggs ner i samband med husbygget.
– Jag som jobbar till största delen med nybyggen kan verkligen bekräfta det här problemet. Jag har kommit hem till kunder där köksbordet aldrig har kunnat stå vid det vackra dubbelvåningsfönstret. Senast igår var jag hos en kund som berättade att de haft 40 grader vid matbordet under soliga vinterdagar, de hade flyttat in augusti och oroade sig kraftigt för sommaren, säger Cajsa Jacobsson.
Men det går att komma runt problemet på ett ganska enkelt sätt och lösningen stavas solskydd. Väljer du naturliga solskydd får du dessutom en snygg lösning som smälter in i miljön. Naturliga solskydd är helt enkelt träd och buskar som placeras strategiskt för att minska ljusinstrålningen vid vissa tider på dygnet.
Här ger tallar solskydd vid ett danskt hus. Foto: Marléne Eskilsson
– Träd har nackdelen att de växer, men fördelen att de ger skön levande skugga och är det mest lättskötta man kan ha i sin trädgård. Problemet är att de inte kan täcka in så stor tidsaxel. Man fokuserar därför på att avhjälpa sol en viss tid på dagen, genom strategisk placering och genom att vara medveten om sina siktlinjer.
Med siktlinjerna menar Cajsa att du ska ta reda på var solen befinner sig vid vissa tider på dygnet och vill du då dämpa det starka solljuset klockan tolv så tar du reda på var solen står då och hur högt du behöver placera den avskärmning du valt - exempelvis ett träd eller en pergola som ju inte avskärmar ljuset helt utan bara dämpar det – för att minska ljusinströmningen.
– Detta är ett stort problem, som jag tycker arkitekter och husleverantörer stjälper över lite för lätt på kunden. De medvetandegör inte problematiken. Det skulle gå att jobba med planlösning och fönstersättningar tillsammans med utomhusmiljön redan i ett tidigt skede. Genom att jobba med solvinklar vissa datum och tider på dygnet kan man få en bra bild över hur strålarna kommer att nå inomhus och då integrera utomhusmiljön i planeringen, säger Cajsa Jacobsson.
Träd, buskar och pergola som solskydd
Vilket naturligt solskydd du väljer utomhus beror med andra ord på dina siktlinjer och hur mycket du vill täcka in. Har du till exempel problem under en större tid på dygnet kan ett träd med bred krona eller ett par tallar i en klunga vara till hjälp.
– Det finns tallar i stora storlekar. Tallar är ju rätt glesa, men några i klunga kanske tillsammans kan göra jobbet. Klotlönn ger annars en kompakt skugga. Manchurisk valnöt ger glesare yvigare skugga. Man bör givetvis beakta slutstorlek och tänka på att inte placera trädet för nära huset. Man ska heller inte välja träd med aggressiva rötter, som Salix-släktet, säger Cajsa.
Ska trädet placeras nära huset så att det begränsar utsikten något kan det vara en god idé att välja ett med vårblom och höstfärg, samt undvika träd som båsar eller tappar fallfrukt.
Med en pergola strategiskt placerad kan du få solskydd. Foto: Cajsa Jacobsson
Är du istället ute efter att begränsa ljusinströmningen när solen står lågt, till exempel på morgonen när ni äter frukost eller på kvällen då ni tittar på tv - då kanske en buske är rätt väg att gå.
– De flesta buskar är bredväxande, blir lika breda som höga ungefär. Vill man ha mer bredd kan man ta flerstammiga träd. Man kan också “stamma upp” buskar, om man bara vill ha lövverk överst, säger Cajsa Jacobsson och fortsätter:
– Ett pergolabygge utan väggar, med så höga stolpar att de inte tar utsikten kan också vara ett alternativ.
En pergola är kort och gott ett slags naturligt rum i trädgården. Det stolpas upp och sedan kan växter klättra upp längs stolparna och över det ribbade taket så att det bildas som ett grönskande tak. Där kan du sedan sitta och fika eller bara njuta en stund en vacker sommardag.
Här har Cajsa ritat in pergola hos en kund som behövde solskydd. Grafik: Cajsa Jacobsson
Pergolan kan se lite olika ut, beroende på dess syfte. I det här fallet kan ett pergolatak både liva upp huset och skapa solskydd.
– Till moderna hus ser man ofta mer eller mindre djupa pergolatak (jalusitak) precis ovanför fönstren som delvis bryter ljuset. Därtill kan man ha skjutbara jalusiväggar en bit ut från huset, så man väljer vilken del av altanen man vill skugga.
Cajsa nämner även pergola med härdat glastak med vita, skjutbara gardiner på undersidan som kan ge skugga och mjukare ljus vid behov – en lösning som även täcker in behovet av nederbördsfri sittplats.
Vilken lösning du väljer beror på utsikten, hur mycket underhåll du är beredd att lägga ner, dina siktlinjer och vilken lösning du föredrar rent estetiskt.
– Man kan utgå från de platser och tidpunkter som man behöver skugga, och jobba med olika lösningar på olika platser.
Kommentarer
2