Sober jugenddrottning i Saltsjöbaden
På en klippa i Saltsjöbaden reser sig granna ”Villa Solbacken”. Arkitekten bakom är ingen mindre än Albert Collett som gjort sig känd för byggnader som Hallwylska palatset och Nordiska museet.
Väggarna på denna sekelskiftesvilla anno 1903 bär på minnen från Saltsjöbadens födelse. Här ser vi tidstypiska jugenddetaljer så som en klassisk frontespis som förstärker husets pampiga karaktär.
Villa Solbacken är ett av husen som står kvar från begynnelsen av en tid då byggande av villaområden för medelklassen och de bättre bemedlade började ta fart i Sverige. Bygden skapades på 1890-talet utifrån idén om en exklusiv badort med lyxiga villor i njutbar natur.
Stommen är av trä liksom fasaden som har en blandning av stående och liggande panel. Plåttakets tidstypiska välvda former bidrar till husets karaktär och jag kommer osökt att tänka på ”Villa Villerkulla”.
Inne i huset möts vi av en elegant stil med lyxiga tapeter, samt rustika trägolv och vitmålade originalsnickerier som går igen i hela huset.
Sober salong med högt i tak, tidstypiska snickeridetaljer och väggar i ljusgröna nyanser som harmoniserar med kakelugnens mönster. Fönster med småspröjs upptill i klassisk jugendstil.
Glasveranda klädd i pärlspont och klassiska småspröjsfönster ut mot Pålnäsviken.
Vi har möjligheten att låta oss inspireras av bilderna på Villa Solbacken idag för att huset är till salu hos Ted Bauer på Wrede Fastighetsmäkleri för 19 500 000 kr.
Uppvärmningen av denna tvåplansvilla sker med hjälp av bergvärme och ventilationen består liksom i de flesta hus från den här tiden av självdrag.
Husets 317 kvadratmeter rymmer även en äldre köksdel med vedspis.
Ett av 12 rum som sticker ut färgmässigt i en annars övervägande ljus interiör.
Ett av tre sovrum på övervåningen.
På vindsplanet hittar vi ett allrum med jugendfönster i form av ett oxöga i golvhöjd och bjälkar i taket.
Sovrum med spansk balkong & utsikt över viken.
Bor här möjligtvis en liten prinsessa tro?
Liten toalett med kakel, mosaik och pärlspont i diskreta nyanser av svart och vitt.
Den här artikeln om Albert Colletts ”Villa Solbacken” ingår i vår artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på ett intressant hus till salu varje vecka. Vi skriver om husen för att lära oss något nytt och låta oss inspireras för att vi älskar hus! (Artiklarna är med andra ord inte sponsrade.)